Amenajari interioare in stilul shabby chic
Termenul “shabby”, de provenienta engleza, se traduce prin “modest, sarac, zdrentuit”. Stilul shabby chic descrie, asadar, interioarele eclectice, amenajate cu mobilier vintage sau cu aspect invechit, decoratiuni retro si accesorii asortate.
Aparut in anii ‘80, ca semn de protest pentru finisajele si piesele de mobilier tot mai luxoase si mai costisitoare, acest stil este foarte apreciat si in zilele noastre. Definit de aspectul vintage al elementelor folosite in amenajari, poate fi considerat o varianta cosmopolita a casei bunicilor.
Mobilierul din lemn vechi sau cu aspect vintage si vopsea scorojita, culorile pastelate, corpurile de iluminat cu abajururi textile si obiectele decorative retro sunt doar cateva dintre elementele pe care le vei intalni intr-un astfel de interior. Afla totul despre stilul shabby chic si despre felul in care poate fi integrat in locuintele moderne:
Meniu:
- Diferentele dintre stilul shabby chic si alte stiluri de amenajare cu influente feminine
- Culorile preponderente in stilul shabby chic
- Mobilierul shabby chic
- Materiale si texturi
- Obiectele decorative si amenajarea fiecarei incaperi
- Shabby chic in amenajarile exterioare
Diferentele dintre stilul shabby chic si alte stiluri de amenajare cu influente feminine
Stilul shabby chic este unul foarte feminin si delicat. Anumite detalii pot fi confundate cu alte stiluri, precum cel vintage, cel romantic sau chiar cel rustic. Diferentele dintre acestea nu se rezuma neaparat la obiecte in sine, ci la imaginea de ansamblu a amenajarilor.
Daca mobilierul din lemn este prezent atat in casele traditionale si in cele rustice, diferentele sunt vizibile atat la vopselele alese, cat si la finisaje. Daca in stilul vintage acestea pot fi reconditionate, stilul shabby chic se bazeaza tocmai pe aspectul patinat, invechit si mai putin pe designul in sine al obiectelor de mobilier. Bineinteles, asta nu inseamna ca poti folosi smirghelul pentru a “invechi” o comoda moderna, daca nu esti dispus sa schimbi si manerele minimaliste sau din aliaje metalice moderne si stralucitoare.
Elemente de decor romantice, cum sunt masutele de toaleta albe, pernele imbracate in huse cu imprimeuri pastelate cu flori sau paisley, cutiile de bijuterii din lemn alb sau fetele de masa dantelate pot fi integrate atat intr-un decor shabby chic, cat si in unul romantic, cu mentiunea ca in cazul stilului shabby chic aspectul invechit al materialelor are o importanta deosebita.
Culorile preponderente in stilul shabby chic
In interioarele shabby chic predomina nuantele de alb si ivoire, dar culorile pastelate sunt cele care pun in valoare decorul imaculat. Nuantele de albastru deschis, turcoaz, roz prafuit, olive sau verde pal sunt, asadar, vedete in aceste amenajari.
Mobilierul shabby chic
In ce priveste formele, mobilierul in acest stil este unul clasic, eventual cu accente provensale sau mediteraneene. Piesele de mobilier din lemn sunt vopsite in alb, alb murdar sau ivoire, iar vopseaua scorojita este un detaliu nelipsit al acestora.
Daca piesele de mobilier nu sunt cu adevarat vintage, aspectul invechit poate fi obtinut prin pilire sau slefuire, apoi aplicarea ulterioara a unui strat de oxid, pentru o finisare autentica.
Materiale si texturi
Mobilierul, cutiile decorative si cele de depozitare, dar si o serie de decoratiuni specifice stilului shabby chic sunt confectionate din lemn sau in combinatie cu acesta.
La tapiserii, perne decorative, lenjerii de pat si obiecte textile predomina materialele naturale, precum bumbacul si inul, simple sau cu imprimeuri paisley, dar sunt intalnite si tesaturile delicate, precum dantela. Metalul este si el prezent si are, la fel ca lemnul, semne de patina.
Peretii pot fi varuiti clasic, dar un tapet cu imprimeu paisley, floral sau botanic ar putea transforma o camera cu mobilier uni, intr-una cu personalitate.
Obiectele decorative si amenajarea fiecarei incaperi
Prezente din abundenta in acest stil de amenajare feminin si destul de incarcat, obiectele decorative respecta stilul, materialele si texturile specifice.
Camera de zi sau livingul
Oglinzile mari, rotunde sau ovale, sunt inramate sau au marginile ornate in nuante de alb, cenusiu sau auriu. Candelabrele vintage, cu cristale sau ciucuri sunt nelipsite din incaperile decorate astfel, la fel si perdelele dantelate si pernele decorative cu design romantic sau ceasurile vintage de perete.
Parchetul este format din placi mari si poate fi, la randul lui, vopsit si periat cu oxid, ca sa capete acel aspect invechit autentic. Covoarele respecta tiparele si imprimeurile, dar poti folosi si covoare taranesti din carpe, in nuante deschise, presuri impletite din ratan sau covoare din lana merinos.
Dormitoarele
In dormitoare, lenjeriile de pat sunt albe sau roz pal, din bumbac sau in si pot avea detalii dantelate, in ton cu perdelele. Paturile sunt din lemn sau fier forjat, vopsite in culori deschise si cu urme de patina. Veiozele sunt acoperite de abajururi textile, cu volane, iar obiectele decorative au un aer retro si feminin.
Camera copiilor
Dormitoarele celor mici au mobilier din lemn vopsit in alb si culori pastelate. Lenjeriile de pat au imprimeuri delicate, cu frunze sau flori in nuante pale si sunt completate de cuverturi asortate. Dulapurile si comodele cu sertare au manere metalice sau din lemn cu aspect invechit, veiozele au abajururi dantelate sau cu volane, iar decoratiunile si jucariile sunt confectionate din lemn.
De la balansoare clasice, acoperite cu paturi sau huse din macrame, la cuburi din lemn si caluti de jucarie, toate acestea isi pot gasi locul intr-o camera de copii shabby chic.
Bucataria
Din bucatariile shabby chic nu lipsesc cutiile de depozitare din lemn, iar vesela din ceramica si portelan oscileaza intre modele cu flori si pasteluri uni. Micile detalii sunt, insa, cele care fac diferenta, asadar sunt nelipsite borcanele pentru biscuiti, zahar sau cafea, rasnitele din lemn cu aspect vintage, servetelele de bucatarie dantelate sau cu imprimeuri florale.
Holurile
Holul de la intrarea in locuinta poate fi decorat cu un cuier vintage, din fier forjat sau fier care prezinta urme de rugina. In masura in care spatiul permite, o masuta rotunda din acelasi material si un fotoliu tapitat cu imprimeuri in nuante pastelate pot defini aspectul vintage.
Pe coridoarele shabby chic vei intalni candelabre sau lampi inalte cu picior de lemn si abajur textil, dar si oglinzi din cristal sau inramate.
Baia
In baie poti folosi un dulapior vechi din lemn sau unul nou cu aspect vintage, neaparat in culori pastelate. Bateriile de la chiuveta si dus pot fi din cupru sau aliaje ale acestuia, in niciun caz din inox sau cromate. Cada poate fi vopsita intr-o nuanta pala de roz, bleu, vernil sau galben, iar perdelele de dus vor fi asortate, sau cu imprimeuri botanice delicate.
In ce priveste pardoseala, poti sa optezi pentru mozaic sau bucati mici de gresie montate in diverse modele, ori plinte decorative. Pentru pereti, poti folosi vopsea ceramica specifica sau faianta, montata cu brauri decorative cu model paisley sau inflorat.
Shabby chic in amenajarile exterioare
Gradinile si terasele exterioare pot fi decorate si ele in acest stil. Alege mobilier de exterior din metal vopsit alb si obiecte de decor delicate si feminine, precum coliviile, felinarele, ghivecele metalice cu filigranuri sau suporturile pentru lumanari. Culorile predominante sunt nuantele de alb si pastelurile, la fel ca in cazul interioarelor, iar vasele cu flori sunt nelipsite din aceste gradini de vara romantice.
Ramele pot fi folosite ca decor individual, cu conditia sa respecte cromatica specifica. Bicicletele vechi si laditele se pot transforma in suporturi pentru diferite obiecte sau pentru ghivecele si jardinierele cu flori. Cosurile din rachita si nuiele pot fi folosite pentru depozitare, iar recipientele vechi de parfum, ceainicele retro si sticlele vintage pentru servirea bauturilor vor completa decorul.
Sursa foto: Shutterstock