
Piesele de mobilier si canapelele tapitate sunt, pe cat de frumoase, pe atat de pretentioase. Atat fibrele textile, cat si materialele precum pielea si pielea ecologica se pot pata cu usurinta si pot deveni un mediu propice pentru praf si acarieni. De asemenea, acestea pot capata in timp un miros neobisnuit si neplacut. Din fericire, acum exista mai mult ca niciodata solutii pentru toate aceste probleme. Afla care sunt trucurile care te pot ajuta sa improspatezi mirosul canapelei si sa faci mobila tapitata sa arate ca noua.
Tipuri de tesaturi pentru mobilier si restrictiile privind curatarea lor
Materialele pentru tapiterie sunt variate si unele dintre ele au nevoie de un tratament special atunci cand vine vorba despre curatare si ingrijire. De altfel, fiecare are propriile caracteristici si sensibilitati atunci cand vine vorba despre solutiile si tehnicile de curatare.
- Catifeaua, de exemplu, se va pata daca este curatata local, mai ales daca este vorba despre o canapea sau o piesa de mobilier mai veche, in care a patruns praful. Materialul se curata cu usurinta cu solutii special concepute pentru textile, insa atunci cand este curatat local pentru scoaterea unei pete, poate capata o nuanta diferita, mai proaspata si mai aprinsa decat restul portiunilor, usor batatorite in urma folosirii.
- Lana si stofele din lana nu trebuie curatate cu apa calda sub nici o forma, nici atunci cand tapiteria este detasabila, pentru ca materialul poate intra la apa, comprimandu-se.
- Microfibra este mai putin pretentioasa si se si usuca foarte usor.
- In cazul altor materiale textile, metodele de curatare pot varia in functie de culoare si fibre si de regula poti gasi specificatii in acest sens pe eticheta.
- Pielea ecologica este, la randul ei, facil de intretinut si nu se pateaza, spre deosebire de pielea naturala, mai permeabila si mai sensibila chiar si la contactul cu apa. Aceasta este insa sensibila la temperaturi mari, la fel ca materialele textile sintetice, dar si la solventii pe baza de alcool.
Trucuri pentru scoaterea diferitelor tipuri de pete de pe tapiterii
Tehnica si solutiile de curatare a petelor de grasime difera de cele folosite pentru scoaterea petelor de vin sau de sange dintr-o tapiterie de mobilier sau de canapea. De aceea, cateva trucuri in acest sens iti vor fi mai mult decat utile:
Pete de grasime
Pentru petele de unt, ulei, grasime naturala, diverse creme sau lotiuni de corp vei avea nevoie de un degresant. Pentru a scoate petele proaspete de grasime, presara bicarbonat de sodiu si asteapta ca acesta sa absoarba excesul de grasime; aspira praful de bicarbonat dupa aceea si curata zona cu o solutie din apa cu detergent de vase.
Pete de transpiratie
Pentru indepartarea petelor de transpiratie din canapele, este suficient sa stergi materialul cu buretele, cu o solutie din otet si apa, in proportie de ⅓. Otetul va improspata culorile si le va uniformiza, neutralizand si mirosurile neplacute.
Pete de pix sau cerneala
Petele de pix pot fi indepartate de pe tesaturi cu ajutorul produselor pe baza de alcool, care actioneaza ca niste solventi pentru acest tip de pete. O alta metoda de a indeparta pasta de pix din materiale textile este fixativul pentru par; acesta se pulverizeaza pe pata, se lasa sa se usuce si apoi se indeparteaza cu ajutorul unui detergent special pentru tapiterii.
Pentru petele de cerneala, este important sa absorbi surplusul imediat cu ajutorul unui servetel de hartie. Pentru indepartarea lor, poti tampona usor zona, alternativ, cu o discheta de vata imbibata in spirt si una imbibata in apa rece.
Pete de mucegai
Umezeala excesiva din locuinta poate duce la aparitia mucegaiului si, implicit, a petelor de mucegai. Acestea pot fi indepartate cu o pasta de bicarbonat de sodiu si apa, pasta pe care o vei lasa dupa aceea sa se usuce si o vei aspira ulterior. La fel de eficienta este si apa oxigenata diluata cu apa in proportie de 1/10, dar si pasta obtinuta din zeama de la o lamaie si o lingurita de sare.
Alte pete comune pe tapiterii
Petele de suc se indeparteaza cu o solutie din amoniac cu otet; pasta obtinuta din cele doua ingrediente se aplica local si se lasa la uscat, dupa care se curata zona cu o laveta uscata din bumbac.
Petele de vin rosu se elimina cu otet alb sau cu o solutie din otet si bicarbonat.
Petele de sange de pe tapiterii pot fi eliminate cu ajutorul unei solutii pe baza de apa, cu sare sau cu amoniac. Foloseste apa rece, deoarece sangele este format din proteine, iar petele ar putea sa devina si mai evidente dupa un tratament termic.
Petele de cafea dispar cu apa minerala; imbiba un tampon de vata in apa carbogazoasa si tamponeaza usor zona pana cand pata dispare. Poti folosi la fel si otetul nediluat.
Ceara poate fi indepartata de pe tesaturi, dar procesul este mai complicat decat in cazul altor pete. In primul rand, aceasta trebuie sa fie complet uscata si intarita inainte de a incepe curatarea. Daca e vorba de o cantitate mai mare de ceara, poti razui stratul de la suprafata cu un cutit, insa ai grija sa nu tai materialul. Aplica o bucata de hartie de pergament sau servetele de bucatarie deasupra petei, porneste fierul de calcat la o temperatura suficient de mare incat sa topeasca ceara fara a deteriora materialul si preseaza usor hartia pana cand ceara este transferata pe aceasta; repeta procesul schimband pozitia hartiei, pana cand tesatura ramane curata.
Guma de mestecat poate fi indepartata cu hartie si fierul de calcat, la fel ca ceara. Alte metode sunt congelarea materialului sau fierberea acestuia in apa, insa acestea pot fi folosite doar pentru tapiteriile si husele detasabile pentru canapea sau alte piese de mobilier.
Solutiile industriale pentru curatarea tapiteriilor
Detergentul de vase si solutiile pe baza de otet pot fi utile pentru scoaterea anumitor pete, insa solutiile profesionale si curatarea chimica sunt adesea mai rapide si mai sigure.
Daca este vorba despre o tapiterie detasabila sau o husa de canapea, poti apela la serviciile unei curatatorii pentru a indeparta petele si pentru a improspata culorile.
In comert exista o multime de produse special concepute pentru anumite tipuri de tesaturi; le poti gasi in magazinele de mobilier, dar si in cele auto, unde sunt comercializate pentru curatarea tapiteriilor de masina.
Sfaturi pentru curatarea regulata si ingrijirea canapelei si a tapiteriilor
Pe langa petele aparute in urma unor accidente, canapelele si piesele de mobilier tapitate au nevoie de curatare si ingrijire regulata. De la eliminarea prafului si a parului lasat de animalele de companie la improspatarea culorilor si a mirosurilor, tapiteriile iti vor solicita atentia si eforturile in mod constant.
Indepartarea mirosurilor neplacute
Mirosurile de mancare, de fum de tigara sau mirosul statut, de camera neaerisita se pot impregna in tesaturi si tapiterii. Acestea pot fi indepartate cu solutii pe baza de otet, bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, dar si cu solutii special concepute pentru curatarea textilelor. Pentru a preveni aparitia acestor mirosuri, aeriseste locuinta corespunzator si foloseste un dezumidificator, in cazul in care umiditatea din casa este mare.
Indepartarea prafului si a parului lasat de animalele de companie
Aspiratorul este sfant cand vine vorba despre curatarea prafului si a firelor de par lasate de animale. De asemenea, poti folosi o rola adeziva pentru indepartarea scamelor sau o perie special conceputa pentru curatarea parului de pe textile.
Reimprospatarea tesaturii
Culorile tapiteriilor pot deveni mai terne odata cu trecerea timpului, insa solutiile de apa cu otet (⅓) pot face minuni pentru improspatarea lor. De asemenea, solutiile concepute pentru curatarea covoarelor pot fi utile si pentru tapiterii si canapele din material textil.
Indepartarea insectelor din canapea
Plosnitele de pat reprezinta o problema destul de comuna si pentru canapele si tapiterii. Acestea pisca atat oamenii, cat si animalele de companie si provoaca iritatii cutanate, dar pot totodata sa contribuie si la transmiterea unor boli.
In cazuri extreme, este recomandabil sa scapi de obiectele infestate, insa atunci cand plosnitele sunt depistate la scurt timp dupa aparitie, poti incerca sa salvezi tapiteria. Temperaturile ridicate le pot distruge, asa ca un aparat de curatare cu aburi ar putea fi foarte eficient pentru eliminarea lor.
Trebuie sa stii ca aceste insecte sunt foarte sensibile la mirosurile puternice, asa ca folosirea cuisoarelor sau a betisoarelor de scortisoara le pot indeparta. De asemenea, solutiile de otet cu apa pot fi si ele eficiente in acest sens. Daca nu reusesti sa le indepartezi astfel, apeleaza la serviciile unei firme de dezinsectie.
Moduri de protejare a tapiteriilor si canapelelor din material textil
O metoda de protejare a tapiteriilor textile este folosirea huselor permanente. Acestea se pot achizitiona din magazinele de design interior sau se pot realiza pe comanda, pentru mobilierul care nu are dimensiuni standard. Sunt detasabile si le poti spala manual, in masina de spalat sau la curatatorie si vor proteja eficient tapiteria, mai ales daca materialul din care sunt confectionate este unul impermeabil sau are o dublura impermeabila.
Materialele textile se pot decolora daca sunt expuse indelungat la soare. De aceea, este bine ca acestea sa nu fie asezate in apropierea ferestrelor sau la exterior. Pentru improspatarea culorilor, poti folosi unul dintre trucurile mentionate anterior, insa acestea nu vor functiona la nesfarsit daca expunerea la raze UV este constanta.
In perioadele in care nu sunt utilizate, de exemplu atunci cand esti in concediu, tapiteriile textile pot fi protejate de praf cu ajutorul unor huse sau, pur si simplu, al unor cuverturi.
Sursa foto: Shutterstock