Odata cu mutarea intr-o casa noua, proprietarii pornesc catre o etapa noua in viata lor, plina de experiente emotionante. Traditia oferirii de cadouri cu aceasta ocazie nu este o noutate, ci a fost practicata inca din timpuri medievale, iar ideile de cadouri sunt numeroase.
- O scurta istorie a cadoului de casa noua
- Sfaturi utile pentru alegerea cadoului de casa noua
- Idei creative si practice pentru cadoul de casa noua
- Ce nu trebuie sa oferi cadou
- Cadouri simbolice de casa noua si semnificatia lor
Pentru inspiratie, ti-am pregatit mai jos cateva idei care sa te ajute in gasirea cadoului perfect de casa noua. Mai intai insa, hai sa aflam impreuna care este originea acestui obicei.
O scurta istorie a cadoului de casa noua
Acest obicei este practicat inca din timpurile medievale si a devenit o traditie in numeroase tari. Cunoscut si sub denumirea de housewarming, acesta insemna la origine modul traditional in care o casa era incalzita, inainte sa apara incalzirea centralizata. Mai exact, invitatii aduceau gazdei lemne de foc pentru semineu, lemnul fiind, de fapt, cadoul de casa noua. Pe langa aspectul practic, acela de a incalzi casa, se considera ca lemnul poate alunga spiritele rele. In plus, avea si rolul de a crea o atmosfera primitoare si protectoare. Se credea ca toate casele nelocuite erau ocupate de spirite rele, iar aceasta traditie era un proces de curatare spirituala, astfel incat sa fie sigure de locuit si pentru copii.
Spre exemplu, in partea de sud a Statelor Unite, o tematica populara a petrecerii de casa noua, numita „Food Pounder”, presupunea ca invitatii sa aduca mancare. Cadoul de casa noua era reprezentat de cate o jumatate de kilogram de mancare, precum zahar, malai, faina, branza si alte produse de baza, necesare in orice locuinta.
In Franta, de pe alta parte, la petrecerea de casa noua luau parte toate persoanele care au ajutat la constructia casei. Gazdele preparau o masa de multumire, iar mancarea era gatita intr-o oala care era agatata de un carlig, deasupra focului din semineu. Carligul trebuia sa fie ultimul obiect montat in casa, deoarece reprezenta inceputul acestei cine de multumire.
In acele vremuri, cadourile erau, de obicei, produse alimentare sau lemne pentru foc, insa, de-a lungul timpului, acestea s-au modernizat, iar obiceiurile legate de petrecerea de casa noua s-au schimbat. Invitatii pot sa ofere acum produse electrocasnice, cadouri personalizate sau chiar obiecte de mobilier.
Sfaturi utile pentru alegerea cadoului de casa noua
Cand alegi un cadou de casa noua, este important sa tii cont de gradul de rudenie si de tipul relatiei dintre tine si gazde. Uite cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont:
-
in functie de gradul de prietenie – pentru prietenii apropiati poti alege un cadou cu o valoare sentimentala sau poti chiar sa il personalizezi astfel incat sa fie haios ori sa reprezinte prietenia voastra. Daca nu sunteti prieteni foarte apropiati, mergi la sigur cu un cadou practic, cum ar fi aparatele electrocasnice.
-
in functie de gradul de rudenie – pentru copii sau parinti poti alege un cadou de casa noua simbolic, eventual un cadou mai substantial. Mici piese de mobilier, aparate electrocasnice sau diferite obiecte utile in casa sunt ideile potrivite pentru un cadou. Pentru fini sau nasi poti alege tot un cadou substantial, mai ales daca sunteti apropiati. Cadoul poate fi un aparat electrocasnic, piese de mobilier sau decoratiuni interioare.
-
in functie de hobby – daca stii ca cei care te-au invitat la petrecerea de casa noua au anumite preferinte, alege un cadou care sa fie legat de hobby-urile lor.
Un alt sfat util ar fi sa te sfatuiesti si cu ceilalti invitati, inainte sa alegi cadoul, astfel incat sa nu oferiti acelasi cadou de mai multe ori. Poti sa le inmanezi si bonul, factura sau certificatul de garantie, in cazul in care nu esti sigur de alegerea facuta, mai ales daca este vorba de un aparat electrocasnic.
Idei creative si practice pentru cadoul de casa noua
Cadoul de casa noua este oferit atunci cand cineva se muta intr-o locuinta noua, construiesc o casa sau chiar si atunci cand renoveaza vechea locuinta.
Alegerea unui cadou de casa noua nu este intotdeauna usoara. Inainte sa alegi cadoul potrivit, tine cont si de natura relatiei dintre tine si gazde, dar si de obiceiurile lor. Cauta un cadou care sa fie util sau care sa aiba o anumita valoare sentimentala.
Am pregatit mai jos cateva idei de cadouri de casa noua care sa te ajuta sa iti gasesti inspiratia.
Piese mici de mobilier
Atunci cand cineva se muta intr-o casa noua, de obicei va cumpara initial piesele mari de mobilier, precum patul, sifonierul, canapeaua sau biblioteca din sufragerie. Ii poti usura mutarea daca alegi sa ii faci cadou piese de mobilier de mici dimensiuni. Iata si cateva idei:
-
masuta de cafea – este utila in orice sufragerie si va completa cu succes designul acestei incaperi. Poti alege din diferite modele si tipuri de masute de cafea, din lemn sau din sticla ori cu roti.
-
masa de dining extensibila – cel mai probabil, noii proprietari au ales numai o masa pentru bucatarie, care nu este suficient de mare pentru toti invitatii de la petrecere. Masa extensibila va fi de mare ajutor nu doar la petrecerea de casa noua, ci si de fiecare data cand acestia vor organiza o cina alaturi de prieteni sau familie. In plus, nici nu va ocupa mult spatiu in locuinta. Este o idee buna pentru rude, prieteni apropiati sau pentru copii.
-
un cuier – poti opta pentru un cuier clasic sau cu diferite forme, care mai de care mai interesante;
-
o saltea confortabila – un cadou potrivit de la parinti pentru copiii lor este o saltea pentru pat, in special un model de saltea ortopedica sau din spuma cu memorie, care este confortabilă si practica;
-
o canapea – este ideala pentru camera de oaspeti, mai ales daca proprietarii nu apucat sa amenajeze aceasta camera, dar si pentru living;
-
un set de taburete – in loc de un set de scaune, poti alege sa le faci cadou prietenilor tai un set de taburete. Sunt piese de mobilier comode si practice, mai ales cele cu spatiu de depozitare in interior.
Aparate electrocasnice
Acestea sunt utile in orice bucatarie si usureaza gatitul. Te poti interesa din timp ce aparate detine deja sau de care are nevoie persoana respectiva, astfel incat sa faci alegerea potrivita:
-
cuptor cu microunde – este util atunci cand vine vorba de incalzirea rapida a mancarurilor, chiar si atunci cand sunteti petrecere si preparatele gatite in ziua respectiva s-au racit si trebuie reincalzite;
-
aspirator – opteaza pentru un aspirator clasic sau chiar pentru unul inteligent, daca proprietarii prefera electrocasnicele moderne. In plus, aspiratoarele inteligente consuma mai putin curent electric si aproape ca fac curatenie singure.
-
un storcator de fructe sau blender – este ideal pentru prepararea sucurilor naturale de fructe, mai ales daca gazdele sunt adepte ale unui stil de viata sanatos;
-
aparat de cafea – alege un aparat care prepara mai multe tipuri de cafea, mai ales daca prietenii tai iubesc aceasta licoare aromata, iar ceasca de cafea este nelipsita din rutina lor zilnica;
-
grill electric – daca prietenii tai stau la apartament si nu au posibilitatea sa faca un gratar, atunci acesta este un cadou functional si la indemana.
Decoratiuni de interior
La aceasta categorie de cadouri, ideile sunt numeroase si trebuie doar sa alegi un cadou original sau personalizat ori unul care sa transforme atmosfera din casa in una primitoare si calda. Uite cateva idei:
-
ceas de perete – poti opta intre un ceas cu design clasic, vintage sau chiar modern, minimalist;
-
dreamcatcher sau prinzatorul de vise – face parte din traditia americanilor nativi (indieni) si are rolul de a alunga visele negative si de a le pastra pe cele pozitive. In plus, arata bine in orice dormitor.
-
suport pentru fotografii – ai de ales intre o rama clasica sau digitala ori un suport original sub forma unui copac de care se pot prinde mai multe poze;
-
perne decorative – alege cateva perne decorative cu diverse imprimeuri care sa coloreze atmosfera din locuinta noilor proprietari. Sunt confortabile si numai bune de pus pe canapeaua din living.
-
tablouri – un cadou ideal daca prietenii tai sunt pasionati de arta. In plus, daca pictura este unul dintre hobby-urile lor, atunci le poti face cadou un set cu ustensile pentru pictat, ca sa isi creeze propriile tablouri originale.
Obiecte pentru gradina si terasa
Daca prietenii tai s-au mutat la o casa cu gradina, te poti gandi sa le oferi cadou un obiect decorativ sau practic pentru gradina sau terasa:
-
set de scule pentru ingrijit gradina – setul ar trebui sa contina o foarfeca de tuns, o stropitoare, o galetusa, o pereche de manusi pentru gradinarit, o scafa pentru sadit, o grebla pentru frunze si orice alt obiect util care le va transforma munca din gradina intr-o activitate pe care o vor face cu mai mult drag;
-
hamac sau balansoar – daca prietenii tai dispun de mai mult loc in gradina, atunci acesta este cadoul ideal pentru relaxare in aer liber;
Gadgeturi
Pasionatii de aparate moderne si inteligente vor aprecia urmatoarele cadouri:
-
dezumidificator – in locuintele noi, de obicei, nivelul de umiditate este destul de ridicat si favorizeaza aparitia mucegaiului si a alergenilor in aer. Dezumidificatorul este un cadou de casa noua practic, care mentine un nivel optim de umiditate in locuinta, astfel incat sa protejeze sanatatea noilor proprietari.
-
camera baby monitor – daca prietenii tai au copii si vor sa ii supravegheze cand nu sunt acasa, atunci poti opta pentru acest cadou. Poate fi conectata la telefon printr-o aplicatie, se activeaza la miscare si trimite apoi poze si filmari in timp real, cu sunet.
Cadouri personalizate
Poti sa fii cat mai creativ in alegerea cadoului de casa noua si poti alege sa dai o nota personala, astfel incat sa iti suprinzi placut prietenii:
-
cadouri handmade – acestea sunt originale si au o valoare simbolica, mai ales daca sunt create chiar de tine, indiferent ca e vorba de un tablou pictat, un cos impletit sau un covoras din lana;
-
cadouri haioase – daca prietenii tai au simtul umorului si le plac ideile traznite, poti alege cateva obiecte haioase, asa cum sunt ghivecele cu susu-n jos, magneti de frigider cu litere cu care pot scrie diferite mesaje sau un ghiveci cu boxa inclusa;
-
jocuri – poti alege jocuri de societate cu care sa intretineti atmosfera de la petrecerea de casa noua, precum Cards Against Humanity sau Taboo. Daca prietenii tai au copii, atunci poti alege cateva jocuri educative pentru ei.
-
plante – acestea infrumuseteaza atmosfera unei locuinte, dar au si un rol benefic pentru sanatate. Plante de interior precum iedera, gerbera, ficusul si dracena purifica aerul si regleaza umiditatea. Daca vrei sa le oferi prietenilor tai ghivece cu plante cadou, ai grjia ca acestia sa nu fie alergici.
Ce nu trebuie sa oferi cadou
Ideile de cadouri pentru casa noua sunt numeroase, insa tine cont ca nu toate sunt potrivite pentru aceasta ocazie. Uite cateva sfaturi de care sa tii cont:
-
produse de ingrijire personala – in primul rand, acesta nu este neaparat un cadou util pentru o casa noua. In al doilea rand, exista posibilitatea sa alegi produse care nu sunt pe placul prietenilor tai si, mai ales, acestea tin de intimitatea fiecarei persoane.
-
obiecte religioase – daca nu cunosti inclinarile religioase ale gazdelor, nu ar trebui sa le oferi obiecte care pot sugera apartenenta la un cult, indiferent care ar fi acela;
-
animale de companie – exista posibilitatea ca prietenii tai sa nu aiba timp suficient pentru a creste un animal de companie. In plus, evita sa oferi acest cadou daca nu stii ce animale prefera.
Cadouri simbolice de casa noua si semnificatia lor
In zilele noastre, la fel ca in trecut, cadourile de casa noua sunt oferite cu scopul de a-i sprijini pe cei care abia s-au mutat si trebuie sa inceapa o noua etapa in viata lor. Pe langa aspectul practic al cadourilor, acest obicei este legat si de unele superstitii sau traditii, care s-au transmis si in zilele noastre:
-
sarea – este considerat un simbol al belsugului. Poti sa oferi cadou un set cu diferite tipuri de sare, de la cea de mare sau Kosher si pana la sarea colorata sau cu diferite arome (lamaie, trufe, ierburi aromatice).
-
zahar si miere – sunt considerate un simbol al vietii armonioase si dulci. Creeaza un set cu borcanase care sa contina diferite soiuri de miere pe care sa le oferi cadou de casa noua.
-
painea – este un simbol al belsugului si al norocului. O idee de cadou pentru casa noua poate fi un platou cu diferite sortimente de paine, alaturi de branzeturi sau mezeluri.
-
vinul – este un simbol al veseliei si al bunei dispozitii. Exista numeroase sortimente de vinuri din care poti sa alegi, de la cele rosii sau albe, dulci sau seci si pana la cele spumante.
-
lemnul – este un simbol al stabilitatii. Cateva idei de cadouri pentru casa noua pot fi suporturile pentru vin, cutiile personalizate pentru bijuterii, tocatoarele sau ghivecele pentru flori.
-
lumanarile – sunt un simbol al pacii si al armoniei, care sunt oferite pentru ca locuinta sa fie intotdeauna luminoasa. Poti oferi cadou un set de lumanari personalizate, ideale ca obiecte de decor, de diferite dimensiuni si in diverse suporturi.
-
cutitele – sunt un simbol al ghinionului si pot aduce cearta in familie, asa nu ar trebui sa le oferi cadou de casa noua prietenilor tai.
Mutarea intr-o casa noua presupune mult timp si efort pentru noii proprietari, de la alegerea unui design si a mobilei si pana la momentul curateniei. Din fericire, acest efort este recompensat la final cu o petrecere alaturi de prieteni si familie, in casa proaspat amenajata, iar tu trebuie sa te asiguri ca le vei oferi un cadou de casa noua care sa fie nu doar practic, ci si de neuitat.
Sursa foto: Shutterstock