O organizare eficienta a spatiilor de depozitare te ajuta sa nu uiti de lucrurile cumparate.
Organizarea eficienta iti salveaza timp, spatiu si chiar bani, obligandu-te sa reevaluezi obiceiurile de cumparaturi atunci cand spatiile devin neincapatoare.
MENIU INTERTITLURI:
1.Avantajele unei organizari eficiente a spatiului
a.Economia de timp obtinuta printr-o organizare eficienta a spatiului
b.Curatenia facila printr-o organizare eficienta a spatiului
c.Reducerea cheltuielilor inutile printr-o organizare eficienta a spatiului
d.Efectul psihologic pozitiv oferit de un spatiu eficient organizat
2.Reguli de baza pentru organizarea eficienta a spatiului
a.Crearea spatiilor de depozitare necesare
i.Mobilier pentru o depozitare eficienta
ii.Cutii pentru o depozitare eficienta
iii.Rafturi pentru o depozitare eficienta
iv.Alte solutii de depozitare eficienta
b.Stabilirea unor reguli de organizare eficienta a spatiului
i.Organizarea in functie de vechime
ii.Organizarea in functie de culoare
iii.Organizarea in functie de anotimp
iv.Organizarea in functie de utilizatori
v.Organizarea lucrurilor cat mai aproape de locul de utilizare
c.Renuntarea la obiectele inutile
i.Stabilirea perioadelor de triere a obiectelor inutile
ii.Stabilirea propriilor reguli de identificare a obiectelor inutile
iii.Identificarea celor mai satisfacatoare moduri de a scapa de obiectele inutile
d.Etichetarea produselor ce nu pot fi direct identificate
e.Mentinerea unui spatiu organizat eficient
i.Implicarea tuturor membrilor familiei in mentinerea unui spatiu eficient organizat
ii.Stabilirea momentelor de reorganizare a lucrurilor
iii.Identificarea spatiilor ineficient utilizate
f.Eliminarea acumularii implusive a obiectelor inutile
i.Listele de cumparaturi, utile pentru evitarea achizitiilor inutile
ii.Evitarea mostrelor sau cadourilor inutile
iii.Evaluarea atenta a promotiilor si a chilipirurilor inutile
3.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului
a.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in bucatarie
b.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in baie
c.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in dormitor
d.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in living
e.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului pe hol
f.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului pe balcon
g.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in garaj
h.Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in mansarda
SUBTITLU 1:
Avantajele unei organizari eficiente a spatiului
Pentru o organizare eficienta a spatiului este nevoie de solutii de depozitare ingenioase sau de formarea unei deprinderi de a face ordine zilnic si a pune toate obiectele din casa la locul lor. In plus, lucrurile pe care le detii trebuie triate periodic, pentru a vedea ce folosesti in continuare si ce merita dat mai departe.
Solutiile de organizare eficienta difera de la mobiler special conceput pentru a salva spatiu, pana la reguli de depozitare, utilizare si sortare care sa te ajute sa ai acces facil la toate lucrurile pe care le detii.
Economia de timp obtinuta printr-o organizare eficienta a spatiului
Economia de timp este poate cel mai mare avantaj al organizarii eficiente a spatiului. Gandeste-te la o dimineata aglomerata, in care esti in criza de timp. Cat de util este totusi sa stii unde gasesti fiecare obiect de care ai nevoie, decat sa bajbai prin casa dupa ruj, margele sau ghiozdanul copilului? Astfel, chiar daca ai dormit un pic in plus, vei recupera timp si vei reusi sa ajungi la serviciu fara sa intarzii.
Curatenia facila printr-o organizare eficienta a spatiului
Un spatiu compartimentat, in care obiectele sunt aranjate in functie de categorii, este un spatiu usor de curatat, mai ales daca ne facem si un obicei din a pune toate lucrurile la locul lor. Astfel, curatenia nu va mai incepe prin a sorta peturile ramase pe la colturi de birou de hainele ce trebuie puse in cosul de rufe.
Reducerea cheltuielilor inutile printr-o organizare eficienta a spatiului
Castigi timp, termini curatenia mai repede si mai usor, dar economisesti si bani. „Cum asa?“, vei intreba. Simplu! Atunci cand apelezi la solutii si reguli ingenioase de organizare, lucrurile sunt accesibile si pot fi inventariate mai usor. Astfel, nu vei mai cumpara obiecte sau articole vestimentare numai pentru a-ti aminti ca deja mai detii o haina in acelasi stil, dar care era ingropata sub zeci de alte lucruri inutile.
Efectul psihologic pozitiv oferit de un spatiu eficient organizat
Potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii Universitatii din Indiana, SUA, curatenia are un impact benefic nu numai asupra psihicului, dar si asupra fizicului. Astfel, persoanele care fac curatenie si isi organizeaza spatiul in care locuiesc sunt mai active si mai sanatoase, fapt care le imbunatateste si starea psihica.
SUBTITLU 2:
Reguli de baza pentru organizarea eficienta a spatiului
Regula de aur a solutiilor inteligente de depozitare este organizarea pe verticala. Astfel eliberezi si podeaua, dand impresia unui spatiu mai mare. Este o regula pe care trebuie sa o aplici neaparat, mai ales daca locuiesti intr-o garsoniera.
Piesele de mobilier de tip insula, dotate cu spatii de depozitare de jur-imprejur se pot dovedi si ele foarte utile, mai ales in locuintele foarte mici.
Rafturile suspendate si cele pe colt trebuie integrate si ele in designul unei case gandite special pentru eficientizarea spatiului.
Nu ocoli nici trucurile ingenioase. De exemplu, tablele magnetice montate pe interiorul usilor pot depozita de la vesela, in bucatarie, la agrafe de birou, in living sau camera copiilor.
Crearea spatiilor de depozitare necesare
Vorbim aici de mobilier inteligent costruit pentru a oferi solutii multiple de organizare, de cutii pentru depozitare sau rafturi care pot fi montate pana in apropierea tavanului.
-
Mobilier pentru o depozitare eficienta
-
Cutii pentru o depozitare eficienta
-
Rafturi pentru o depozitare eficienta
-
Alte solutii de depozitare eficienta
Stabilirea unor reguli de organizare eficienta a spatiului
Regulile de organizare eficienta a spatiului pot sa difere in functie de vechimea lucrurilor, de culoare acestora sau de anotimp.
-
Organizarea in functie de vechime
– functioneaza mai ales pentru organizarea eficienta a dulapurilor pentru haine. In acest fel vei sti care sunt hainele vechi, pe care poate nici nu le mai porti. In plus, va fi foarte usor sa le sortezi, pentru a le da mai departe;
-
Organizarea in functie de culoare
– mai dificil de realizat, daca nu ai suficient spatiu la dispozitie, insa poate fi o metoda eficienta de a salva timp, mai ales dimineata, cand nu gasesti acea bluza galbena sau cana rosie din care copilul vrea sa-si bea neaparat ceaiul;
-
Organizarea in functie de anotimp
– cea mai comuna metoda de organizare. Primavara aduci in fata hainele lejere, toamna pe cele groase;
-
Organizarea in functie de utilizatori
– nu are rost sa depozitezi hainele tale in camera copilului si invers, nici sa amesteci maiourile sotului cu bluzele tale de corp. Fiecare membru al familiei ar trebui sa aiba propriul dulap sau macar raft. Poti organiza dupa acelasi principiul si lucrurile din bucatarie. Creeaza un raft special, pe care sa asezi toate lucrurile pentru copii, de exemplu;
-
Organizarea lucrurilor cat mai aproape de locul de utilizare
– de ce ai pune un desfacator de conserve in dulapul de la baie sau hartia igienica de rezerva in bucatarie? Este mai simplu si iti va salva mult timp, daca lucrurile din casa sunt aranjate logic, in functie de locul in care urmeaza sa fie utilizate;
Renuntarea la obiectele inutile
Renuntarea la obiectele de care nu mai ai nevoie si care, pur si simplu, iti mananca spatiu inutil este o alta regula de aur a organizarii eficiente a lucrurilor in casa.
-
Stabilirea perioadelor de triere a obiectelor inutile
– ca sa nu uiti de procesele de sortare, noteaza in calendarul tau cel putin doua date in decursului unui an, in care sa te ocupi de sortarea lucrurilor inutile. Poti face asta la inceput de primavara si la inceput de toamna. Oricum sunt momentele in care iti reorganizezi dulapul in functie de sezon. Si daca tot te ocupi de delapurile de haine, da o tura si pe la bucatarie si vezi ce poti da mai departe;
-
Stabilirea propriilor reguli de identificare a obiectelor inutile
– inainte de toate, trebuie sa stabilesti niste reguli proprii de indentificare a obiectelor inutile. Poate sunt obiecte pe care nu le folosesti acum, dar care stii cu siguranta ca urmeaza sa-ti fie utile la un moment dat. Acestea trebuie sa ramana, pentru a evita cheltuieli inutile, ulterior. De exemplu, nu dona un cort, chiar daca nu ai mai mers in natura de doi ani. Cu siguranta vei avea nevoie de el mai devreme sau mai tarziu;
-
Identificarea celor mai satisfacatoare moduri de a scapa de obiectele inutile
– ai foarte multe optiuni la acest capitol. Vesela pe care nu o mai folosesti poate fi daruita parintilor, manualele scolare vechi, unor copii fara posibilitati, jucariile, unor orfelinate sau spitale pentru copii, hainele, paturile sau pernele pe care nu le mai folosesti, unor oameni fara adapost etc.
Etichetarea produselor ce nu pot fi direct identificate
Daca dulapurile tale sunt foarte aglomerate, etichetarea lucrurilor poate fi utila. Asa poti deosebi dintr-o privire storcatorul de fructe de robotul de bucatarie, sa spunem. Sau daca ai cutii asezate pe rafturi, in care ai organizat pe categorii obiectele, poti eticheta aceste cutii. Astfel, vei sti dintr-o privire unde sa cauti si vei castiga timp;
Mentinerea unui spatiu organizat eficient
Exista numeroase strategii prin care poti mentine ordinea, odata ce ai organizat eficient intreaga locuinta:
-
Implicarea tuturor membrilor familie in mentinerea unui spatiu eficient organizat
– fiecare membru al familiei este responsabil de camera lui. Pastrarea curateniei in spatiile comune pica in sarcina tuturor membrilor familiei;
-
Stabilirea momentelor de reorganizare a lucrurilor
– de exemplu, in fiecare seara inainte de culcare, dupa ce copiii termina lectiile, dupa fiecare masa etc.;
-
Identificarea spatiilor ineficient utilizate
– includem aici biroul din living pe care ar trebui sa stea laptopul, insa pe care nimeni nu-l foloseste, de fapt. Destinatia acestor spatii poate fi usor schimbata, astfel incat sa profiti la maximum de metri parati pe care ii ai la dispozitie;
Eliminarea acumularii implusive a obiectelor inutile
Iata cateva metode eficiente prin care poti elimina pericolul acumularii impulsive a obiectelor inutile:
-
Listele de cumparaturi, utile pentru evitarea achizitiilor inutile
– planifica din timp o strategie de cumparaturi si fa liste cu lucrurile de care ai nevoie. Nu intra in magazine care nu folosesc scopului tau si nici nu te abate prea mult de la lista facuta. Astfel, nu vei ajunge acasa cu o plasa in plus de obiecte inutile, pe care nici macar nu stii unde sa le asezi;
-
Evitarea mostrelor sau cadourilor inutile
– nu aduna toate mostrele si cadourile inutile cu care te imbie reprezentantii de vanzari prin magazine. Refuza politicos si transmite-le ca ai deja un produs similar, de care esti multumita. Evident, asta nu inseamna sa nu incerci niciodata ceva nou, insa pune in balanta impulsul de a lua ceva gratis cu existenta unei nevoie reale pentru respectivul produs;
-
Evaluarea atenta a promotiilor si a chilipirurilor inutile
– nu cumpara tot magazinul, doar pentru ca sunt reduceri. O lista de cumparaturi poate fi de folos si aici, mai ales cand sunt solduri de sfarsit de sezon la haine. Nimeni nu are nevoie in septembrie de trei costume de baie, nu?
SUBTITLU 3:
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului
Solutiile de depozitare difera la o camera la alta. Sunt trucuri pentru baie, pe care nu le poti aplica, de exemplu, in dormitor sau bucatarie. Tocmai de aceea, solutiile de depozitare trebuie gandite si in functie de destinatia incaperii. Gasesti in galeriile foto de mai jos idei de organizare pentru fiecare tip de spatiu in parte.
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in bucatarie
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in baie
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in dormitor
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in living
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului pe hol
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului pe balcon
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in garaj
Solutii de depozitare si organizare eficienta a spatiului in mansarda
Tu cum ti-ai organizat lucrurile in casa? Cunosti si alte trucuri utile de depozitare?