Pentru a crea impresia de spatiu si lumina, amenajarea garsonierei trebuie sa respecte cateva reguli de baza.
Una dintre regulile de aur spune ca peretii garsonierelelor trebuie vopsiti in culori cat mai deschise si, de preferat, calde. Astfel vei da luminozitate spatiului, care va parea mai mare si va fi mai primitor. Modelele de garsoniera open space sunt, de asemenea, foarte utile, iar separarea spatiilor prin trucuri inteligente precum panouri glisante, covoare sau gresie reprezinta un truc de design foarte la moda si de efect.
MENIU INTERTITLURI:
1.Reguli importante in amenajarea garsonierei
a.Patul, piesa centrala a designului unei garsoniere
b.Folosirea luminii naturale pentru a da impresia de spatiu
c.Impingerea mobilierului catre exterior
d.Culorile deshise ale mobilierului si peretilor, recomandate pentru amenajarea unei garsoniere
e.Folosirea perdelelor usoare in loc de draperii
f.Incarca cat mai putin peretii
g.Folosirea ingenioasa a oglinzilor intr-un spatiu mic
2.Sfaturi practice pentru amenajarea unei garsoniere, pentru a folosi eficient spatiul
a.Alegerea mobilierul potrivit in amenajarea garsonierei
i.Alege doar mobilierul de care ai nevoie
ii.Alege mobilierul multifunctional pentru amenajare
iii.Scaunele si fotoliile fara brate, recomandate pentru amenajarea unei garsoniere
iv.Rafturi verticale cat mai inalte pentru folosirea spatiului pe inaltime
v.Masa pliabila sau masa extensibila
vi.Dulapuri cu usi glisante, recomandate pentru o garsoniera
vii.Canapele sau paturi cu spatii de depozitare
viii.Scaunele ce pot fi suprapuse, ideale pentru a primi invitati chiar si intr-o garsoniera
ix.Biroul-masa sau biroul-bar, utile pentru o garsoniera
x.Fotolii bean bags, versatile si utile
b.Alegerea aparatelor electrocasnice potrivite pentru a economisi spatiu intr-o garsoniera
i.Electrocasnice incorporate, utile intr-un spatiu limitat
ii.Televizorul suspendat, ideal pentru a economisi spatiu
iii.Masina de spalat pe roti, o solutie potrivita pentru garsoniere
iv.Electrocasnice de dimensiuni reduse, recomandate pentru o garsoniera
c.Delimitarea spatiului intr-o garsoniera
iFolosirea perdelelor pentru delimitarea spatiului
ii.Folosirea panourilor pliabile pentru delimitarea flexibila a spatiului
iii.Delimitarea spatiului prin covoare sau carpete
iv.Delimitarea spatiului cu ajutorul pieselor de mobilier
SUBTITLU 1:
Reguli importante in amenajarea garsonierei
Folosirea ingenioasa a oglinzilor, perdelele in locul draperiilor grele sau iluminatul natural optim sunt doar cateva dintre regulile pe care le poti pune in aplicare in amenajarea ingenioasa a unui spatiu mic, cum este o garsoniera. Adaugam la acestea si mobilierul inteligent – paturile suspendate sau mesele rabatabile, de exemplu – si electrocasnicele incorporate in mobila.
Patul, piesa centrala a designului unei garsoniere
Patul trebuie sa fie piesa centrala dintr-o garsoniera, pentru ca ocupa cea mai mare suprafata. Poti incepe, asadar, prin a achizitiona aceasta piesa de mobilier prima data, pentru ca mai apoi sa gandesti intreg designul garsonierei tale in jurul acesteia.
Tine totusi cont ca patul trebuie asezat intr-un loc in care iti va asigura linistea si intimitatea atunci cand dormi. Tocmai de aceea nu il plasa intr-un unghi din care sa fie vizibil chiar de la usa garsonierei.
Daca patul este unul retractabil, camera poate fi transformata, pe rand, in dormitor, seara, sau in living, pe timpul zilei.
Folosirea luminii naturale pentru a da impresia de spatiu
Atunci cand amenajam un spatiu de interior mic, lumina naturala este cruciala. Este foarte important sa eviti obturarea de orice fel a ferestrei. Renunta la gandul de a achizitiona draperii opace si greoaie si inlocuieste-le cu perdele albe, bej sau crem, vaporoase si usoare. Nici panourile japoneze, care permit trecerea luminii, nu sunt o idee tocmai rea.
Impingerea mobilierului catre exterior
Alege inteligent si atunci cand vine vorba despre pozitionarea mobilei in camera. Daca o impingi spre pereti, vei crea impresia unui spatiu mai mare, tocmai pentru ca centrul camerei ramane liber. Pentru ca acest truc sa functioneze la maximum, iti recomandam si sa pozitionezi patul intr-unul dintre colturile incaperii.
Culorile deshise ale mobilierului si peretilor, recomandate pentru amenajarea unei garsoniere
Garsonierele moderne folosesc un design inteligent, in care alegerea culorilor ocupa un loc central. Vorbim aici si de tapetul sau lavabilul pe care il alegi pentru pereti, dar si despre culoarea pieselor de mobilier. De exemplu, cele albe se vor pierde pe un perete de aceeasi culoare, lasand impesia unui spatiu mai mare. Este un truc care functioneaza mai ales pentru bucatarii, in garsonierele foarte mici, si e un mod prin care o bucatarie open space dintr-un astfel de spatiu va trece practic neobservata.
Si atunci cand vorbim despre culoarea peretilor, tot culorile deschise sunt de preferat. Si asta pentru ca, asa cum aminteam si mai sus, maresc optic spatiul si ii dau un aspect luminos si aerisit. Albul este o alegere sigura in majoritatea cazurilor, insa nu vei da gres nici cu un bej, gri sau verde deschis.
Nu incheiem capitolul culori fara sa amintim si de parchet. Te poti inspira din stilul scandinav si inlocui pardoseala in culori sobre cu una deschisa. Va reflecta lumina, marind vizual spatiul si, in mod paradoxal, este mai usor de intretinut.
Folosirea perdelelor usoare in loc de draperii
Lipsa luminii naturale, chiar si in garsonierele decomandate, mai spatioase prin definitie, este o sursa constanta de probleme pentru cei care locuiesc intr-un astfel de spatiu. Afecteaza ceasul natural al organismului si te impiedica, de exemplu, sa ai un start bun de dimineata.
Tocmai de aceea, locuitorii tarilor nordice renunta adesea la perdele sau draperii si le inlocuiesc cu rolete albe, din panza, care pot fi rulate in timpul zilei.
Daca insa iti este teama de vecinii care pot privi in apartamentul tau pe timpul zilei, poti renunta la draperiile grele si opace, inlocuindu-le cu perdele. Alege unele usoare, in tonuri deschise.
Incarca cat mai putin peretii
Atunci cand amenajezi un spatiu mic trebuie sa ai in vedere ca orice obiect de decor incarca inutil spatiul. Vorbim aici mai ales despre tablourile, care, agatate in exces pot neutraliza efectul pe care l-ai obtinut vopsind peretii in tonuri deschise. Cele foarte voluminoase, mai ales, vor micsora optic spatiul si iti vor da impresia ca peretii se prabusesc peste tine. De folosit asadar doar daca ai o locuinta cu un tavan inalt.
Asta nu inseamna insa ca nu poti marca vizual o anumita zona din garsoniera cu tablouri de dimensiuni reduse si de efect. De exemplu, in bucatarie, intre blatul pe care gatesti si primele rafturi suspendate.
Folosirea ingenioasa a oglinzilor intr-un spatiu mic
Oglinzile, mai ales cele mari, deschid vizual spatiul si pot crea impresia unei suprafete mai mari, atunci cand sunt folosite inteligent in decorarea unui spatiu mic.
Acestea trebuie pozitionate opus fata de fereastra, astfel incat sa reflecte lumina in toata camera. Poti opta, de exemplu, pentru un dressing cu oglinzi pe toate usile, de sus pana jos. Sau poti monta o oglinda inalta pana in tavan pe unul dintre pereti. Va reflecta intreaga camera, dand impresia unui spatiu de doua ori mai mare.
SUBTITLU 2:
Sfaturi practice pentru amenajarea unei garsoniere, pentru a folosi eficient spatiul
Majoritatea romanilor intampina mari probleme in amenajarea unei garsoniere de 30 de metri patrati. Iar lucrurile devin cu adevarat tragice atunci cand vorbim de spatii de numai 20 de metri patrati. In aceste conditii, impartirea corecta si inteligenta a spatiului, alegerea unor piese de moblier potrivite, dar si a unor electrocasnice care sa-ti usureze viata acasa fac diferenta. Nici imbinarea ingenioasa a finisajelor nu este un element care trebuie ocolit.
Alegerea mobilierul potrivit in amenajarea garsonierei
Oricat de mic este spatiul pe care il ai la dispozitie, tot trebuie sa incorporeze o zona de dormit si/sau living,o baie si o bucatarie. Alegerea mobilierului potrivit te poate ajuta sa te bucuri de toate acestea, oferindu-ti un plus de confort chiar si intr-un astfel de spatiu.
Alege doar mobilierul de care ai nevoie
Una dintre principalele provocari in amenajarea unei garsoniere mici este data de valorificarea spatiului, astfel incat sa te bucuri de toate facilitatile, fara a aglomera insa inutil locuinta. De exemplu, o mobila din lemn masiv intr-o astfel de casa va crea senzatia de haos si dezordine. Si nici nu-ti va oferi suficient loc de depozitare.
Sunt recomandate, asadar, piesele de mobilier practice si usoare, care sa poata fi usor mutate dintr-un loc in altul al camerei, fara prea mult efort si fara a crea dezordine in jur.
Fa-ti un plan concret in legatura cu ce ai nevoie neaparata in locuinta ta si unde vor fi plasate aceste piese de mobilier. Numai asa vei putea obtine un design atractiv, dar si functional, care sa nu sufere la capitolul calitate.
Un alt sfat important dat de specialisti este sa te gandesti din timp la locul in care vrei sa amplasezi o anumita piesa de mobilier si sa incerci sa vizualizezi ce impact va avea aceasta asupra spatiului. Daca crezi ca ajuta, te poti inarma cu o ruleta si face masuratori.
Alege mobilierul multifunctional pentru amenajare
Daca nu alegi un design open space, in care sa fie delimitata zona de dormit, o garsoniera va incorpora livingul si dormitorul in aceeasi incapere. Tocmai de aceea este foarte important ca mobilierul pe care il alegi sa fie unul multifunctional.
Intr-un astfel de spatiu poti inlocui, de exemplu, patul cu o canapea extensibila. Sau, de ce nu, poti alege un pat rabatabil, care sa se retraga in perete sau sa faca parte din biblioteca.
Apoi, rafturile prinse direct de perete, in locul clasicei biblioteci, lasa podeaua libera si iti ofera si suficient spatiu de depozitare pentru carti sau DVD-uri.
Nici un dulap incorporat in perete nu este o idee rea, mai ales ca iti poate salva un coltisor pentru un fotoliu confortabil si un lampadar la care sa citesti.
Nici mobilierul de bucatarie nu trebuie ignorat. Bucatariile moderne pentru garsoniere trebuie sa ofere cat mai mult loc de depozitare, in acest sens foarte practice fiind dulapurile cu spatii de depozitare ascunse inclusiv pe usi sau cele cu deschidere verticala.
Scaunele si fotoliile fara brate, recomandate pentru amenajarea unei garsoniere
Piesele de mobilier pe care le alegi trebuie sa aiba un design cat mai simplu, cu putine elemente suplimentare de decor. Alege canapele, fotolii si scaune fara brate, care ocupa mult mai putin spatiu. O canapea cu brate, de exemplu, va avea nevoie de cel putin 30-40 de centimetri in plus fata de una fara.
Rafturi verticale cat mai inalte pentru folosirea spatiului pe inaltime
Rafturile verticale pot fi folosite cu succes mai ales in amenajarea garsonierelor cu tavane inalte, asa cum sunt cele din vile sau case vechi. Intr-un astfel de spatiu, patul poate fi suspendat, oferind posibilitatea montarii unei canapele chiar sub el.
Tot intr-un astfel de spatiu poti suspenda patul pe unul dintre peretii laterali ai incaperii si monta o scara de acces. Acesta poate fi pus chiar si pe o platforma, care sa creeze spatiu de depozitate suplimentar.
Masa pliabila sau masa extensibila
O masa pliabila iti va salva mult spatiu in bucatarie, pentru ca o poti intinde doar atunci cand mananci. Iar daca locuiesti intr-o garsoniera mai spatioasa, open space si care permite delimitarea unui spatiu de dinning, alege o masa extensibila, care poate fi marita atunci cand vin prietenii in vizita.
Dulapuri cu usi glisante, recomandate pentru garsoniera
Dulapurile cu usi glisante au fost parca gandite special pentru spatii mici. Ofera loc suficient de depozitate si pot fi inghesuite chiar si in locuri inguste, unde usile unui dulap clasic nu ar avea spatiu suficient sa se deschida.
Canapele sau paturi cu spatii de depozitare
Pentru o garsoniera mica alege paturile si canapelele cu spatiu de depozitate incorporat. Vorbim despre acele piese de mobilier cu sertare in partea de jos. Mai nou se monteaza chiar si pe divane, tocmai pentru a putea oferi solutii eficiente pentru traiul intr-un spatiu de dimensiuni reduse. Poti tine in ele lenjerii de pat, paturi, perne sau prosoape, care iti ocupa inutil spatiul in dulap.
Scaunele ce pot fi suprapuse, ideale pentru a primi invitati chiar si intr-o garsoniera
Orice persoana care locuieste intr-o garsoniera stie cat de importante sunt scaunele care pot fi suprapuse. Acestea pot fi depozitate usor pe verticala, in balcon, fiind de mare folos atunci cand vin prietenii in vizita.
Biroul-masa sau biroul-bar, utile pentru o garsoniera
Din categoria mobila multifunctionala, biroul care poate fi transformat in masa sau biroul care poate fi transformat in bar sunt foarte utile intr-o garsoniera. Iti permit sa lucrezi pe timpul zilei si sa te distrezi alaturi de prieteni, seara. Insa pentru asta va trebui sa renunti la desktop si sa cauti un laptop usor de mutat dintr-o parte in alta.
Fotolii bean bags, versatile si utile
Vesele, versatile si foarte practice intr-o garsoniera sunt si fotoliile bean bags, de tip sac, foarte colorate, din panza sau piele ecologica, sunt usor de mutat dintr-o parte in alta si sunt foarte comode atat pentru citit si relaxat, cat si pentru lucru.
Scaunele ce pot fi suprapuse, ideale pentru a primi invitati chiar si intr-o garsoniera
Orice persoana care locuieste intr-o garsoniera stie cat de importante sunt scaunele care pot fi suprapuse. Acestea pot fi depozitate usor pe verticala, in balcon, fiind de mare folos atunci cand vin prietenii in vizita.
Biroul-masa sau biroul-bar, utile pentru o garsoniera
Din categoria mobila multifunctionala, biroul care poate fi transformat in masa sau biroul care poate fi transformat in bar sunt foarte utile intr-o garsoniera. Iti permit sa lucrezi pe timpul zilei si sa te distrezi alaturi de prieteni, seara. Insa pentru asta va trebui sa renunti la desktop si sa cauti un laptop usor de mutat dintr-o parte in alta.
Fotolii bean bags, versatile si utile
Vesele, versatile si foarte practice intr-o garsoniera sunt si fotoliile bean bags, de tip sac, foarte colorate, din panza sau piele ecologica, sunt usor de mutat dintr-o parte in alta si sunt foarte comode atat pentru citit si relaxat, cat si pentru lucru.
Alegerea aparatelor electrocasnice potrivite pentru a economisi spatiu intr-o garsoniera
Atunci cand vorbim despre alegerea electrocasnicelor intr-un spatiu mic, acestea trebuie sa fie pe cat posibil incorporate intr-un mod inteligent in mobila sau asezate pe suporturi cu roti, pentru a putea fi usor mutate. Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da designerii in acest sens este sa te limitezi la strictul necesar.
Electrocasnice incorporate, utile intr-un spatiu limitat
Exista bucatarii de garsoniere care sunt spatioase si usor de mobilat si utilat. In aces caz poti opta chiar si pentru o combina frigorifica mare, care ocupa destul de mult spatiu.
Atunci cand spatiul este limitat insa, cel mai bine ar fi sa alegi electrocasnice care pot fi usor incorporate in mobila. Cuptorul cu microunde poate fi asezat pe un raft sau o polita, iar masina de spalat vase poate ocupa locul unui dulap. Renunta la aragazul clasic si cumpara o plita care poate fi integrata in blatul de bucatarie si un cuptor electric pe care sa-l pui sub aceasta, tot in locul unui dulap.
Un filtru de cafea sau un esspresor este si el necesar si poate fi tinut pe bar. Mai ai nevoie de un robot de bucatarie, care tine loc si de blender, si de mixer si poti considera ca ai utilat pentru moment bucataria. In timp, poti adauga si o hota pentru fum si abur, insa vei avea nevoie de ea doar daca obisnuiesti sa gatesti foarte mult.
Televizorul suspendat, ideal pentru a economisi spatiu
Un televizor prins de perete va salva spatiu in biblioteca sau va elibera spatiu pe podea, daca te gandeai sa cumperi o comoda special conceputa pentru acesta. In plus, in acest fel, vei putea urmari emisiunile preferate dintr-o pozitie multa mai comoda. Iar daca alegi un suport mobil, care se roteste, poti schimba chiar si unghiul la care sta televizorul.
Masina de spalat pe roti, o solutie potrivita pentru garsoniere
Intr-un spatiu limitat cum este o garsoniera poti pune masina de spalat pe un suport mobil cu roti. In acest fel o poti depozita, de exemplu, in debara, si scoate numai atunci cand ai nevoie in ea. Este o solutie ingenioasa, care iti va salva mult spatiu in baie. Partea proastă este că va trebui să o conectezi de fiecare dată la robineții de apă. Evacuarea apei se poate face însă simplu, în chiuvetă sau cadă.
Electrocasnice de dimensiuni reduse, recomandate pentru o garsoniera
Tot la acest capitol, designerii de interior iti recomanda sa alegi pe cat posibil electrocasnice de dimensiuni mai reduse. Renunta, de exemplu, la combina frigorifica in favoarea unui frigider obisnuit. Daca totusi vrei ceva special, poti cauta un model vintage, asa cum vezi prin filmele vechi de la Hollywood. Va da bucatariei tale un aer aparte. Iar in locul masinii de spalat cu hublou, poti opta pentru una cu incarcare verticala. Este cu mult mai ingusta si iti va ocupa mai putin spatiu.
Delimitarea spatiului intr-o garsoniera
Daca ai o garsoniera care permite demolarea peretilor despartitori, dupa ce ai obtinut, bineinteles, autorizatiile necesare, poti recurge la aceasta solutie. Astfel vei obtine un spatiu mai mare, pe care il poti imparti cu perdele, covoare sau pereti despartitori in zone de activitate.
Folosirea perdelelor pentru delimitarea spatiului
Perdelele pot fi folosite pentru a acoperi, de exemplu, un perete. Astfel, vei crea impresia ca ai o fereastra aditionala, iar efectul vizual va fi cel al unei garsoniere mai luminoase. Pentru un efect maxim, opteaza pentru perdele in culori deschise, insa.
Tot perdelele, montate pe o sina prinsa de tavan, pot sa delimiteze zona patului de restul camerei, pentru un plus de intimitate si confort.
Folosirea panourilor pliabile pentru delimitarea flexibila a spatiului
Folosirea peretilor despartitori din sticla, de exemplu, cu ajutorul carora poti compartimenta garsoniera, vor da un efect de luminozitate si vor mari vizual suprafata pe care o ai la dispozitie.
Pentru spatii foarte mici, insa, poti folosi panouri pliabile sau usi glisante, din lemn sau sticla. Ocupa mai putin spatiu si nu iti stau in drum atunci cand vrei sa lasi usa de la baie sau bucatarie deschisa. Poti folosi acelasi truc si pentru balcon, pentru a mari si mai mult suprafata utila a garsonierei tale.
Delimitarea spatiului prin covoare sau carpete
Diferitele tipuri de finisaje, dar si covoarele sau carpetele pot delimita spatiul dintr-o garsoniera in zone de activitate. Pune o carpeta rotunda, de exemplu, sub birou. Sau, intr-un design open space, opteaza pentru gresie in zona de bucatarie si parchet in zona de living.
Delimitarea spatiului cu ajutorul pieselor de mobilier
Si piesele de mobilier pot fi folosite pentru a delimita spatiul intr-o garsoniera. Spre exemplu, intr-un open space, un bar poate fi granita dintre bucatarie si living. Iar o biblioteca asezata pe una dintre laturile lungi ale patului va delimita zona de dormit si iti va conferi un plus de intimitate. Pentru a face trecerea dintre camera de zi si bucatarie poti folosi si o canapea de efect.
Asadar, cu putin imaginatie si cu ajutorul unor trucuri inteligente de design te poti bucura si intr-o garsoniera de acelasi nivel de confort pe care ti l-ar oferi traiul intr-o casa mare.
Sursă foto: Shutterstock.com