Casele traditionale romanesti sunt pline de farmec, dar nu poti sa nu remarci faptul ca lumina nu a fost niciodata un factor important in planurile de constructie. Lucru de inteles, daca ne gandim ca s-a locuit in bordeie pana la inceputul secolului 20, dar o situatie pe care o putem schimba astazi, nu doar proiectand ferestre largi, pentru mai multa lumina naturala, dar si instaland corpurile de iluminat potrivite.
MENIU INTERTITLURI:
1.Rolul functional si decorativ al corpurilor de iluminat in camere
a.Tipuri de iluminat si corpurile de iluminat potrivite
i.Corpuri de iluminat pentru lumina ambientala
ii.Corpuri de iluminat pentru lumina de lucru
iii.Corpuri de iluminat pentru lumina punctuala
iv.Corpuri de iluminat pentru lumina decorativa
b.Rolul decorativ al corpurilor de iluminat in camera
i.Corpuri de iluminat din sticla
ii.Corpuri de iluminat din cristal
iii.Corpuri de iluminat din aluminiu
iv.Corpuri de iluminat din fier forjat
v.Corpuri de iluminat din lemn
vi.Corpuri de iluminat din panza
vii.Corpuri de iluminat din alte materiale neconventionale
2.Criteriile de alegere a corpurilor de iluminat
a.Dimensiunea camerei si corpurile de iluminat potrivite
b.Stilul camerei si tipurile de corpuri de iluminat potrivite
3.Corpurile de iluminat potrivite in functie de camera
a.Corpuri de iluminat pentru living
b.Corpuri de iluminat pentru dormitor
c.Corpuri de iluminat pentru bucatarie
d.Corpuri de iluminat pentru camera copiilor
e.Corpuri de iluminat pentru biroul de acasa
f.Corpuri de iluminat pentru baie
g.Corpuri de iluminat pentru hol
Rolul functional si decorativ al corpurilor de iluminat in camere
Multa vreme, in tara noastra, alegerea corpurilor de iluminat s-a facut astfel: o plafoniera cu un singur bec pentru dormitor si bucatarie, o lustra cu un numar mare de brate pentru sufragerie, un bec in baie si una-doua veioze pentru citit sau alte activitati.
Lumina poate indeplini insa multe functii, de la luminile de lucru la cele ambientale, iar corpurile de iluminat moderne sunt adaptate acestor nevoi.
Tipuri de iluminat si corpurile de iluminat potrivite
Plafoniera clasica a avut intotdeauna un rol limitat – plasata central, la nivelul tavanului, o astfel de sursa unica de lumina nu poate acoperi intreg spatiul, drept pentru care astazi sunt preferate alte tipuri de solutii: corpurile suspendate, spoturile luminoase, lampile de perete si cele de podea, sau, daca este aleasa o plafoniera, varianta moderna este cea cu LED-uri, eficienta energetic si ideala pentru a regla intensitatea luminii.
Corpuri de iluminat pentru lumina ambientala
Lumina ambientala este cea care da tonul intregului sistem de iluminat si poate fi obtinuta cu ajutorul lampilor suspendate, la care se adauga cele de perete si spoturile incastrate, mai ales daca acestea din urma sunt in numar mare si nu unul-doua.
Corpuri de iluminat pentru lumina de lucru
Lumina de lucru este necesara nu doar in zona biroului de acasa sau a coltului in care obisnuim sa citim seara, ci si in bucatarie, deasupra mesei si blatului. Este obtinuta cu ajutorul corpurilor suspendate in zona meselor, a sistemelor de iluminare a blatului si a lampilor de birou. Utile pot fi si lampile de podea, care scot din umbra cele mai indepartate colturi si care pot fi instalate in apropierea canapelei sau fotoliului.
Corpuri de iluminat pentru lumina punctuala
Numita si lumina de accentuare, acest tip de lumina este folosita pentru a evidentia diferite detalii, cum ar fi rafturile de perete sau zona barului. Corpurile de iluminat recomandate sunt spoturile luminoase, incastrate sau libere, care pot fi orientate in directia dorita, dar si lampile suspendate sau cele de perete.
Corpuri de iluminat pentru lumina decorativa
Cu rol decorativ, putem instala veioze colorate, lampi de masa care imita lumanarile, dar si diferite solutii de iluminat neconventionale, cum ar fi corpurile de iluminat create din obiecte refolosite, ca sticlele si borcanele.
Rolul decorativ al corpurilor de iluminat in camera
Daca despre rolul functional al luminii am vorbit deja, iata si cateva idei care sa te inspire in alegerea corpurilor de iluminat in functie de destinatia lor decorativa, un rol important avandu-l materialelele din care sunt realizate acestea.
Corpuri de iluminat din sticla
Corpuri de iluminat din cristal
Corpuri de iluminat din aluminiu
Corpuri de iluminat din fier forjat
Corpuri de iluminat din lemn
Corpuri de iluminat din panza
Corpuri de iluminat din alte materiale neconventionale
Criteriile de alegere a corpurilor de iluminat
Alegerea corpurilor de iluminat trebuie sa tina cont si de detalii precum dimensiunea si designul fiecarei camere.
Dimensiunea camerei si corpurile de iluminat potrivite
O camera spatioasa va avea intotdeauna nevoie de un numar mai mare de surse de lumina, alaturi de corpurile centrale fiind recomandate si lampile de podea si cele de perete. Daca este, in acelasi timp, vorba despre o incapere inalta – fie ca este livingul sau holul de la intrare – corpurile suspendate, de tip pendul, sunt cea mai buna alegere si pot fi alese chiar cele de mari dimensiuni, cu un design spectaculos.
Tot aici isi pot gasi locul si solutiile neconventionale, cum ar fi instalarea unei lampi de perete de tip felinar, care in mod obisnuit este utilizata la exterior, sau a unui sistem de iluminat cu aer industrial – o tendinta tot mai prezenta in ultimii ani.
In cazul incaperilor inguste sau joase, vom alege corpuri de iluminat care nu ocupa foarte mult spatiu si care nu coboara mult, evitand, de exemplu, pendulele, si alegand, in schimb, spoturile incastrate.
Stilul camerei si tipurile de corpuri de iluminat potrivite
Desigur, lumina potrivita trebuie sa se armonizeze si cu modul in care au fost amenajate camerele. Nu vom alege, de exemplu, corpuri de iluminat cu un design retro chic pentru un living sau un dormitor ultramodern, sau dimpotriva, solutii moderne, pentru un spatiu decorat clasic.
Intr-un decor clasic sau chiar vintage, corpurile de iluminat potrivite sunt lampile suspendate sau cele de perete si de podea cu un design elegant, bogat ornamentate si care amintesc de felinare si candelabre.
Lampile cu un design minimalist si diferite functii sunt compatibile cu amenajarile moderne, in timp ce stilul rustic este usor de recunoscut si in cazul incaperilor si al corpurilor de iluminat care se potrivesc aici: mult lemn si un apect usor nefinisat, incat totul pare lucrat de mana.
Corpurile de iluminat potrivite in functie de camera
In sfarsit, sursele de lumina trebuie alese si in functie de destinatia camerelor. Iata care sunt, foarte pe scurt, regulile care leaga fiecare incapere din locuinta de anumite corpuri de iluminat care isi gasesc cel mai bine locul aici.
Corpuri de iluminat pentru living
Livingul este spatiul in care se vor gasi cele mai multe corpuri de iluminat, pentru a crea diferite grade de lumina. Aici poti instala o lampa de plafon sau una suspendata, spoturi, lampi de perete si de podea.
Corpuri de iluminat pentru dormitor
In dormitor, intalnim lampile de plafon, cele de perete, veiozele si lampile de masa.
Corpuri de iluminat pentru bucatarie
Bucataria poate fi locul ideal pentru o lampa suspendata de mari dimensiuni, instalata deasupra mesei, alaturi de spoturi care lumineaza blatul.
Corpuri de iluminat pentru camera copiilor
Lampile de plafon, de perete si veiozele sunt solutiile recomandate aici, mai ales daca designul acestora este inspirat de basmele copilariei sau de personajele de desen animat.
Corpuri de iluminat pentru biroul de acasa
Lampile de birou si cele de podea sunt indicate intr-un astfel de spatiu, dar pot fi folosite si cateva spoturi luminoase, daca dorim sa evidentiem diverse detalii din jur.
Corpuri de iluminat pentru baie
In baie, o lampa de plafon si cateva spoturi incastrate se pot dovedi suficiente, dar putem adauga si o lampa de perete, daca simtim nevoia de mai multa lumina aici.
Corpuri de iluminat pentru hol
Lampile de perete au fost create pentru astfel de spatii, insa o solutie pot fi si lampile de plafon sau cateva spoturi.
Surse foto: Shutterstock