Baia nu este prima alegere atunci cand suntem in cautarea celui mai bun loc in care sa amplasam plantele de apartament. Argumentele care ne fac sa nu luam in calcul acest spatiu tin de gradul ridicat de umiditate si lipsa luminii naturale. Ce nu luam in considerare insa este ca, de fapt, exista multe plante carora le priesc tocmai astfel de conditii.
MENIU INTERTITLURI:
Cat de potrivite sunt baile pentru plante
Plante potrivite pentru baile cu putina lumina naturala
Plante pentru baile unde nu exista lumina naturala
Plante pentru baile cu multa lumina naturala
Amplasarea si crearea conditiilor potrivite pentru florile aflate in baie
Ce tip de lumina artificiala este recomandata pentru plantele instalate in baie?
De cat spatiu este nevoie pentru fiecare planta?
Cum se amplaseaza plantele in baie (fata de sol, cada si usa)
Cat de des trebuie udate aceste plante?
Cat de des trebuie schimbat pamantul?
Cum protejam de mucegai plantele aflate in baie?
Cat de potrivite sunt baile pentru plante
La prima vedere, nu tocmai potrivite, drept pentru care, de cele mai multe ori, intalnim plantele in living, bucatarie, pe balcon sau terasa. Sa nu uitam, insa, ca in zonele tropicale, bogate in vegetatie (daca ne referim la padurea tropicala, nu la savana), exista un grad ridicat de umiditate si caldura, iar multe plante cresc la umbra altora.
Concluzia este simpla: in baie isi gasesc locul astfel de plante, care dincolo de faptul ca rezista in fata aburilor, creeaza un interior exotic. Printre ele, bromelia, peperomia, orhideea, sansevieria (planta sarpe), filodendronul, bambusul, dar exista si alte plante care se adapteaza usor la conditiile din baie, fara sa provina din aceste zone.
Instalarea plantelor in baie este o idee excelenta din mai multe motive: in primul rand, pentru rolul lor decorativ, baile cu diferite ghivece avand ceva din aerul unei gradini botanice; in al doilea rand, aceste plante purifica aerul si pot absorbi umiditatea, foarte interesanta din acest punct de vedere fiind planta sarpe (denumita si limba soacrei), care, potrivit cercetatorilor de la NASA, are capacitatea sa absoarba diferite substante nocive din aer, lucru care o recomanda si pentru alte incaperi. Atentie, insa: aceasta planta nu este recomandata pentru camera copiilor, deoarece frunzele pot fi otravitoare, daca sunt ingerate!
Ce plante poti pastra in baie
Vestea buna este ca exista plante care se pot descurca in baile cu foarte putina lumina naturala, cu conditia sa primeasca ingrijirea de care au nevoie. Alaturi de diferitele plante exotice, in baie isi mai pot afla locul si unele plante aeriene (plante care traiesc cu aer), aflate la mare cautare in prezent. Acestea din urma sunt rezistente, nu au nevoie de prea multa ingrijire, pot fi pastrate intr-o atmosfera umeda si sunt foarte potrivite intr-un decor modern si neconventional.
Plante potrivite pentru baile cu putina lumina naturala
Bambusul de apartament
Dracaena sinderiana, asa cum este denumita stiintific aceasta planta ornamentala, este originara din vestul Africii si este simplu de ingrijit, fiind de multe ori intalnita in casele decorate in stil Feng Shui. Are nevoie de umiditate ridicata, asa incat poate fi pastrata direct intr-un vas cu apa, iar temperatura ideala este cuprinsa intre 18 si 25 grade Celsius. Nu suporta lumina directa, ceea ce o face potrivita pentru baile fara ferestre sau cu putina lumina naturala.
Aspidistra
Este o planta perena, care insa creste foarte lent si care are nevoie de locuri umbrite sau semiumbrite, expunerea la razele directe ale soarelui ducand la ingalbenirea frunzelor. Este indicat sa fie udata in cantitati moderate si sa i se asigure un sol bogat in elemente nutritive.
Crinul pacii
Planta tropicala, care creste la umbra arborilor, aceasta floare se descurca de minune cu lumina artificiala. Are nevoie de pamant fertil, bogat in humus, de temperaturi de peste 20 de grade si, bineinteles, de umezeala.
Filodendronul
Planta tropicala perena, care necesita o cantitate moderata de lumina, filodendronul are nevoie de umiditate ridicata si de temperaturi de 22-25 grade Celsius. Udarea poate fi insotita si de pulverizarea apei pe frunze.
Planta paianjen
O alta planta care asigura aer proaspat in locuinta, aceasta poate fi instalata in ghivece suspendate, pentru ca se ramifica destul de mult, formand tufe cu frunze subtiri si lungi. Se adapteaza la diferite conditii de lumina, umiditate si temperatura, dar este recomandat sa nu o expunem in lumina directa a soarelui.
Plante pentru baile unde nu exista lumina naturala
Orhideea
Cu toate ca le vedem adesea la ferestrele caselor din Ardeal, orhideele pot supravietui cu lumina artificiala, fiind chiar indicat sa le ferim de razele directe ale soarelui. Sunt usor de ingrijit si le place umiditatea, drept pentru care pot fi instalate oriunde in baie.
Begonia
O alta floare care prefera lumina artificiala si pe care o putem pastra in baile fara ferestre. Este recomandat sa fie cultivata in ghivece joase, nu prea mari, si in spatii cu aer umed, evitand insa temperaturile prea ridicate.
Planta sarpe
Numita si sansevieria sau limba soacrei, aceasta planta este adesea intalnita in apartamente si este una dintre cele mai potrivite pentru purificarea aerului. Se descurca bine cu lumina artificiala, poate fi instalata in baie si nu are nevoie sa fie udata foarte des.
Plante pentru baile cu multa lumina naturala
Peperomia
Are nevoie de temperaturi de 23-25 grade Celsius, udare moderata si lumina naturala intensa, fara a fi expusa insa direct actiunii razelor solare.
Aloe Vera
Aloe are nevoie de locuri luminoase, caldura si udare frecventa, evitand insa excesul de apa, care poate distruge radacinile.
Bromelia
Planta tropicala care iubeste umiditatea si lumina si poate fi cultivata alaturi de orhidee, bromelia trebuie udata cu putina apa in substrat (apa distilata sau apa de ploaie) si pastrata in incaperi cu temperatura de 20-27 grade Celsius.
Amplasarea si crearea conditiilor potrivite pentru florile instalate in baie
In baie, plantele pot fi pastrate in ghivece, pot fi suspendate intr-un terariu sau glob de sticla (plantele aeriene), sau pot forma un “perete viu”.
Ce tip de lumina artificiala este recomandata pentru plantele aflate in baie?
Daca plantele instalate aici au nevoie de mai multa lumina decat ofera baia, o lampa de perete sau de podea amplasata in apropierea acestora le poate oferi necesarul de lumina care le asigura dezvoltarea. Evident, daca lampa va sta mai mult oprita, isi va pierde rostul, asa incat cea mai buna idee este instalarea unuia sau mai multor becuri economice, de mica intensitate, care pot sta aprinse tot timpul, fara a incarca factura la energie. Important este, insa, sa ne orientam de la bun inceput spre plante care prefera o cantitate mica de lumina.
De cat spatiu este nevoie pentru fiecare planta?
Avand in vedere dimensiunile obisnuite ale bailor, e de presupus ca aici nu se vor afla foarte multe plante. Eventual, putem instala doua-trei ghivece pe podea, pastrand alte cateva pentru a fi suspendate. Daca spatiul este limitat, unele plante pot fi oprite din a creste in inaltime, fara a le afecta in alt mod dezvoltarea, asa cum este cazul bambusului de apartament, care poate fi amplasat sub un raft.
Cum se amplaseaza plantele in baie (fata de sol, cada si usa)
Amplasarea trebuie sa tina cont de modelul baii. De exemplu, daca exista ferestre, florile pot fi instalate in apropiere sau chiar pe pervaz, pentru a primi o cantitate suficienta de lumina naturala.
Potrivit regulilor Feng Shui, alte locuri recomandate ar fi coltul din stanga al baii, la acelasi nivel cu usa, si zona din apropierea toaletei. Plantele suspendate arata de asemenea extraordinar in baie, singura recomandare din categoria “asa nu” fiind instalarea florilor foarte aproape de cada, din motive cat se poate de practice, cum ar fi evitarea accidentarilor.
Ingrijirea plantelor din baie
Fiecare planta are propriile cerinte, care se refera la gradul de umiditate, cantitatea de lumina, nevoia de spatiu, tipul de pamant folosit si metodele necesare pentru inlaturarea daunatorilor si a mucegaiului. In cazul plantelor care pot fi instalate in baie, diferentele nu sunt insa foarte mari, daca ne gandim la faptul ca toate sunt “intampinate” in aproximativ aceleasi conditii.
Cat de des trebuie udate aceste plante?
Pentru ca in baie nivelul umiditatiii este ridicat, plantele ornamentale aflate aici isi iau singure o parte din necesarul de apa, mai ales daca ne referim la plantele aerofite, care sunt pastrate intr-un terariu de sticla, sau la bromelia, care trebuie udata cu masura, dar are totusi nevoie de o atmosfera umeda. Este si cazul altor plante, dar asta nu inseamna ca trebuie sa neglijam sa le udam la timp: unele flori din baie au nevoie sa primeasca apa de doua ori pe saptamana, altele mai rar sau mai des.
Cat de des trebuie schimbat pamantul?
Din nou, va trebui sa urmarim nevoile fiecarei plante. In cazul celor aeriene, de exemplu, putem sta fara grija, pentru ca nu au nevoie de altceva decat sa primeasca apa.
Cum protejam de mucegai plantele aflate in baie?
Cu toate ca aceste plante au nevoie de aer umed, se poate intampla sa apara mucegaiul, daca au fost udate excesiv, de exemplu, sau daca nu am ingrijit pamantul la timp. Cum poate fi indepartat mucegaiul? Sapand in profunzime pamantul din ghiveci si evitand sa mai adaugam apa pentru cateva zile, dar si mutand ghiveciul pentru o vreme intr-o incapere cu aer uscat. De asemenea, pamantul poate fi tratat cu o solutie obtinuta din apa si otet, mai ales in cazul unor plante ca bromelia, gardenia sau orhideele.
Surse foto: Shutterstock