De la Coco Chanel la miscarea arhitecturala din secolul al IX-lea, denumita chiar “Black-and-white Revival”, aceasta combinatie de culori continua sa isi pastreze farmecul si suprematia estetica si in zilele noastre.
Amenajarea locuintei in acest duo cromatic este, pe cat de pretioasa si eleganta, pe atat de sensibila si pretentioasa. Desi nu putem vorbi despre proportii in folosirea nuantelor de alb si negru, inspiratia venita de la designeri de interior in acest sens nu ne poate fi decat utila atunci cand ne pregatim sa dam un suflu nou amenajarii interioare din casa.
Meniu:
De ce alb si negru?
Aceasta combinatie cromatica nu este tocmai usor de intretinut, mai ales in cazul familiilor cu copii. Petele si urmele de murdarie sunt vizibile pe oricare dintre cele doua nuante si, cu toate astea, exista numerosi oameni care o prefera pentru locuinta.
Avantajele combinatiei alb-negru
Comparativ cu alte combinatii de culori, aceasta este destul de dificil de intretinut. Pe de alta parte, insa, contrastul pe care il creeaza nu poate fi reprodus in alte nuante; contururile sunt bine definite si fiecare piesa de mobilier sau decor este astfel pusa in valoare.
In plus, te va ajuta sa scapi de grija asortarii culorilor in casa, tocmai pentru ca este o combinatie foarte versatila, care iti permite sa folosesti si accente in alte nuante, fara problema neasortarii.
In functie de proportiile alese, combinatia alb-negru te poate ajuta sa creezi iluzia unui spatiu mult mai amplu si luminos – daca predomina albul sau sa compui un design sobru si distins, printr-o asortare a culorilor echilibrata.
In ce case sau apartamente se poate folosi combinatia alb-negru?
Ideile de amenajari interioare in alb si negru variaza atat de mult, incat pot satisface toate gusturile si necesitatile. In amenajarile de case, acest mix cromatic poate fi folosit pentru decorarea unui dormitor modern sau a unei sufragerii alb-negru, in amenajarea holului si chiar in cele ale baii si bucatariei.
Locuintele mici si intunecoase pot castiga luminozitate si iluzia unui spatiu mai mare prin combinarea celor doua nonculori, cu conditia ca albul sa predomine. Orice camera poate sa para mai inalta si mai aerisita cu acest truc.
In spatiile ample, proportiile pot fi inversate, pentru a face spatiul sa para mai intim. Desi negrul pare o culoare dura, va arata perfect intr-un decor foarte ingrijit sau intr-o incapere amenajata in stil industrial.
Cu ce stiluri de design se potriveste combinatia alb-negru?
Combinatia alb-negru e folosita de designerii de interior atat pentru realizarea unor decoruri minimaliste cu tenta industriala, cat si pentru crearea unor spatii elegante, somptuoase, chiar opulente uneori. Fiind un mix cromatic versatil, se potriveste foarte bine si cu stilul clasic, dar si cu cel modern, high-tech.
In ce camere poti folosi combinatia alb-negru?
Poti folosi aceasta combinatie pentru amenajarea dormitorului, alegand un model de tapet pentru dormitor imprimat astfel, pe care sa il asortezi unui set de mobila alb-negru. Poti decora o baie alb-negru combinand culorile precum o tabla de sah cu gresie alb-negru. Culorile peretilor din living pot fi si ele aceleasi daca folosesti un fototapet alb-negru si piese de mobilier asortate. Mobila de bucatarie alb-negru este si ea o varianta perfecta, cu atat mai mult cu cat electrocasnicele in aceleasi nuante sunt usor de gasit si incorporat.
Alb, negru si o culoare accent
Marele beneficiu al acestei combinatii este ca poti folosi orice culoare accent pentru a-i conferi un aer familiar si cald. De la nuante calde de ocru si mustar la culori puternice precum rosul, albastrul regal sau violetul si la pasteluri delicate, oricare a treia culoare poate fi integrata in decor cu delicatete.
Alb si negru in living
Daca esti in cautare de idei pentru amenajarea livingului si ai deja in gand acest mix cromatic, trebuie sa iti spunem ca livingurile alb-negru se numara printre categoriile care nu se vor demoda niciodata.
Mobilier in alb si negru
Mobila pentru living in alb si negru iti ofera o multime de posibilitati. De la piese de mobilier pentru amenajarea sufrageriei cu imprimeuri la monocromatice care se potrivesc impreuna, ai o multime de optiuni. Poti chiar sa alegi mobilierul de culoare neagra pentru un living alb si luminos, efectul va fi unul sofisticat.
Pereti acoperiti sau decorati in alb si negru
Indiferent daca optezi pentru un perete statement de culoare neagra intr-un living integral alb sau daca alegi varianta fototapetului floral, geometric sau cu animal print, cu aceasta combinatie de culori poti scoate din anonimitate orice sufragerie. Varianta cuminte este aceea a tablourilor inramate in rame negre, aranjate ordonat sau asimetric pe un perete de un alb stralucitor.
Pardoseli si covoare in alb si negru
Parchetul nu va arata grozav daca incerci sa combini aceste nuante, insa gresia sau roca naturala pot fi stilizate elegant pentru pardoseala livingului, in tipare geometrice inedite. Daca vrei ceva mai putin indraznet si definitiv, alege un covor sau o mocheta cu imprimeu alb-negru.
Alb si negru in bucatarie
Bucatariile albe si cele alb-negru au intotdeauna un aer sofisticat. Acestea sunt mai luminoase, mai contrastante, contururile sunt perfect subliniate.
Podea alb-negru
Poti face o podea in aceste nuante fie cu ajutorul gresiei bicolore, fie cu roca naturala sau poti opta pentru o varianta temporara cu un covor sau cu un linoleum in alb si negru.
Mobilier de bucatarie in alb si negru
Mobila pentru bucatarie poate fi monocroma si asortata cu electrocasnice contrastante, dar va arata foarte bine si daca imbini cele doua elemente.
Pereti albi cu forme geometrice sau alte contururi negre
Daca vrei sa creezi impresia unui spatiu mai mare si mai luminos, vopseste peretii in alb si foloseste elemente de decor contrastante. Poti alege abtibilduri sau chiar o pictura geometrica sau poti merge pe varianta altor contururi, mai rotunjite si mai calde.
Pereti negri si mobilier alb
Daca bucataria nu este foarte mica, poti vopsi peretii in negru sau poti folosi tapet sau faianta in aceasta culoare. Mobilierul alb va iesi astfel in evidenta.
Decoratiuni in alb si negru
De la ghivece pentru plantele aromatice la vaze pentru flori si vesela si de la espressor la ceasul de pe perete, vei gasi o gama variata de obiecte decorative in nuante de alb si negru care sa se potriveasca stilului bucatariei tale.
Blat de bucatarie negru cu accesorii albe
Daca alegi un blat de bucatarie negru, il vei putea pune in valoare cu accesorii albe. Robotul de bucatarie, suportul pentru cestile de cafea sau alte accesorii practice sau pur decorative albe vor arata perfect pe un blat negru.
Alb si negru in baie
Pe langa aspectul foarte ingrijit, o baie alb-negru va arata foarte distins si elegant.
Gresie si faianta alb-negru
Ai o multime de optiuni pentru placarea in alb si negru a peretilor si podelelor baii. De la mozaicuri bicolore la designul de tabla de sah si de la placile ceramice imprimate astfel la combinarea unora simple in diferite tipare, exista o multime de idei pentru decorarea baii in alb cu negru si cu siguranta te va cuceri macar una.
Mobilier de baie in alb si negru
Chiar daca piesele de mobilier din baie sunt putine, pot contribui decisiv la aspectul final al acesteia. Opteaza pentru un mobilier alb-negru si asorteaza-l cu obiectele sanitare.
Poti scoate in evidenta o chiuveta alba banala cu ajutorul unui blat negru; asorteaza-l cu un alt element din baie, precum gresia sau faianta ori cu alt corp de mobilier.
Alb si negru in hol
Nici holurile nu sunt ignorate de aceasta combinatie. Indiferent daca vorbim despre un lounge, un hol de intrare sau unul de traversare, amenajarea holurilor in acest mix cromatic le poate oferi prestanta.
Podea in alb si negru
O poti realiza cu roca naturala sau cu placi ceramice, poti opta pentru un aspect lucios sau matuit, poti alege un model obisnuit cu accente bine delimitate sau poti opta pentru un imprimeu sau un tipar de dispunere a placilor care sa atraga atentia.
Pereti albi cu decoratiuni negre
Peretii albi vor face un hol sa para mai inalt si mai spatios, iar decoratiunile negre ii vor conferi un plus de personalitate. Poti opta pentru fotografii vintage inramate in rame negre, pentru tablouri alb-negru, vaze statement sau alte elemente de decor care pot fi folosite in hol.
Accesorii de hol in alb si negru
Daca vorbim despre holul de la intrarea in locuinta, spatiul este probabil suficient de amplu pentru cateva accesorii. Cuierul si pantofarul, precum si alte elemente suplimentare pot fi alese in aceste culori pentru un rezultat final elegant si ingrijit.
Alb si negru in dormitor
Dintre culorile pentru dormitoare, probabil combinatia alb-negru este ultima la care te-ai gandi. Desi pare un mix rece si impersonal, trebuie sa iti spunem ca o camera alb-negru poate fi chiar foarte imbietoare, daca alegi designul interior pentru dormitoare care sa se potriveasca stilului tau.
Lenjerie in alb si negru
O lenjerie de pat in alb si negru va schimba total aspectul camerei in care dormi, dar nu si definitiv. Fa aceasta incercare inainte sa iei o decizie finala asupra decorarii si te vei indragosti de acest mix simplu si deloc obositor pentru ochi.
Pereti albi si decoratiuni in negru
Peretii albi sunt perfecti pentru un somn odihnitor, dar si pentru o trezire luminoasa. Poti folosi accente si decoratiuni negre pentru un efect contrastant si bine conturat.
Covoare de dormitor in alb si negru
Atunci cand esti in cautarea unor idei de amenajari pentru dormitoare alb-negru, primele care iti vor veni in minte sunt accesoriile pe care le poti schimba cu usurinta. Covorul este unul dintre ele, iar in aceasta combinatie vei gasi o multime de imprimeuri perfecte pentru dormitorul tau.
Mobilier de dormitor in alb si negru
Blatul patului si noptierele in aceste culori pot fi asortate cu un tapet pentru dormitor simplu sau imprimat. Daca optezi pentru imprimeuri si modele, asigura-te ca acestea se potrivesc unele cu altele si ca rezultatul final nu va fi un dormitor incarcat.
Sursa foto: Pexels