Realizarea unui perete accent nu presupune eforturi mari si este o modalitate rapida de a revitaliza decorul casei.
Ce este un perete accent si ce rol are in designul unei camere
Realizarea unui perete accent reprezinta scoaterea in evidenta in diverse maniere a unuia dintre peretii unei incaperi. De regula el este vopsit intr-o culoare puternica sau are aplicat un model de tapet deosebit, care sparge monocromia data de culoarea celorlalti pereti.
Un perete accent poate scoate in evidenta un detaliu arhitectural, poate fi elementul distictiv al unei incaperi sau poate fi pur si simplu un mod de a adauga putina culoare si dinamism intr-un decor altfel tern.
In ce camere se potriveste un perete accent
Ai libertate totala cand vine vorba despre realizarea unui perete accent intr-o locuinta. De la un perete placat cu piatra naturala in baie, trecand printr-un perete cu tapet aplicat in holul casei sau un perete accent vopsit in culoarea preferata in dormitor, acest artificiu estetic poate fi pus in practica in orice incapere dintr-o casa.
Este totusi recomandat sa nu abuzezi de acest element vizual si sa nu realizezi cate un perete accent diferit in fiecare incapere a casei, deoarece poate deveni obositor sau poate da senzatia de incoerenta in designul casei.
In ce stiluri de design interior se potriveste un perete accent
Intr-o oarecare masura, peretele accent poate fi integrat cu succes in orice tip de design interior, atata vreme cat utilizam materiale si tehnici in acord cu restul stilului.
De pilda, intr-un decor rustic, un perete accent realizat din panouri de lemn cu un aspect brut este o alegere mai mult decat potrivita. Intr-un decor vintage, un perete accent realizat cu ajutorul unui tapet cu un model in acelasi stil este de departe cea mai buna alegere, iar intr-un decor minimalist, un perete accent zugravit sau unul realizat din paneluri din ardezie ar putea fi exact elementul care confera personalitate decorului.
Crearea unui perete accent. Ghid pe scurt
Peretele accent este un perete decorat intr-un mod aparte, diferit fata de restul peretilor din casa. Tocmai de aceea exista mai multe modalitati prin care poate fi realizat. Pe scurt, pentru a crea un astfel de perete in locuinta ta, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:
Alegerea peretului accent
Primul pas este alegerea peretelui care va deveni accentul din camera. In aceasta alegere nu exista reguli clare, totul tine de felul in care vrei sa arate incaperea, cat si de restul elementelor decorative pe care le ai in camera respectiva. Exista, totusi, cateva recomandari generale cand vine vorba despre alegerea peretelui pe care vrei sa-l accentuezi:
•Este de preferat sa nu fie peretele pe care va fi amplasata mobila, mai ales daca vorbim despre un mobilier voluminos, care oricum va acoperi peretele.
•Peretele accent este de regula cel pe care cade lumina naturala, asadar cel din fata ferestrei. Nu este, totusi, o greseala daca alegi alt perete din incapere, insa daca vei alege sa accentuezi exact peretele cu ferestrele, culoarea nu se va observa la fel de bine sau risti ca peretele sa para incarcat din cauza perdelei, draperiilor si a celorlalte elemente de acest tip.
•In dormitor, de exemplu, nu poti da gres cu accentuarea peretelui pe care este amplasat patul, iar in living peretele pe care ai pozitionat canapeaua este o alegere potrivita. Totul tine, insa, de forma camerei si de mobilierul pe care le ai in locuinta.
Stabilirea modului de realizare a peretelui accent
Exista mai multe moduri prin care poti accentua un perete, iar cele mai cunoscute si mai simple sunt:
•Vopsirea – in o singura culoare sau in mai multe culori, aplicarea unei vopsele pe care se poate scrie cu creta (vopsea care dupa uscare imita textura tablei scolare)
•Placarea – cu piatra, caramida, lemn
•Aplicarea unui tapet
•Aplicarea unui fototapet
•Aplicarea unui colant sau sticker de perete
•Utilizarea unor decoratiuni – amplasarea unor tablouri, a unor fotografii sau pictarea direct pe perete, amplasarea unor decoratiuni 3D pe perete.
Alegerea culorilor pentru un perete accent
Peretele accent are, in sine, rolul de a iesi in evidenta, asa ca el trebuie sa aiba o culoare puternica. El trebuie sa aiba o nuanta complet diferita de restul incaperii. Cateva sfaturi cu privire la alegerea culorii pentru peretele accent ar fi:
•Culoarea peretelui accent trebuie sa fie ori singulara in camera, ori in aceeasi nuanta cu alte elemente decorative.
•Nu este recomandat sa avem prea multe culori puternice in aceeasi incapere si sa realizam un perete accent complementar culorii din restul camerei.
•Peretele accent trebuie sa fie intr-o nuanta opusa ca intensitate fata de restul nuantelor din camera. Daca intreaga incapere este decorata in alb, un perete accent burgundy sau albastru inchis este o alegere excelenta. In schimb, daca in camera predomina culori inchise, peretele accent ar trebui sa fie intr-o nuanta cat mai deschisa.
•Peretele accent trebuie sa atraga atentia, dar nu sa incarce camera. Astfel, daca in incapere ai aplicat un tapet cu un model incarcat, marunt, peretele accent ar trebui sa fie uni.
•Culoarea si modelul peretelui accent nu trebuie sa oboseasca ochii, ea trebuie sa fie un element diferit fata de restul, dar care sa se afle in echilibru si in acord cu restul incaperii.
Idei de creare a unui perete accent
Regulile scrise palesc in fata modelelor propriu-zise, care uneori chiar contrazic cele mai avizate sfaturi. Practic, regula suprema in crearea unui perete accent este ca el sa fie un element de bun gust si care sa adauge mai mult farmec locuintei tale. Modelele si ideile de mai jos te pot ajuta sa intelegi mai bine cum poti crea un astfel de decor si te vor inspira in alegerea culorilor si materialor prin care poti crea un perete accent.
Idei de creare a unui perete accent in living
Surse foto: Fastcodesign, Digsdigs, Brit
Idei de creare a unui perete accent in dormitor
Sursa foto: Mydomaine, Wilderpublications, Besthomedecorpics, Thriftydecorchick
Idei de creare a unui perete accent in bucatarie
Sursa foto: Housebeautiful, Wearethebrauns, Celebrationsathomeblog, Ourvintagehomelove
Idei de creare a unui perete accent in baie
Sursa foto: I.pinimg.com, Tidbitsandtwine, Vintagerevivals.com, Apartmenttherapy.com
Peretele accent se poate realiza foarte usor (vopsirea unui perete sau aplicarea unui fototapet) sau poate fi un proiect ce necesita cateva zile de lucru (panelurile din piatra naturala sau din caramida) insa un lucru este cert: este un element vizual deosebit si confera personalitate unei locuinte.
Sursa foto: Shutterstock, Pinterest
foarte interesant articolul si la obiect. mai ales ca ati specificat si de culorile pe care trebuie sa le alegi. mai ales la tablouri culorile sunt foarte importante. si noi detinem in site de tablouri la GaleriaQ.ro si confirmam cele mentionate de dvs in acest articol.