Alegerea perdelelor poate fi un proces complicat, mai ales pentru ca sunt disponibile intr-o varietate de culori si materiale. Dar cand gasesti perdeaua perfecta, iti dai seama ce impact mare are asupra unei camere pentru ca armonizeaza intreg spatiul.
Atunci cand alegi o perdea, trebuie sa tii cont atat de functionalitatea ei, cat si de stil. Ai vrea sa filtreze lumina, sa iti pastreze intimitatea sau sa adauge un plus de culoare? Iti explicam mai jos de ce trebuie sa tii cont pentru a alege perdeaua potrivita pentru fiecare camera.
- Care este rolul perdelelor
- Care sunt criteriile de alegere
- Cum alegi perdelele in functie de camera
- Cum alegi perdelele pentru un spatiu diferit
Care este rolul perdelelor
Perdelele nu sunt doar un element de design, pe care îl adaugi la final pentru a întregi decorul. Acestea au mai multe beneficii practice:
- ajuta la reglarea temperaturii: o perdea dintr-un material gros va izola geamul si nu va permite pierderea caldurii in timpul iernii, iar vara o perdea usoara din voal va preveni supraincalzirea camerei;
- te va ajuta sa dormi mai bine noaptea: daca esti trezit usor de prezenta luminii dimineata, o perdea groasa care sa blocheze trecerea luminii te va ajuta sa dormi bine chiar si in mijlocul zilei;
- iti protejeaza intimitatea: in special daca stai la bloc si vecinii tai pot sa vada foarte bine in casa ta, perdelele iti vor proteja momentele intime;
- sunt rezistente: daca alegi perdele dintr-un material durabil precum panza si bine croite, acestea vor rezista ani de-a randul; singura intretinere necesara va fi spalarea ocazionala.
Care sunt criteriile de alegere
Cand esti in magazin sau cauti online perdele noi, trebuie sa stii la ce sa fii atent pe eticheta sau in descriere. In functie de nevoile spatiului in care locuiesti, va trebui sa optezi pentru un material, o culoare sau chiar un sistem de prindere diferit.
Material
Alegerea materialului tine cont de mai multi factori, precum greutatea, textura, rezistenta si capacitatea de a filtra lumina. Dar in principal conteaza scopul pentru care vor fi folosite perdelele:
- intimitate: materialele opace precum damasc sau satin vor bloca atat lumina, cat si privirile nedorite; le poti combina cu unele dintr-un material usor precum voal, pentru momentele cand vrei sa te bucuri de lumina, dar iti doresti sa ai si un strat de protectie intre tine si exterior;
- caldura: materiale grele precum catifeaua, lana sau bumbacul dublu vor mentine caldura in interior;
- lumina: materialele usoare precum voalul si bumbacul vor lasa lumina sa treaca si sunt ideale pentru casele in care soarele nu patrunde foarte usor;
- drapare: daca vrei sa tii perdelele trase in parti, opteaza pentru materiale usoare, pentru ca vor fi mai usor de prins in suporturile laterale.
Culoare
Culoarea este prima pe care o observi la un material si care iti influenteaza cel mai mult alegerea. Pentru ca perdelele sa se potriveasca cu restul camerei, poti alege o culoare cu un ton mai inchisa sau mai deschisa fata de nuanta peretilor. Astfel mentii impresia de spatiu incapator si nu atragi atentia spre geamuri sau perdele.
Daca vrei ca perdelele tale sa iasa in evidenta, poti alege unele care au model precum dungi sau diverse motive desenate. Asigura-te ca nu mai ai prin camera obiecte cu alte modele diferite care sa nu se potriveasca.
Sistem de prindere
Alegerea sistemului de prindere depinde atat de decorul si stilul camerei, cat si de preferintele tale. Exista doua tipuri, fiecare cu avantajele sale: galerii sau sine.
- Galeriile sunt o alegere eleganta si ajuta la conturarea unui stil prin culorile, marimea si detaliile prezente pe ele. Acestea vor fi foarte vizibile, asa ca este important sa alegi unele care sa fie in armonie cu stilul camerei si al obiectelor de mobilier.
- Sina creeaza un aspect simplu, minimalist si este deseori mai ieftina. Opteaza pentru una metalica, deoarece va fi mai rezistenta comparativ cu una din plastic.
Tendinte 2018
Daca esti in proces de decorare si vrei sa fii in pas cu moda, afla ca in 2018 tendintele pentru perdele sunt: accente florale puternice, culori asemanatoare cu bijuteriile (rubin, ametist), dar si culorile neutre inchise. Un alt trend este reprezentat de modelele geometrice care pot scoate perdelele din anonimat.
Citeste si 5 recomandari ale designerilor de interior pentru 2018.
Cum alegi perdelele in functie de camera
Cel mai probabil nu ai acelasi covor in toata casa, deci nu vrei sa ai nici aceleasi perdele. Fiecare camera are un scop diferit, un alt decor si un alt tip de lumina, iar perdelele ar trebui sa se potriveasca nevoilor fiecarei camere.
- Sufrageria: ocupa de obicei cel mai mare spatiu din casa si cel mai probabil este ornata cu diverse obiecte de mobilier spectaculoase; astfel, va trebui sa alegi culoarea si modelul perdelelor care sa fie in armonie cu restul camerei. Daca ai o casa inalta, opteaza pentru perdele lungi, cu o lungime destul de mare incat sa formeze falduri. Poti alege sa folosesti doua straturi de perdele: una dintr-un material gros care sa blocheze lumina si sa iti ofere intimitate si una dintr-un material subtire care sa permita luminii sa treaca.
- Dormitor: pentru ca este o camera de relaxare, ar trebui sa alegi un model simplu, in nuante calde, care sa nu incarce camera. Poti incerca sa asortezi culoarea perdelelor cu o cuvertura de pe pat, cu parchetul sau covorul.
- Camera copilului: pentru a stimula imaginatia si creativitatea copilului, poti alege perdele colorate, chiar cu personajele lor preferate din desenele animate.
- Bucataria: aici vei avea nevoie de niste perdele practice, dintr-un material usor de intretinut in caz ca sunt patate cu mancare, precum bumbacul; lungimea lor ar trebui sa se opreasca la baza geamului, pentru a nu te incomoda cand te deplasezi rapid prin camera.
Cum alegi perdelele pentru un spatiu diferit
Cand cumperi o casa sau un apartament, de multe ori nu ai control asupra dimensiunii camerelor sau a geamurilor. Mai mult, prima oara te vei gandi ce culoare sa aiba peretii, ce model de parchet sa alegi si cum sa arate mobila. Astfel, perdelele vor fi ultima alegere pe care trebuie sa o faci si poate fi una destul de grea daca spatiul are anumite probleme.
Camere mici
Camerele mici au deja o problema cu spatiul, iar perdelele o pot inrautati daca nu sunt alese corect. Opteaza pentru perdele in culori deschise – precum alb, crem, gri deschis – care sa creeze senzatia de spatiu mare. Poti opta si pentru unele transparente, deoarece atunci cand geamul este vizibil acesta va parea mai mare si, implicit, camera va parea mai spatioasa.
Tapet pe peretele cu fereastra
Daca ti-a placut foarte mult modelul si ai hotarat sa decorezi peretele cu tapet, ai doua optiuni pentru modelul perdelelor:
- poti opta pentru materiale care sa aiba o nuanta care se gaseste si pe tapet; astfel va exista o zona uni care intrerupe tapetul, dar se integreaza totusi in paleta cromatica;
- poti alege sa creezi contraste, fie de culoare, fie de model. Spre exemplu, daca tapetul are predominant culoarea roz, alege perdele bleu; daca ai un tapet cu cercuri, opteaza pentru perdele cu dungi.
Camere cu pereti colorati
Cand peretii sunt albi, poti alege orice culoare si model de perdele. Dar cand ai peretii colorati, totul devine mai complicat. Ai optiunea simpla a unor perdele simple, uni, intr-o nuanta asemanatoare cu peretele. Sau poti face ceva indraznet si sa optezi pentru perdele cu imprimeu, cu dungi sau alte modele, care sa reprezinte accentul decorativ al camerei.
Pentru alegerea perdelelor perfecte, trebuie sa tii cont atat de materialul din care sunt confectionate, cat si de forma camerelor si culoarea obiectelor de mobilier. Perdelele potrivite te vor proteja de soare si de priviri nedorite, dar vor fi si un accesoriu stilistic care sa iti incante simtul vizual.
Sursa foto: Shutterstock