Dining poate reprezenta atât o încăpere separată în casă, cât și o zonă limitată din sufragerie sau bucătărie. Important este să aibă o masă în jurul căreia se pot aduna familia sau prietenii pentru a lua masa sau pentru a juca boardgames.
Dacă vrei să ai și tu un spațiu special pentru a mânca, află că amenajarea nu este costisitoare, dar va trebui să fii atent la câteva reguli de stil pentru ca noua zonă să fie în armonie cu restul casei. Mai jos îți explicăm care sunt acestea și cum să faci cea mai bună alegere în funcție de spațiul disponibil.
- Cum poate fi amplasat diningul
- Care sunt componentele unui dining
- Care sunt regulile de amenajare
- Sfaturi pentru amenajarea zonei de dining într-o locuință mică
- Prețuri
Cum poate fi amplasat diningul
Primul factor care va influența modul de amenajare este amplasarea zonei de dining. Există două tipuri principale:
- o cameră separată;
- integrarea zonei într-o altă cameră.
Dacă construiești o casă de la zero, îți va fi mai ușor să optezi pentru o cameră separată de dining. Ai grijă să se afle în imediata apropiere a bucătăriei, ca să nu fie nevoie să muți o oală de supă prin alte trei încăperi.
În majoritatea blocurilor noi, este popular designul open space, care reunește într-o încăpere atât bucătăria, cât și sufrageria și zona de dining. Are avantajul că oferă impresia de spațiu mai mare, dar poate fi complicat să armonizezi zone cu scopuri atât de diferite.
Care sunt componentele unui dining
Scopul principal al unui dining este luatul mesei, deci nu vei avea nevoie de foarte multă mobilă. Un kit de bază arată cam așa:
- o masă încăpătoare la care să încapă toți invitații;
- scaune confortabile, pe care musafirii să stea cu plăcere chiar și câteva ore dacă vă jucați boardgames;
- un bufet unde să păstrezi vesela atunci când nu o folosești.
Care sunt regulile de amenajare
Pentru a obține o zonă de dining confortabilă și plăcută vizual, va trebui să urmezi o serie de reguli care țin de stil, culori, modul de iluminare și chiar de micile detalii, precum vesela sau fața de masă.
Stil
Zona de dining ar trebui să se potrivească stilului general în care ai decorat casa. Spre exemplu, dacă ai optat pentru minimalism sau rustic, camera sau spațiul de dining va trebui să adopte același stil pentru a crea armonie.
Elementele la care trebuie să fii atent sunt: podeaua, covoarele, pereții, perdelele și, desigur, mobila. Spre exemplu, dacă optezi pentru un stil rustic, poți alege podele din lemn cu patină, un covor cu o textură groasă și un model tradițional și perdele dintr-un material gros, opac, care să se așeze în falduri; mobila poate fi din lemn masiv, cu modele sculptate și scaune tapițate cu piele sau catifea.
Culori
După ce ai ales un stil, urmează culorile, care vor fi repetate pentru mai multe elemente din încăpere: draperii, tapițerie, covoare și mobilă. Există două scheme de culoare pe care le poți folosi: culori complementare și culori monocrome.
Complementar
Identifică două culori aflate în locuri opuse pe discul lui Newton pe care le vei folosi pentru a crea un design vibrant și contrastant. Combinații simple de culori sunt roșu și galben, albastru și portocaliu, galben și mov și multe alte nuanțe. Pentru a crea senzația de adâncime, poți folosi mai multe nuanțe ale celor două culori alese.
Spre exemplu, dacă alegi roșu și verde, le poți accentua cu nuanțe de roz și verde deschis. Poți opta atât pentru obiecte într-o singură culoare, cât și pentru dungi sau diverse alte modele.
Monocrom
O cameră monocromă poate fi o alegere destul de banală, dar nu înseamnă că trebuie să folosești exact aceeași culoare la orice obiect. Poți alege un albastru deschis pentru pereți, unul mai închis pentru mobilă și unul foarte închis pentru covor. Joacă-te cu alternarea nuanțelor!
Mai ai opțiunea să alegi și culori naturale, mai blânde (gri, bej, crem), pentru a crea o cameră cu un aer odihnitor. Pentru a oferi un aer dinamic și a scoate camera din monotonie, optează pentru accente de culoare, precum perne sau o veselă viu colorate.
Iluminatul
Dacă stai la casă și spațiul îți permite, alege să poziționezi zona de dining în apropierea luminii naturale, lângă ferestre sau chiar în apropierea ușilor care se deschid către terasă. Lumina naturală te ajută să faci economie, dar îți pune în valoare și fiecare fel de mâncare pe care îl servești musafirilor.
În caz că nu ai această opțiune, va trebui să creezi lumină cu ajutorul unor corpuri de iluminat. O lustră sau un alt corp de iluminat mare poziționat fix deasupra mesei va da un aer elegant zonei și o va separa de restul camerei, dacă nu este o încăpere separată. Dacă ți se pare că nu este destulă lumină, mai poți adăuga aplice sau lampadare.
Detalii
Pentru că zona de dining nu implică foarte mobilă, te vei baza destul de mult pe detalii pentru a crea o anumită atmosferă sau pentru a defini un anumit stil de decorare. Acestea pot fi lumânări, veselă, fața de masă sau piesa centrală.
- lumânări: la fel ca în filmele de la Hollywood, lumânările la masă creează o atmosferă romantică și intimă;
- vesela: alege piese de diverse forme, pătrate, rotunde și de diverse înălțimi, mai ales în cazul paharelor, pentru a obține un decor dinamic;
- fața de masă: aceasta va fi diferită în funcție de ocazie, o petrecere obișnuită sau poate masa de Crăciun; o poți complimenta cu diverse șervețele;
- piesa centrală: este obiectul de pe masă care va atrage cel mai mult atenția, în special când nu o folosești; poate fi orice, de la o sculptură la un aranjament de flori.
Sfaturi pentru amenajarea zonei de dining într-o locuință mica
În special dacă locuiești într-un apartament, e posibil să nu ai foarte mulți metri pătrați la dispoziție pentru a amenaja multe zone cu scopuri diferite. Dar, cu puțină atenție la detalii, poți crea un spațiu special pentru luat masa:
- Dacă ai un apartament open space, separă zona de dining prin folosirea unui covor sub masa cu scaune sau chiar un paravan care să ascundă zona; mai poți opta pentru culori contrastante cu restul casei pentru a crea o separare vizuală.
- Alege o masă de sticlă transparentă; va face spațiul să pară mai mare deoarece lumina va putea trece prin ea.
- Optează pentru o masă înaltă și îngustă cu scaune de bar ce pot încăpea sub ea atunci când nu sunt folosite.
- Dacă nu ai loc pentru o masă, alege una pliabilă, pe care să o desfaci doar atunci când ai nevoie de ea.
Prețuri
Prețurile depind de tipul, culoarea și materialul din care este confecționată mobila, dar și de numărul obiectelor de mobilier care se află în setul de dining. Acestea oscilează de la aproximativ 1.300 de lei până la 5.200 de lei. Pe site-ul Elvila găsești o varietate de soluții de amenajări din care poți alege în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil.
Amenajarea unui dining poate fi simplă, atât timp cât alegi un stil care să fie în armonie cu restul casei și o mobilă rezistentă într-o paletă de culori potrivită. Nu uita de detalii, care pot fi cireașa de pe tort în acest caz.
Surse foto: Shutterstock, Elvila