Canapeaua este locul unde te așezi seara când ajungi epuizat acasă, locul unde te relaxezi in familie si, nu in ultimul rand, detaliul care face din livingul tau un loc unde te intorci cu drag. De aceea este important ca atunci cand îți dorești o canapea sau un coltar sa tii cont de cateva lucruri care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere.
Meniu:
- Canapea sau coltar: cum alegi
- Calculeaza inteligent spatiul disponibil
- Cum alegi locul unde vrei sa amplasezi canapeaua/ coltarul
- Alege forma potrivita in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie
- Cum sa alegi canapeaua/coltarul in functie de cum intentionezi sa le folosesti
- Cum alegi o piesa practica si durabila
- Canapea vs. coltar – avantaje și dezavantaje
Canapea sau coltar: cum alegi
Camera de zi este cea mai importanta zona a casei tale, locul in care organizezi intalniri cu prietenii si familia dar si spatiul tau de relaxare, unde iti incarci bateriile dupa o zi grea. Asadar, o piesa de mobilier confortabila, care sa te multumeasca in ambele situatii, este binevenita. Exista doua posibilitati: o canapea sau un coltar care sa serveasca si spatiului de socializare dar si celui de relaxare. O alegere traditionala, pentru care multi opteaza, este canapeaua cu doua fotolii: se creeaza astfel o simetrie placuta, potrivita stilului clasic.
O alta varianta este coltarul, care iti ofera mai mult spatiu pentru a te aseza confortabil si chiar a sta intins. Cu toate astea coltarul iti poate limita planul si mobilarea ulterioasa a livingului, fiind o piesa mai voluminoasa decat canapeaua.
Este posibil sa stii exact ce iti doresti si chiar sa ai un model preferat dar odata ajuns in showroom sau uitandu-te pe site-urile de specialitate sa vezi alte modele mult mai interesante care crezi ca ti se potrivesc. Ce faci atunci ca sa iei cea mai buna decizie? Te informezi care sunt avantajele si dezavantajele ambelor solutii.
Pentru a afla care este cea mai potrivita varianta pentru tine ia in calcul aceste 6 idei dupa care sa te ghidezi cand ai de ales intre canapea si coltar:
Calculeaza inteligent spatiul disponibil
Daca spatiul casei iti permite sa ai o sufragerie generoasa, poti masura exact locul unde iti doresti sa se incadreze canapeaua sau coltarul. Este momentul sa decizi daca vrei sa ai fotolii sau scaune care sa completeze spatiul de langa canapea sau daca vei avea o masuta de cafea. In aceste conditii o canapea simpla sau una in forma de L este decizia ideala.
Daca iti place ideea unei canapele care sa fie centrul livingului, te-ar ajuta o canapea sau un cotar in forma de U, doar ca trebuie sa stii ca acest tip de mobilier ocupa mult spatiu.
Daca locuiesti in apartament si spatiul din camera de zi este mai restrans, cea mai potrivita alegere este o canapea. Intr-un spatiu mic, canapeaua va iesi in evidenta asa ca te va avantaja o piesa confortabila dar cu accente de design, care sa dea personalitate incaperii.
Cum alegi locul unde vrei sa amplasezi canapeaua/coltarul
Organizarea spatiului inca din faza de debut a planului, te salveaza de posibile erori pe care esti tentat sa le faci. Gandeste-te la cum vrei sa iti petreci timpul in living- organizand cele mai frumoase petreceri sau relaxandu-te la final de zi, alaturi de un pahar de vin, in fata serialului preferat?
Daca iti place sa iti inviti prietenii si sa va petreci timpul impreuna te-ar ajuta alegerea unui coltar in semicerc pentru ca dispune de multe locuri in fata caruia poti aseza o masa.
Daca esti un adevarat cinefil si nu iti scapa nicio premiera, canapeaua trebuie sa fie pozitionata in fata televizorului sau in unghiul cel mai apropiat de acesta.
In unele cazuri, livingul este folosit de intreaga familie pentru lectura, relaxare sau divertisment. In acest caz este indicat sa alaturi canapelei niste tabureti sau fotolii care sa creeze spatii noi care pot fi accesate individual.
Alege forma potrivita in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie
Dupa ce ai ales functiile pe care trebuie sa le indeplineasca canapeaua/ coltarul, este momentul sa alegi ce forma iti satisface cel mai bine nevoile.
Un coltar in L este o idee foarte buna pentru spatiile deschise care necesita sa fie delimitate, ca de exemplu separarea livingului de locul de luat masa.
Coltarele in semicerc sunt restrictive in privinta spatiului dar satisfac nevoile unei familii numeroase care are nevoie de un loc primitor pentru toti membrii.
Canapeaua cu doua sau trei locuri este o varianta practica care satisface nevoile unui apartament mic, fiind compacta si foarte practica in cazul canapelelor extensibile.
Cum sa alegi canapeaua/coltarul in functie de cum intentionezi sa le folosesti
Daca iti propui sa transformi zilnic canapeaua in pat, alege o canapea cu o lungime suficient de mare, care sa iti permita sa stai confortabil. Dupa ce ai ales marimea canapelei, fii atent la accesoriile care incadreza canapeaua. Daca esti tentat sa alegi o canapea mare este posibil sa nu iti mai ramana loc pentru masuta de cafea, scaune sau alt tip de mobilier.
Cum alegi o piesa practica si durabila
Cel mai probabil, vei folosi aceasta piesa de mobilier in fiecare zi in viitorul apropiat, asa ca este important sa urmaresti aceste doua aspecte ce tin de identificarea unei canapele de calitate:
- Materialul din care este facuta
Daca ai animale de companie, probabil, ti-ar placea un material usor de curatat asa ca ocoleste lana, satinul, catifeaua si chiar unele tipuri de piele naturala, pentru ca nu iti doresti ca pisica sa isi ascuta gherutele in materialul moale.
Daca ai copii mici, care inca nu isi coordoneaza prea bine miscarile, este recomandat sa ocolesti culorile deschise pentru ca se intretin mai greu si scot in evidenta fiecare pata.
- Structura de rezistenta
Pentru a te asigura ca investitia facuta este pe termen lung, verifica daca rama canapelei este una solida, cu sezutul rezistent. In acelasi timp, fii atent ca imbinarea structurii sa fie prinsa cu suruburi, nu cu lipici sau capse care se desprind usor.
Daca structura si materialul au trecut testul rezistentei, intreaba-te daca in urmatorii cinci ani aceasta canapea o sa iti placa la fel de mult sau daca este suficient de confortabila pentru nevoile tale.
Costuri canapele vs. coltare
Canapeaua sau coltarul sunt cele mai importante piesa de mobilier din living, in care investim tip dar si bani, de aceea trebuie sa te multumeasca si sa iti satisfaca nevoile pe termen lung. Nu in ultimul rand trebuie sa se incadreze in bugetul tau:
- In cazul canapelelor, preturile pornesc de la 800 lei si pot ajunge la 12500 lei, in medie
- Coltarele pornesc in medie de la 1700 lei iar unele modele ajung la 6500 lei
Canapea vs Colţar – avantaje si dezavantaje
Daca inca nu ti-ai facut o idee despre ce anuma s-ar portivi mai bine spatiului tau, nu-i nimic. Am analizat care sunt punctele forte ale fiecarei optiuni in parte. Ca sa iti faci o imagine mai clara am selectat si cateva imagini care sa te ajute sa alegi ce ti se portiveste.
a. Canapeaua clasica iti ofera posibilitati nelimitate de amenajare a livingului
Daca te gandesti ca un coltar este ideal pentru membrii unei familii dar spatiul comun ar pute sa iti stanjeneasca invitatii, ai dreptate. Asezati laolalta, invitatii vor fi privati de spatiul personal si eforturile tale de a fi gazda perfecta nu ii va ajuta, mai ales pe cei introverti.
- Canapeaua permite completarea spatiului cu un set de fotolii sau scaune care pozitioneaza invitatii la o distanta potrivita pentru inceperea conversatiei intr-un mode natural
- In timp ce coltarul ramane fix, de obicei in coltul camerei, canapeaua poate fi mutata si rearanjata in spatiu ceea ce ii da avantajul ca poate reimprospata usor livingul, cu un efort minim.
Totusi, ia in calcul si posibile dezavantaje:
- Cea mai intalnita problema in cazul canapelelor este lipsa suficientor locuri pentru familiile cu copii sau pentru prietenii care vin in vizita. O canapea gazduieste de obicei maxim 3 persoane.
- O canapea mare, cu mai mult de 3 locuri devine dificil de mutat si de aranjat in spatiu. Forma ei este posibil sa nu te mai satisfaca vizual si estetic si chiar sa obtureze intrarea in camera.
b. Coltarele sunt practice si iti salveaza spatiul
In ultimii ani coltarele au devenit o alegere din ce in ce mai comuna in randul oamenilor care isi doresc o atmosfera non formala, primitoare, care invita la relaxare de cum te asezi.
- Asimetria lor iti permite sa le asezi in coltul camerei si astfel sa te folosesti de lungimea peretelui,care, in acest caz,nu trebuie sa fie foarte mare.
- Majoritatea coltarelor sunt modulare si se pot ajusta in functie de preferinte- astfel poti adauga locuri sau poti face din coltar un pat confortabil.
Totusi, ia in calcul si posibile dezavantajele:
- Coltarele nu se potrivesc in toate livingurile, mai ales in cele deja mobilate care nu permit adaugarea unei piese de mobilier care are nevoie de spatiu. Daca ne dorim cu orice pret un coltar, este posibil sa dam un aspect aglomerat camerei.
- Fiind o piesa de mobilier masiva este greu de mutat si de adaptat in alte spatii, in cazul in care intentionezi sa te muti in viitor, este posibil sa nu se mai potriveasca.
Alegerea unei canapele sau a unui coltar este o decizie pe termen lung pentru ca este o piesa de mobilier pe care o folosesti mai multi ani pana ce o schimbi. In aceasta investesti timp si bani si este bine sa fie o decizie bine documentata, bazata pe nevoile familiei tale, dar si pe ceea ce iti ofera spatiul.
Surse foto: Shutterstock, Elvila