Multi oameni se confrunta cu problema mirosurilor neplacute din casa. Cauzele acestora pot varia de la prezenta animalelor de companie in locuinta la obiceiul de a fuma in interior. Eliminarea acestora poate fi o sarcina dificila si uneori temporara, dar exista si solutii eficiente pe termen lung.
Meniu:
1. Solutii naturale de curatare, absorbtie sau odorizante naturale
2. Echipament pentru eliminarea mirosurilor neplacute
3. Sursele neplacute de mirosuri si moduri de a scapa de ele
Solutii naturale de curatare, absorbtie sau odorizante naturale
Fiecare locuinta are un miros distinctiv. Acesta este in mare parte dictat de mirosurile personale ale celor care locuiesc in ea, de obiceiurile lor culinare si de tabieturile pe care le au. Mirosurile neplacute dintr-un camin nu indica neaparat o igiena precara, ci pot sa apara din motive diverse precum aerisirea insuficienta sau umezeala crescuta din interiorul casei.
Din fericire, avem la dispozitie resurse inepuizabile cand vine vorba despre solutii naturale de curatare, absorbtie sau odorizante naturale care ne ajuta sa eliminam complet si intr-un timp scurt mirosurile neplacute din jurul nostru.
Identificarea sursei mirosului
De regula, atmosfera devine viciata in incaperile expuse la umezeala si neaerisite. De aceea, toaleta este primul loc pe care trebuie sa-l verifici atunci cand incerci sa identifici originea neplacerilor olfactive. Mirosul urat din WC sau igrasia sunt cele mai comune surse de izuri din locuinta, dar nu singurele. Mirosul urat al chiuvetei din bucatarie este, de asemenea, usor identificabil. Mirosul urat din camera de zi poate fi cauzat de mucegaiuri sau de o ventilatie necorespunzatoare, iar cel din dormitor, de lipsa aerisirii.
Animalele de companie pot constitui si ele veritabile generatoare de astfel de miresme, asa ca verificarea accesoriilor si vaselor pe care acestea le folosesc ar putea sa-ti ofere cateva raspunsuri. Obiceiul de a gati poate sa lase, la randul sau, urme olfactive in locuinta ta, la fel si fumatul in interior. Pe scurt, pentru a identifica sursa, respectiv cauzele mirosului urat din casa, trebuie sa te gandesti in primul rand la comportamentul si la obisnuintele tale.
Eliminarea sursei mirosului
Neplacerile olfactive reprezinta o problema, mai ales cand este vorba despre locul in care iti petreci cea mai mare parte a timpului si de care esti atasat. Iar problemele nu se rezolva acoperind efectele, ci eliminand cauzele. Taie raul de la radacina si corecteaza acele obiceiuri care produc astfel de efecte, punctual si eficient. Nu te speria, nu instalam prohibitia cepei calite, ci iti punem la dispozitie trucuri utile care iti vor face bucataria si restul casei sa miroasa mai frumos, in ciuda obstacolelor.
Aerisirea si ventilarea casei
Mirosul neplacut in casa este o sursa continua de disconfort. In plus, unele dintre cauzele sale pot fi daunatoare si pentru sanatatea ta, asa cum este mucegaiul. Pe langa curatenia riguroasa, este foarte important sa aerisesti si sa ventilezi cat mai mult intreaga locuinta. Astfel vei reduce cantitatea vaporilor de apa rezultati in urma folosirii dusului sau a fierului de calcat si vei evita recircularea aceluiasi aer in spatiul interior. Nu te limita strict la aerisirea incaperilor, aeriseste de cate ori este posibil dulapurile cu haine si corpurile de mobilier din bucatarie, cuva masinii de spalat si alte spatii similare care pot genera mirosuri neplacute daca nu sunt aerisite.
Solutii de curatare naturale
Desi paleta de detergenti si solutii chimice de curatare este in zilele noastre una variata, avem la indemana si o multime de solutii naturale pentru igienizare. Principalul avantaj al acestora este ca cele mai multe nu contin alergeni, insa nici costurile scazute nu reprezinta un beneficiu de neglijat.
•Bicarbonatul este una dintre aceste solutii-minune si poate fi folosit pentru spalarea frigiderului si a suprafetelor lucioase din baie si bucatarie (gresie, faianta, robineti etc.); pe langa caracteristicile abrazive, este perfect si pentru a neutraliza mirosurile neplacute.
•Otetul este si el folosit in acest scop; acesta dezinfecteaza si anihileaza orice miros strain. Amestecat cu apa intr-o proportie de ⅛, poate fi pulverizat pe tapiserii si piese de mobilier textile pentru a le curata si improspata.
•Sarea este o solutie foarte eficienta de curatare a vaselor de lemn si cel mai bun raspuns la intrebarea “Cum scapi de mirosul de usturoi impregnat in acestea?”.
Solutii de absorbtie a mirosului
•Zeama proaspata de lamaie are proprietati similare cand vine vorba de mirosuri, dar si carbunii activi sunt perfecti pentru asta.
•Otetul alb, amestecat cu apa, poate fi un alt absorbant pentru mirosurile din camera, atunci cand este pulverizat in aer.
•Bicarbonatul poate fi pudrat pe covoare si piesele de mobilier si lasat sa actioneze peste noapte si va restabili un miros frumos in casa; la finalul operatiunii poti folosi aspiratorul pentru a-l indeparta.
Plante de interior care absorb mirosurile neplacute
Plantele de interior improspateaza atmosfera si absorb mirosurile neplacute. Cele mai populare sunt citricele, deoarece mireasma lor este adesea asociata cu ideea de curatenie. In plus, au si proprietati calmante.
Lamaiul este varianta cea mai des intalnita in casele autohtone, dar daca preferi mirosurile florale poti opta si pentru iasomie de Madagascar, gardenie sau muscate. Iar daca vrei sa imbini utilul cu placutul, poti plasa si in bucatarie cateva ghivece cu plante aromatice precum rozmarinul, cimbrul sau busuiocul.
Flori proaspete care pot masca mirosurile neplacute
Florile proaspete au un dublu rol in locuinta ta: infrumuseteaza si parfumeaza. Decorul unei incaperi poate deveni mai vesel si mai delicat daca pui o vaza cu flori pe un raft sau pe o masuta. Cat despre parfum, orienteaza-te catre cele pe care le admiri tu, dar tine cont si de taria aromei.
Crinii, de exemplu, nu pot fi tinuti in camere de dimensiuni reduse, tocmai pentru ca mirosul lor este foarte puternic. Freziile, tuberozele sau trandafirii au la randul lor esente destul de tari, dar sunt mai usor tolerabile.
Saculeti cu plante frumos mirositoare
Saculetii cu plante uscate parfumate sunt perfecti pentru improspatarea mirosului din bai, dulapuri si sertare. Lavanda si verbina sunt cele mai cautate variante, dar poti alege ce combinatii vrei tu. Acestia trebuie schimbati periodic, pentru ca isi pierd proprietatile odorizante, in timp.
Lumanari parfumate
Le gasesti in ce varianta olfactiva preferi, de la arome fructate sau florale la mirosuri de mirodenii, le poti folosi atunci cand faci o baie de relaxare sau la o cina romantica, sunt disponibile intr-o gama larga de culori si forme si pot fi folosite in orice incapere din casa, cu conditia sa le supraveghezi. Nu exista nici un motiv pentru care nu ar trebui sa te imprietenesti cu lumanarile parfumate si sa le tii aproape tot timpul.
Alimente ce pot elimina mirosurile neplacute
Exista alimente care actioneaza ca un absorbant pentru mirosurile neplacute din locuinta si sunt sanse mari sa le ai chiar si in acest moment in casa.
•Sarea este unul dintre ele si poate fi folosita pentru curatarea scurgerilor de la chiuvete sau cada, dar si pentru a absorbi mirosul greu de vopsea.
•Infuziile de musetel sau menta pot fi amestecate cu cateva picaturi de ulei esential pentru spalarea podelelor.
•Cum scapi de mirosul de usturoi sau de ceapa din bucatarie? Caramelizezi zahar cu putina zeama de lamaie intr-o tigaie si acesta va disparea complet.
•Carbunii alimentari pot fi folositi ca absorbanti pentru mirosurile din baie si ofera si un bonus, acela de a absorbi umezeala, asa ca sunt eficienti si pentru eliminarea mirosului de mucegai.
•Daca arzi foi de dafin, frunze de menta sau coji de citrice intr-o scrumiera sau un vas pe care nu-l mai folosesti pentru gatit, vei reusi sa uiti de igrasie, cel putin din punct de vedere olfactiv.
•Batoanele de vanilie sau scortisoara pot fi puse in dulapuri pentru improspatarea mirosului urat al hainelor spalate, sau folosite pentru scoaterea mirosului de mucegai din saltele.
•Scortisoara si cuisoarele pot fi puse intr-un bol si pentru a indeparta mirosul urat din baie. O jumatate de lamaie proaspata sau un bol umplut cu cafea proaspat macinata ajuta la eliminarea mirosului din frigider.
Echipament pentru eliminarea mirosurilor neplacute
Uneori, rezolvarea problemei mirosului neplacut poate fi una pe termen scurt, fara ajutorul tehnologiei. Mirosul de mucegai din casa poate fi indepartat, la fel si mucegaiul prin curatarea zonei, insa este nevoie sa si prevenim reaparitia acestuia. Iata cateva echipamente prietene cu igiena si prospetimea casei:
Purificatoarele de aer
Aceste aparate reduc poluarea din locuinta ta, ventiland si filtrand praful, bacteriile si polenul din atmosfera si contribuie astfel la sanatatea intregii familii. In plus, elimina alergenii si sunt si un remediu pentru a scapa de mirosul de tigara si de cel de mancare. Piata actuala ofera o gama variata de dimensiuni, forme, tipuri de filtre si functii, iar preturile difera in functie de toate aceste caracteristici.
Dezumidificatoarele
Daca te intrebai cum scapi de mirosul de mucegai si de igrasie in sine, dezumidificatorul este raspunsul pe care il cauti. Mirosul inchis din dulap si mirosul de mucegai al hainelor apar deseori din cauza condensului din locuinta. O atmosfera mult prea umeda poate astfel sa modifice parfumul casei tale, iar aceasta apare de regula in urma unor activitati obisnuite precum calcarea rufelor, uscarea acestora in interior sau chiar pe calorifere, dusurilor zilnice si gatitului.
Vaporii de apa rezultati in urma acestor activitati cotidiene raman in aerul din casa si modifica mirosul si dezvolta un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor si a mucegaiului. Dezumidificatorul este menit sa regleze aceasta umezeala si sa optimizeze calitatea aerului si, implicit, pe cea a sanatatii tale. Mucegaiul de pe pereti va deveni doar o amintire neplacuta pentru tine, iar confortul va fi noua normalitate.
Odorizantele
Odorizantele pentru camera se gasesc intr-o multime de forme, de la spray-uri la geluri parfumate. Acestea improspateaza aerul si sunt foarte populare in randul fumatorilor, deoarece elimina mirosul de fum din casa, dar neutralizeaza si alte surse neplacute din punct de vedere olfactiv. Se pot folosi zilnic sau doar dupa curatenie, in functie de caracteristicile si indicatiile fiecaruia dintre ele.
Difuzoarele de arome
Difuzoarele de arome pot fi electrice, cu conectare la priza sau baterii sau autonome, al caror principiu de functionare este evaporarea naturala. Acestea ajuta la eliminarea mirosului de tigara din camera, la anihilarea mirosului de fum de la soba, la improspatarea pieselor de mobilier si a corpurilor textile din locuinta. Functioneaza cu uleiuri esentiale naturale sau arome sintetice si efectul lor este indelungat.
Sursele de mirosuri neplacute si moduri de a scapa de ele
Frigiderul, debaralele, dulapurile, cosul de gunoi, scurgerile, mediul exterior, reconditionarea sau renovarea locuintei, animalele de companie sunt doar cativa dintre agentii care pot genera mirosuri neplacute in casa. Afla cum poti scapa de fiecare dintre ele:
Mirosurile din casa
Mirosurile neplacute din locuinta pot proveni din surse distincte, de la extirparea unor gandaci care miros urat, la tevi ruginite sau scurgeri infundate. In cazul constructiilor noi, putem vorbi chiar si despre mirosul de soareci, iar in cazul pasionatilor de gastronomie, ne putem duce direct la intrebarea “Cu ce trece mirosul de usturoi?”. In functie de specific, toate aceste mirosuri pot fi anihilate si inlocuite cu parfumuri placute si imbietoare, care sa-ti confere tot confortul de care ai nevoie si care sa-i determine pe musafirii tai sa te intrebe care iti sunt secretele olfactive.
Diverse trucuri de a scapa de miros in functie de sursa acestuia
Pentru a scapa definitiv de mirosurile neplacute din casa, este indicat sa identifici originea acestora. Bineinteles ca lumanarile parfumate din dormitor nu vor indeparta mirosul tevilor fisurate si ruginite din baie, asa cum mirosul din frigider nu poate fi anihilat cu un buchet de flori proaspete. Mergi direct la sursa si gaseste cele mai bune solutii pentru problema pe care o ai.
Mirosurile din frigider
Daca te intrebi cu ce se scoate mirosul din frigider, vei fi surprins sa afli ca exista mai multe raspunsuri. Cafeaua proaspat macinata si pusa intr-o ceasca sau intr-un bol in interiorul acestuia se poate transforma intr-un absorbant al mirosurilor frigiderului. Mirosul urat din frigider poate fi eliminat si prin curatarea acestuia cu o solutie facuta din apa, otet alb si bicarbonat alimentar. De altfel, o lamaie taiata in doua si asezata strategic in compartimente iti poate demonstra cum scapi de mirosul din frigider. In orice caz, atunci cand vrei sa si previi aparitia mirosurilor neplacute in frigider, trebuie sa ai in vedere disciplina privind folosirea rapida a alimentelor usor perisabile.
Mirosurile din debarale
Mirosurile neplacute din debarale variaza in functie de ce depozitezi in ele. Daca acolo pastrezi solutiile si ustensilele de curatare, asigura-te ca toate sunt curate si uscate atunci cand le pui la locul lor si nu inmagazina in interior un mop ud dupa folosire sau un burete care nu s-a uscat complet. Daca depozitezi incaltari, asigura-te ca acestea sunt curate si pune in interiorul lor sare sau carbuni activi pentru a absorbi umezeala si mirosurile nedorite. Pe scurt, ia-ti toate masurile de precautie si nu vei mai fi nevoit sa tratezi.
Mirosurile din dulapuri
Aerisirea camerei si a hainelor si expunerea lor la soare sunt primele masuri pentru a evita aparitia unor mirosuri neplacute in dulapuri. Folosirea saculetilor parfumati si a batistelor imbibate in uleiuri esentiale pentru a improspata mirosul sunt alte metode eficiente de a tine departe neplacerile olfactive. Poti folosi acest truc si pentru husele si tapiseriile detasabile ale unor piese de mobilier cum sunt canapelele, scaunele sau fotoliile. Razele ultraviolete anihileaza bacteriile, iar aerul curat va improspata fibrele. Astfel, eliminarea mirosului de mucegai din dulap nu va mai constitui o problema pentru tine.
Mirosurile de la gunoi
Cosul de gunoi trebuie igienizat la intervale regulate si scurte de timp. Poti folosi detergenti antiseptici, clor sau otet pentru dezinfectare, iar daca vrei sa previi aparitia mirosurilor neplacute nu uita sa folosesti saci, sa duci gunoiul zilnic si sa pui pe fundul cosului de gunoi o piatra poroasa sau o bucatica de vata sau tifon stropite in prealabil cu cateva picaturi de ulei esential.
Mirosurile din chiuveta
Pentru eliminarea acestora, primul lucru pe care trebuie sa il faci este curatarea scurgerii. Foloseste granule sau solutii speciale sau toarna un pumn de sare, urmat de 1l de apa fiarta. Poti sa mai igienizezi scurgerea si cu un amestec de sare, bicarbonat alimentar si otet. Pentru improspatarea mirosului, varsa zeama proaspata de la 1-2 lamai, lasa sa actioneze cateva minute si clateste cu apa calda.
Mirosuri venite din exterior
Mirosurile venite din exterior nu le poti controla, dar poti controla intensitatea lor in locuinta ta, neutralizandu-le cu mirosuri placute. Nu ezita sa folosesti batoane de scortisoara, coji de citrice, uleiuri esentiale, buchete de flori proaspete sau uscate, difuzoare de arome sau lumanari parfumate. Fiecare dintre aceste arme isi va avea rolul in armata care lupta impotriva mirosurilor neplacute.
Mirosuri de vopsea sau chimicale
Daca renovezi sau vecinii tai fac asta si te afecteaza mirosul, este foarte important sa pui accent pe aerisirea locuintei. Pe langa asta, poti ajuta vopseaua sa se usuce mai repede plasand un bol cu sare in apropierea elementelor proaspat vopsite; aceasta absoarbe umezeala si ajuta la eliminarea rapida a vaporilor intepatori.
Mirosul de tutun
Sfatul oricarui iubitor de interioare ar fi sa nu mai permiti fumatul in casa, dar daca acest lucru nu este posibil, fa in asa fel incat sa scapi de mirosul aferent. Pentru reducerea pagubelor, poti agata un burete umed in incaperea in care se fumeaza, acesta va absorbi o mare parte din mirosul neplacut. Pentru neutralizare, fierbe putin otet intr-o tigaie si lasa-l pe foc pana se evapora. Pentru schimbarea mirosului, bazeaza-te pe odorizante, difuzoare si uleiuri esentiale, vor functiona negresit.
Mirosul de fum
Daca nu este vorba de fum de tigara, ci de unul cauzat de mancare arsa sau chiar de o soba, poate fi anihilat cu usurinta cu o solutie de apa cu otet pulverizata in aer. Florile, lumanarile parfumate sau alte arome de camera vor fi doar un bonus.
Mirosul de animale
Daca ai un animal de companie, probabil ca a scapa de mirosul de caine sau de mirosul urinei de motan este una dintre preocuparile tale cotidiene. Nu putem decat sa te indemnam sa acorzi o atentie speciala vaselor si litierei si sa folosesti solutii precum bicarbonatul sau otetul pentru neutralizarea mirosurilor.
Daca este vorba de o pisica si te straduiesti sa elimini mirosul de urina din incaperea unde ii tii litiera, te sfatuim sa impanzesti locul cu buchetele de flori uscate intens parfumate asa cum este lavanda, saculeti cu plante uscate si pietre poroase imbibate in uleiuri esentiale. Vei uita complet de aceasta problema, iar casa ta isi va recapata mirosul frumos si personal care te face sa simti ca te afli in locul potrivit si preferat.
Sursa foto: Shutterstock