Covorul este un obiect care unifica look-ul locuintei tale dar si un element de confort potrivit oricarei camere. Iata cum sa faci alegerea cea mai buna.
Covorul, o necesitate sau un element de design
Covorul potrivit este un accesoriu care poate intregi foarte frumos aspectul camerei in care este amplasat. In functie de gusturile tale, iti poti amenaja locuinta in nenumarate feluri dar daca stii cateva trucuri de design, camerele vor arata cu atat mai elegant si mai bine proportionate. Pe langa mobila pe care ai ales-o sau pe care o doresti, cateva aspecte in privinta covorului sunt de retinut:
Rolul covorului in designul interior al camerei
Din punct de vedere estetic, cu ajutorul unui covor, camera ta va fi imbracata intr-o textura noua care contrasteaza cu peretii si mobila. In plus, prin acest accesoriu vei reusi sa accentuezi anumite zone ale camerei si sa creezi puncte de interes.
Poti aborda problema amenajarii unei camere si invers: alege mai intai covorul si apoi mobila. Asa iti vei forma o viziune mai clara asupra modului in care vrei sa arate camera si alegerea mobilei iti va veni mai usor.
Covorul are desigur si rolul de a termoizola podeaua unei camere. Gandeste-te cat de placut este sa pasesti pe un covor moale, dimineata cand intri in baie decat sa pui piciorul direct pe gresia rece. Astfel se creeaza un echilibru intre functie si forma.
Practic, poti adauga un covor in orice camera a locuintei tale atata timp cat tii cont de cateva reguli general valabile.
Dimensiunea potrivita a covorului in functie de camera
- O prima regula este aceea ca un covor nu trebuie sa acopere intreaga podea, astfel se va crea iluzia de camera inghesuita, mai ales daca acesta se indoaie la colturi. Covorul trebuie sa fie vazut in intregime, dimensiunea lui ideala fiind de cel mult 50% din suprafata. Asa ca ia in considerare marimea camerei in care vrei sa il amplasezi si asigura-te ca exista o distanta egala intre covor si pereti.
- O alta regula este aceea de a aseza covorul astfel incat picioarele din fata ale mobilei tale sa se afle pe el iar partea din spate pe podea. Aceasta este o exceptie pentru camera de dining unde covorul trebuie sa fie asezat in zona de sub masa iar picioarele scaunelor sa se afle toate pe covor.
- Poti folosi doua covoare mai mici in aceeasi camera, daca vrei sa delimitezi zone care au functii diferite. Nu trebuie sa aiba acelasi model, ba din contra. Poti alege aceeasi culoare insa designul diferit va accentua si zonele pe care vrei sa le scoti in evidenta.
Culoarea si modelul covorului
Modelul covorului trebuie sa se potriveasca cu stilul camerei. Nu poti pune un covor pastelat intr-o camera formala, contrastul este tipator iar aspectul final nu este placut. Ia deci in considerare ambientul camerei si gandeste-te daca vrei ca parchetul tau sa iasa in evidenta. In functie de camera, tine cont de stilul mobilei, de forma canapelei sau a fotoliilor, de forma mesei sau a scaunelor.
De aici, ia in considerare culoarea, modelul si, bineinteles, pretul. Dupa ce stabilesti cateva linii estetice uita-te la dimensiuni si la material. Asa ca, pentru living, un covor potrivit este unul in culori neutre, daca ai ales culori puternice care sa domine mobila si viceversa: de exemplu, un covor intr-o culoare tare va fi un accent interesant intr-o camera cu mobila alba.
Acelasi lucru este valabil si pentru dormitor, culoarea trebuie sa contrasteze cu mobila. Aici poti alege chiar si un model oriental, daca mobila dormitorului este in tonuri deschise. Camera va arata sofisticat cu efort minim. Iar daca dormitorul tau este minimalist, esti liber sa te joci cu modelele indraznete.
Pentru bucatarie este bine sa alegi un model rotund pe care il vei aseza sub masa sau unul rectangular pe care sa il asezi in fata chiuvetei. Acesta ar putea sa fie din bambus, un material rezistent pentru traficul intens din bucatarie.
Daca vrei sa acorzi un pic de personalitate holului de la intrare, un covoras de intrare este suficient. Bineinteles, daca nu este teama ca ar putea fi murdarit de urmele de pantofi, poti alege covorul in functie de forma holului: un covor lung pentru un hol lung pentru a da impresia de incapere generoasa sau un covor rectangular mai lat decat usa in cazul unui hol patrat.
Alegerea covorului in functie de material
Iata care sunt caracteristicile materialelor din care sunt facute covoarele, pentru a-ti face o idee mai precisa despre rolul lor in amenajarea interioara.
- Covorul de lana – covoarele de lana sunt pufoase si calduroase deci sunt perfecte pentru camerele mai reci, mai ales atunci cand vrei sa pastrezi caldura pe timp de iarna. Sau, pentru un plus de confort si caldura, poti aseza un covor de lana in fata semineului. Nu-ti face griji, lana rezista la caldura emanata de semineu. Din pacate, este un material care se strica repede, deci, daca versi din greseala vin pe covor, este greu de salvat.
- Covorul de polipropilena – polipropilena este un material care rezista la pete si la trafic intens dar este usor inflamabil asa ca trebuie tinut departe de sursele de caldura puternice. In plus, covorul de polipropilena ia forma mobilei in cazul in care este amplasata deasupra, ba chiar se va strica daca incepi sa tragi mobila peste el.
- Covor din mix de lana – mixul de lana este un material durabil si perfect pentru camerele cu trafic intens
- Covor din poliester – poliesterul este foarte usor de curatat datorita faptului ca rezista foarte bine petelor si se usuca repede
- Covor de matase – covorul din matase este un produs foarte scump, datorita detaliilor rafinate care se realizeaza in timpul procesului de fabricare. Matasea se foloseste in special pentru a realiza covoare persane sau covoare indiene din casmir de matase.
- Covor de Iuta – iuta este un material natural care se potriveste foarte bine interioarelor rustice si este putin costisitor
- Covor de sisal – la fel ca si iuta, sisalul este un material din fibra naturala foarte rezistenta insa se poate murdari foarte repede, chiar si de la apa.
Recomandari in functie de tipul camerei
Pentru a unifica aspectul camerei tale, iata sugestiile noastre pentru covorul potrivit:
Recomandari pentru alegerea covorului in living
Dimensiunea livingului iti permite mai multe optiuni. Pentru un living incapator, poti aseza un covor mare in centru, pe care sa incapa intreaga mobila. Un covor in centru este recomandat si pentru un living mic dar pe acesta nu trebuie sa asezi mai mult decat o masuta de cafea.
Asa cum am mentionat, in living este potrivit un covor in culori neutre sau un model simplu de o singura culoare, pentru a nu concura cu mobila si pentru a pastra iluzia de spatiu deschis. Daca optezi pentru un covor mic intr-o culoare tare, nu amplasa nimic pe el ci lasa-l sa ramana primul lucru pe care sa il vezi cand intri in camera.
Recomandari pentru alegerea covorului in dormitor
In dormitor este bine sa optezi pentru un covor in culori linistitoare, fie ca il amplasezi sub pat sau pe laturile acestuia. Ai grija insa, ca patul sa nu acopere complet covorul, altfel acesta isi va pierde atat functia estetica cat si cea functionala.
Covoarele lungi, dreptunghiulare sunt cele potrivite in cazul in care te-ai hotarat sa le amplasezi de o parte si de alta a patului. De asemenea, daca vrei sa asezi covorul in fata patului, asigura-te ca este mai lung decat patul, pentru a mentine echilibrul vizual. Aici, polipropilena sau lana sunt materialele care se potrivesc cel mai bine.
Recomandari pentru alegerea covorului in camera copilului
Camera oricarui copil este aglomerata cu jucarii iar la cat de mult se joaca, si traficul va fi intens. De aceea, un covor dintr-un material rezistent este imperativ aici. Polipropilena este rezistenta si se curata usor dar poate fi si aspra pentru un copil care obisnuieste sa se joace mult pe jos. O optiune ar putea fi si covorul din poliamida care este mai confortabil si rezista chiar mai bine decat polipropilena.
In camera copilului, important este sa eviti albul, pentru ca va fi un cosmar de curatat si opteaza pentru un covor cu fir scurt, pentru curatarea rapida.
Recomandari pentru alegerea covorului in hol
Covorul din hol trebuie sa complimenteze stilul casei tale, mai ales ca este practic o introducere a look-ului din interior. Deci, un covor cu modele rustice este cel mai potrivit pentru o locuinta traditionala, cu podea de lemn. Daca ai gresie la intrare, un covor in stil contemporan cu un model geometric va da tonul.
Tine cont desigur si de cat este holul de luminos si de spatios. Un hol mai intunecos va cere o culoare mai vesela, pentru a deschide vizual spatiul.
Recomandari pentru alegerea covorului in bucatarie
Asa cum am mentionat, covorul rotund sau rectangular este cel potrivit pentru bucatarie. Aici traficul este mai mare chiar si decat cel din living asa ca nu vei vrea cu siguranta sa te incurci de un covor mare. In plus, in bucatarie, inevitabil se produc accidente asa ca vei avea nevoie de un covor durabil.
Daca ai spatiul necesar si iti doresti un covor mare, il poti aseza sub masa de la bucatarie, mai departe de zona de gatit.
Ce trebuie sa mai stii ca sa alegi covorul potrivit
Inainte de a incepe cautarile, tine cont de zonele cu trafic intens din locuinta ta. Aceasta te va determina sa folosesti materialul ca reper atunci cand vrei sa faci o alegere si iti va veni mult mai usor sa selectezi din multitudinea de covoare disponibile. Aici se pune la socoteala si daca ai un animal de companie. Materialul determina rezistenta iar tu nu va trebui sa te gandesti deja la schimbarea covorului dupa o perioada foarte scurta de utilizare. Asa ca, ia in considerare si cat de usor va fi sa il cureti. De exemplu, covorul cu fire scurte este o optiune ideala in cazul in care animalul tau de companie intra in casa cu labele murdare. Acesta va fi intotdeauna mai usor de intretinut decat un covor cu fire lungi, pufos.
Stabileste-ti un buget care sa acopere toate schimbarile sau adaugirile pe care vrei sa le faci. Acum, pentru ca stii unde sa te uiti, iti va fi mai usor sa calculezi bugetul.
Cu toate aceste informatii la indemana, plantul tau de amenajare va fi simplificat si totul se va desfasura mult mai usor.