Ne petrecem o treime din viata dormind, dar patul este si locul preferat al acarienilor, responsabili de aparitia alergiilor. Iata doua motive suficient de bune cat sa ne determine sa acordam o atentie mai mare curatarii saltelei. Mai sunt si altele, insa: petele, mucegaiul si mirosurile neplacute, care nu pot fi indepartate prin solutiile de curatare obisnuite.
1.Etapele curatarii unei saltele
a.De ce este important sa curatam salteaua
b.Aspirarea prafului si a resturilor de mancare de pe saltea cu ajutorul aspiratorului
c.Pregatirea solutiei potrivite pentru curatarea saltelei in functie de tipul de pete
d.Curatarea saltelei pe ambele parti
e.Uscarea temeinica a saltelei curatate
2. Solutii pentru scos petele de pe saltea
a.Solutii de curatat petele de mucegai de pe saltea
b.Solutii de curatat petele de urina de pe saltea
c.Solutii de curatat petele de sange de pe saltea
d.Solutii de curatat petele de vin, cafea sau suc de pe saltea
e.Solutii de curatat petele de mancare de pe saltea
3.Protejarea saltelei pentru a o pastra curata cat mai mult timp
Etapele curatarii unei saltele
Curatarea saltelei se poate dovedi un lucru complicat, daca nu ti-ai facut temele inainte. Optiunile de curatare sunt limitate, rezultatul poate fi superficial, iar aplicarea solutiilor cu care ne-am obisnuit (apa cu detergent) face mai mult rau decat bine, creand conditiile favorabile pentru dezvoltarea acarienilor, ciupercilor si bacteriilor, iubitoare de umezeala si caldura.
Ce e de facut? Exista, bineinteles, solutii, cea mai indicata dintre ele fiind folosirea serviciilor unei spalatorii. Pentru indepartarea rapida a petelor si o curatare mai frecventa, ne putem descurca, insa, si acasa, cu ajutorul unor solutii preparate chiar de catre noi, la care putem adauga un produs cu rol de curatare si reimprospatare destinat nu doar saltelelor, ci si paturilor de lana, canapelelor, scaunelor si draperiilor.
De ce este important sa curatam salteaua
Trebuie precizat, inainte de toate, ca pe piata gasim saltele hipoalergenice, create special pentru a preveni alergiile si diferite alte afectiuni ale pielii provocate de bacteriile si acarienii care se pot ascunde in dormitor. O alta alegere recomandata in acest sens sunt saltelele din latex sau cele cu arcuri, ambele modele asigurand o buna circulatie a aerului.
Principalul motiv pentru care nu trebuie sa amanam curatarea saltelei, chiar si atunci cand nu exista pete, este faptul ca nivelul de transpiratie din timpul noptii este ridicat, iar acarienii prefera mediile cu umezeala si caldura, care le favorizeaza dezvoltarea. In plus, cu toate ca schimbam frecvent lenjeria de pat, salteaua ramane murdara si nu ne desparte de ea decat o bucata subtire de material.
Dincolo de aceste amanunte, curatarea este si principalul mod prin care putem prelungi viata saltelelor. O saltea de buna calitate este o mica investitie si poate ajunge la o durata de viata de pana la zece ani, cu conditia sa fie intretinuta corect.
Aspirarea prafului si a resturilor de mancare de pe saltea cu ajutorul aspiratorului
Primul pas in curatarea unei saltele si, de altfel, cea mai simpla operatiune, este folosirea aspiratorului pentru a indeparta praful si resturile alimentare. Aspirarea trebuie realizata si pe verso, in asa fel incat sa inlaturam orice urma de praf din interiorul materialului.
Pregatirea solutiei potrivite pentru curatarea saltelei in functie de tipul de pete
Daca am ales sa curatam petele acasa, in locul curatatoriei din oras, poate pentru ca avem nevoie de o solutie rapida, este necesar sa stim ce tip de produse avem voie sa aplicam pe suprafata saltelei (sau a canapelei) si care sunt solutiile interzise.
In primul rand, sa speram ca nu a fost indepartata eticheta saltelei, deoarece aici gasim informatii importante. Daca producatorul nu ofera, insa, prea multe indicatii referitoare la modul de curatare, mergem mai departe la urmatoarea recomandare, si anume: sunt interzise substantele chimice dure si folosirea solutiilor lichide pe intreaga suprafata. Cu alte cuvinte, nu lansam salteaua la apa.
Ce putem face, in schimb, este sa curatam doar zona care ne intereseaza si sa acordam o foarte mare atentie procesului de uscare. Una dintre cele mai eficiente solutii o reprezinta amestecul de apa rece cu bicarbonat de sodiu, care se aplica prin tamponare acolo unde exista pete. Dupa clatire, locul poate fi uscat cu ajutorul uscatorului de par, sau putem expune salteaua in aer liber, la soare.
Indiferent ca este vorba despre solutia cu bicarbonat sau o alta solutie pentru curatare, aceasta se testeaza pe o portiune mica, pentru a vedea cum reactioneaza tesatura.
Curatarea saltelei pe ambele parti
Aceleasi recomandari sunt valabile pentru ambele parti ale saltelei: folosim aspiratorul si evitam ca substantele lichide sa patrunda in profunzime.
Uscarea temeinica a saltelei curatate
Pentru a evita deteriorarea si aparitia mucegaiului, trebuie sa asiguram uscarea saltelei pana la ultima fibra. Ea se realizeaza, de obicei, cu ajutorul uscatorului, aerotermei sau prin expunere la razele solare, avand insa grija sa nu prelungim foarte mult apropierea materialului de sursele de caldura.
Solutii pentru scos petele de pe saltea
In afara de folosirea amestecului de apa si bicarbonat de sodiu, o solutie simpla, usor de obtinut in casa si extrem de eficienta, avem la dispozitie si alte variante, adaptate tipului de pata care si-a facut aparitia pe suprafata saltelei sau a canapelei.
Solutii de curatat petele de mucegai de pe saltea
Mucegaiul poate fi inlaturat cu ajutorul unei solutii obtinute din apa calduta si alcool, pe care o pulverizam cu un spray pe intreaga suprafata a saltelei, avand grija sa verificam ulterior cat de bine s-a uscat tesatura.
Indepartarea mirosului neplacut se realizeaza prin simpla presarare a bicarbonatului de sodiu pe intreaga suprafata (uscata) a saltelei. Dupa o jumatate de ora, putem folosti aspiratorul.
Solutii de curatat petele de urina de pe saltea
Indepartarea petelor de urina, unele dintre cele mai neplacute intr-o locuinta, din cauza mirosului persistent, poate fi realizata simplu cu un amestec obtinut din bicarbonat (3 linguri), apa oxigenata (cateva picaturi, pana la o lingurita) si cateva picaturi de detergent de vase lichid. Solutia se aplica peste pata cu ajutorul unui pulverizator si este lasata sa se usuce. Este important de stiut ca eficienta acesteia este ridicata in primele cinci minute de la realizarea amestecului si scade considerabil ulterior si ca rolul ei este de a indeparta nu doar petele, ci si mirosul.
Alternativ, putem folosi un amestec de otet cu sapun lichid, sau otet si apa, evitand, cu ajutorul unui burete, o absorbtie completa in interiorul fibrelor saltelei. De asemenea, in cazul acestui tip de pata, o varianta este si utilizarea solutiilor de curatare a tapiteriei, disponibile in magazinele specializate, care se aplica cu ajutorul unei perii.
Solutii de curatat petele de sange de pe saltea
Petele recent formate pot fi indeparate cu ajutorul unei solutii realizate din sare, apa rece si bicarbonat de sodiu, in parti egale. Vom obtine o pasta, pe care o lasam sa actioneze timp de 30 de minute si pe care este important sa o aplicam prin tamponare, nu prin miscari circulare, evitand astfel marirea suprafetei petelor. Solutia va fi indepartata cu putina apa rece.
Solutii de curatat petele de vin, cafea sau suc de pe saltea
O combinatie de peroxid de hidrogen (doua parti) si detergent de vase (o parte) se poate dovedi eficienta in acest caz. Solutia se aplica in cantitate foarte mica, prin miscari delicate, cu ajutorul unei perii de curatare. Dupa cinci minute, o putem indeparta cu o carpa moale.
Solutii de curatat petele de mancare de pe saltea
Combinatia peroxid – detergent de vase, precum si amestecul de bicarbonat cu apa rece pot fi o solutie si pentru acest tip de pete, cu precizarea ca fiecare solutie trebuie testata initial pe o portiune foarte mica din tesatura.
Protejarea saltelei pentru a o pastra curata cat mai mult timp
Ce putem face, insa, pentru a mentine salteaua curata si in buna stare pentru o perioada cat mai indelungata? Iata cateva recomandari de care este bine sa tii cont:
•Foloseste ambele parti ale saltelelor, alternand suprafatele la fiecare 6 luni;
•Protejeaza materialul cu huse detasabile si o saltea aditionala, numita topper; topper-ul este o placa din spuma, cu memorie si o inaltime de 5-10 cm, care se asaza deasupra saltelelor, pentru a le prelungi durata de viata, dar si pentru mai mult confort;
•Apeleaza periodic la ajutorul centrelor de curatare, unele dintre acestea oferind servicii la domiciliu.
Surse foto: Shutterstock