Petrecem jumatate din viata la birou, iar pozitia de lucru se rasfrange asupra sanatatii noastre. Iata ce trebuie sa urmaresti cand alegi scaunul de birou.
MENIU INTERTITLURI:
a.De ce este importanta mentinerea unei pozitii corecte la birou
b.Care este pozitia corecta la birou
2.Ergonomia unui scaun de birou si parametrii de ajustabilitate importanti in alegerea acestuia
a.Ce inseamna un scaun ergonomic de birou
b.Reglarea pe inaltime a scaunului de birou
c.Reglarea pe verticala a spatarului scaunului de birou
d.Reglarea lombara a scaunului de birou
e.Reglarea bratelor unui scaun de birou
f.Reglarea tetierei unui scaun de birou
g.Culisarea sezutului si reglarea unghiului de inclinare a sezutului
h.Mecanismul asincron al unui scaun de birou
3.Alti factori importanti in alegerea scaunului de birou
a.Alegerea unui scaun in functie de timpul petrecut la birou si tipul activitatii
c.Alegerea scaunului de birou in functie de materialul sezutului si al spatarului
d.Inaltimea si greutatea utilizatorului, importante in alegerea unui scaun de birou
e.Alegerea unui scaun de birou in functie de stil, culoare si statut
4.Alegerea scaunului de birou pentru copii si adolescenti
Pozitia corecta la birou
Ne petrecem zilnic cel putin opt ore pe zi la birou, iar pozitia pe care o adoptam cand lucram isi pune negresit amprenta pe postura noastra. Un scaun nepotrivit poate fi sursa unor dureri de spate accentuate sau chiar a deformarii coloanei. Coloana vertebrala este cea care sufera cel mai mult de pe urma unei pozitii incorecte, iar consecintele sunt dintre cele mai grave si greu de vindecat.
De ce este importanta mentinerea unei pozitii corecte la birou
Durerile de spate, pana nu de mult intalnite preponderent la persoanele in varsta, sunt acum tot mai frecvente la persoane tinere. Hernia de disc si spondiloza, afectiuni greu de tratat si care dau dureri extrem de mari au devenit tot mai intalnite la persoane tinere, iar incidenta crescuta este cauzata de lucrul prelungit la birou, de sedentarism, dar si de utilizarea unui scaun care ne obliga sa stam intr-o pozitie incorecta.
Coloana vertebrala joaca un rol important pentru sanatatea noastra generala, iar cand ea are de suferit, intregul organism este vulnerabil. Ea este prima afectata din cauza unei pozitii incorecte, iar stilul de viata al omului modern a inrautatit in mod special sanatatea acestui element atat de important. Un om petrece aproape jumatate din viata la serviciu, asa ca pozitia corecta la birou e la fel de importanta pentru sanatatea noastra ca alimentatia sau orice alt aspect care ne impacteaza viata zilnic.
Care este pozitia corecta la birou
Pozitia corecta la birou este cea mai comoda, in care ne lasam spatele pe spatarul scaunului, ne sprijinim mainile pe birou si nu ne aplecam in fata pentru a lucra. Clipul de mai jos explica foarte clar care este pozitia cea mai corecta pe care o putem adopta la birou.
Desigur, pozitia corecta la birou este strans legata de scaunul pe care il utilizam, de prezenta unui suport lombar la nivelul scaunului, cat si de posibilitatea de regla inaltimea, astfel incat sa fie perfect adaptat nevoilor noastre. Chiar si daca adoptam o pozitie corecta si avem un scaun care sa ne confere o postura corecta, nu trebuie sa uitam sa luam pauze la fiecare ora si sa ne ridicam de la birou.
SUBTITLU 2:
Ergonomia unui scaun de birou si parametrii de ajustabilitate importanti in alegerea acestuia
Ergonomia este definita ca fiind disciplina care se ocupa cu studiul conditiilor de munca în vederea obtinerii unei adaptari optime a omului la ele. Practic, cei care studiaza acest domeniu sunt in cautarea unor conditii de lucru perfect adaptate nevoilor omului. Cand ne referim la ergonomia la locul de munca ne referim la luminozitate, la temperatura potrivita in incapere, dar si la un birou si la un scaun care sa ne permita sa lucram intr-o pozitie corecta, perfect adaptata nevoilor noastre.
Vom vorbi mai jos despre ce inseamna un scaun ergonomic si ce parametri trebuie sa fie ajustabili.
Ce inseamna un scaun ergonomic de birou
Cand vorbim despre un scaun de birou ergonomic, vorbim, de fapt, despre un scaun care confera o pozitie corecta, sanatoasa corpului. Cum nu toti suntem proiectati la fel, un scaun trebuie sa permita diverse ajustari – inaltime, unghiul spatarului, tetiera etc.
Nu exista un scaun universal, de aceea, fiecare persoana ar trebui sa testeze scaunul inainte de o decizie de cumparare, cel putin 20-30 de minute. Este recomandat sa alegi un scaun ergonomic, deoarece aceasta caracteristica presupune posibilitatea de a ajusta diversi parametri pentru o pozitie optima in functie de tipul de activitate desfasurat, dar si de inaltimea si greutatea ta.
Totodata, scaunele ergonomice sunt importante pentru copii, care petrec destul de mult timp in fata biroului, fie pentru teme, fie pentru lucrul pe calculator.
Reglarea pe inaltime a scaunului de birou
Aproape toate scaunele de birou ofera posibilitatea de ajustare a inaltimii cu ajutorul unui maner plasat, de obicei, sub sezut. Inaltimea scaunului este optima atunci cand stand pe el picioarele ating podeaua si stau indoite in unghi drept. O alta modalitate de a regla inaltimea scaunului este sa te asezi in fata lui in picioare si sa il ajustezi astfel incat sezutul sa ajunga la nivelul genunchilor.
Reglarea pe verticala a spatarului scaunului de birou
Reglarea pe verticala a spatarului implica ajustarea lui astfel incat intreg spatele sa aiba un sprijin, curbura pentru zona lombara si tetiera sa fie in zonele corecte, nici mai sus, nici mai jos. Este important ca intreg spatele, inclusiv zona gatului sa aiba sprijin si sa poti sta relaxat in scaun, fara sa fie nevoie sa incordezi spatele.
Reglarea lombara a scaunului de birou
Aceasta reglare a scaunului presupune ajustarea lui astfel incat curba spatarului sa incadreze perfect zona lombara. Curba respectiva este proiectata special pentru a oferi confort pentru zona lombara a scaunului si ea trebuie sa se alinieze perfect cu acea curbura a coloanei vertebrale din partea inferioara a spatelui.
Reglarea bratelor unui scaun de birou
Unele scaune ergonomice permit reglarea bratelor pe inaltime, dar si in fata sau in spate. Inaltimea bratelor se ajusteaza astfel incat in momentele in care lasi bratele pe manere ele sa fie indoite in unghi drept. Inaltimea bratelor trebuie reglata astfel incat sa nu iti ridice decat foarte putin umerii.
Reglarea tetierei unui scaun de birou
Tetiera scaunului de birou ar trebui sa fie asezata astfel incat sa iti poti sprijini ceafa pe ea. Cand stai pe scaun relaxat, perfect sprijinit de spatar fa acest exercitiu simplu – inchide ochii, asaza-te confortabil si apoi deschide-i. Daca pozitia ta e corecta, ochii ar trebui sa cada exact pe mijlocul ecranului de la computer.
Culisarea sezutului si reglarea unghiului de inclinare a sezutului
Aceasta ajustare iti permite sa controlezi usurinta cu care se inclina scaunul. Ajustarea se face, de obicei, cu ajutorul unui maner aflat sub scaun. Ea se regleaza in functie de nevoi, atunci cand iti doresti sa stai mai confortabil sau cand vrei sa-ti intinzi picioarele, de pilda.
Mecanismul asincron al unui scaun de birou
Mecanismul asincron presupune reglajul personalizat al unghiului sezut – spatar. Datorita lui poti regla exact dupa nevoile tale scaunul si pozitia ta.
Alti factori importanti in alegerea scaunului de birou
Este important ca atunci cand alegem scaunul sa tinem cont de stilul nostru de lucru si de nevoile noastre specifice. Producatorii gandesc scaune pentru mai multe nevoi, asa ca trebuie doar sa iti dai seama exact ce produs ti se potriveste tie. Iata cateva aspecte importante pe care ar trebui sa le ai in vedere cand alegi scaunul de birou.
Alegerea unui scaun in functie de timpul petrecut la birou si tipul activitatii
Un programator are nevoie de un scaun diferit fata de o persoana care lucreaza in vanzari si vorbeste mult la telefon. Alegerea unui scaun care sa raspunda nevoilor tale este vitala si te poate ajuta sa te ridici ca nou de pe scaun la finalul programului de lucru.
Asadar, daca munca ta presupune lucrul la calculator timp indelungat – peste 6 ore la birou – atunci este cazul sa alegi un scaun care sa permita toate reglajele enumerate de noi mai sus. Este foarte importanta pozitia pe care o ai atunci cand iti petreci jumatate de zi stand pe scaun, asa ca merita o investitie substantiala. Asta nu inseamna, insa, ca daca stai mai putin pe scaun poti face rabat de la calitate, ci doar ca scaunul tau nu va fi la fel de solicitat.
Alegerea scaunului de birou in functie de mobilitatea dorita si suprafata pe care va fi folosit acesta
Unele profesii presupun mobilitate crescuta chiar si in interiorul biroului – de la o masa de lucru la alta – si ai nevoie de o mobilitate superioara. Totodata, este important ca scaunul sa fie ales si in functie de suprafata pe il vom folosi – mocheta, covor, gresie, parchet.
Este important ca scaunul sa aibă o baza pe roti pentru a se misca cu usurinta si sunt de preferat rotile care se rotesc la 360 de grade. Totodata, este recomandat ca baza aceasta mobila sa aiba cinci brate, pentru stabilitate.
Alegerea scaunului de birou in functie de materialul sezutului si al spatarului
Un alt criteriu important este materialul din care este realizat sezutul si spatarul. Este un aspect cheie pentru confortul tau si nu trebuie ales un material la intamplare. Ai de ales intre:
-
Scaune de birou din piele naturala
– Sunt mai elegante, potrivite pentru un birou decorat in stil clasic. Totodata, pielea naturala este un material rezistent, asa ca un astfel de scaun va rezista cu brio ani de zile.
-
Scaune de birou din plasa perforata
– Potrivite pentru birouri moderne, aceste scaune sunt foarte comode si sunt o varianta mai avantajoasa ca pret.
-
Scaune de birou din material textil
– Sunt foarte versatile, se integreaza cu usurinta in orice tip de decor si nu au un pret foarte ridicat. Spre deosebire de cele din plasa sau din piele, insa, scaunele din material textil se curata mai greu.
Inaltimea si greutatea utilizatorului, importante in alegerea unui scaun de birou
Aceste doua elemente – greutatea si inaltimea – sunt esentiale cand vine vorba despre alegerea unui scaun de birou. In general, scaunele de birou sunt realizate pentru a suporta 75, 90, 100 sau 120 kg. Inainte sa alegi unul intereseaza-te pentru ce greutate a fost proiectat. Pentru persoanele care cantaresc peste 120 de kilograme exista scaune cu mecanisme speciale, care pot sustine greutatea mai bine.
Inaltimea este importanta mai ales cand vine vorba despre spatarul scaunului. Masoara-ti spatele si apoi cauta un scaun a carui spatar sa-ti ajunga pana la gat.
Alegerea unui scaun de birou in functie de stil, culoare si statut
Cand alegi scaunul trebuie sa ai in vedere decorul general al incaperii. Un scaun elegant, din piele, se potriveste intr-un birou cu un mobilier clasic, in vreme ce un scaun din plasa este potrivit intr-un birou decorat in stil minimalist. Aici intervine, desigur, si culoarea aleasa, care trebuie sa fie in ton cu restul decorului. Stilul este si el important – unele scaune au un design simplu, in linii drepte, in vreme ce altele au un design deosebit, care atrage imediat atentia.
Scaunul este, totodata, si un element care reflecta statutul intr-o companie. Un scaun directorial, masiv, este, desigur, potrivit persoanelor din conducere.
Alegerea scaunului de birou pentru copii
Corpul copiilor este in dezvoltare, iar un scaun care ii forteaza sa stea intr-o pozitie gresita le poate provoca probleme pe viata. Mai mult decat atat, ei petrec mult timp la birou facand lectii, timp care se adauga orelor petrecute la scoala in aceeasi pozitie. Este, asadar, extrem de important sa alegem un scaun care sa nu le afecteze dezvoltarea.
Spatarul scaunului trebuie sa ajunga pana la gatul utilizatorului. Asadar, pentru a alege un scaun potrivit pentru un copil, primul pas este masurarea spatelui. In acelasi timp, e important ca inaltimea sa fie reglabila, pentru a putea fi ajustata cand copilul mai creste. Scaunul trebuie sa ii permita copilul sa ajunga cu talpile pe podea, picioarele lui nu trebuie sa atarne cand sta jos.
Nu cauta un scaun de birou ieftin, deoarece de cele mai multe ori un pret mic se traduce intr-o calitate indoielnica. O investitie inteligenta este alegerea unui scaun de foarte buna calitate, cu toate elementele reglabile – spatar, incaltime, cotiere – astfel incat sa poata fi folosit mai multi ani. Totusi, chiar si in cazul in care toate aceste elemente se pot regla, dupa 5 ani de utilizare, corpul copilului se schimba radical si aproape niciun scaun nu se poate plia total pe cerinte, asa ca cel mai bine ar fi sa-l inlocuiesti. Cand lucreaza la birou, copilul ar trebui sa stea relaxat, cu spatele drept si sa nu fie aplecat prea mult peste birou.
Pentru adolescenti discutam deja despre un scaun de birou la fel ca si cel pentru adulti. Suportul lombar este important, deoarece ii va conferi o pozitie corecta fara sa-i puna in pericol sanatatea.
Scaunul de birou este un element care trebuie ales cu multa grija, deoarece este esential in viata omului modern, astfel incat el nu trebuie sub nicio forma ales la intamplare.
Sursa foto: Shutterstock