Așa cum sugerează numele, stilul clasic este puternic influențat de clasicism, curent care își are originea în Franța, în secolul al XVII-lea. De atunci și până în prezent, stilul clasic a reușit să își păstreze popularitatea în materie de amenajări interioare, datorită simplității și eleganței pe care le inspiră. Află din acest articol care sunt caracteristicile stilului clasic și găsește-ți inspirația pentru amenajarea locuinței.
- Care sunt principalele caracteristici ale stilului clasic
- Amenajarea dormitorului în stil clasic
- Amenajarea livingului în stil clasic
- Amenajarea bucătăriei în stil clasic
- Amenajarea băii în stil clasic
Care sunt principalele caracteristici ale stilului clasic
Trăsătura definitorie a stilului clasic este eleganța, îmbinată cu simplitatea și simetria elementelor de decor. În zilele noastre, stilul clasic modern își păstrează eleganța și simetria ca reguli de bază, însă elementele de decor și mobila capătă un aspect mai simplist.
Iată care sunt caracteristicile ce se regăsesc într-o locuință amenajată în stil clasic:
Mobilierul
Piesele de mobilier sunt impunătoare și rafinate, fiind confecționate din esențe de lemn masiv de stejar, nuc, mesteacăn, vișin sau mahon, în nuanțe predominant închise. Majoritatea pieselor de mobilier sunt lăcuite, oferind senzația de spațiu aerisit. Canapelele și fotoliile sunt, de obicei, confecționate din piele naturală sau țesături prețioase. Pe scurt, mobila în stil clasic este funcțională, confortabilă și rafinată.
Totodată, nu ar trebui să lipsească un șemineu sau o vitrină din lemn masiv, pe care să așezi obiecte de artă, tablouri sau alte decorațiuni în stil clasic.
Culorile
Nuanțele caracteristice stilului clasic sunt calde sau neutre, fiind folosit predominant albul, dar și nuanțe pastel, precum bej, crem, galben pal, oliv, cărămiziu, fildeș și accente de auriu. Acestea dau locuinței un aer relaxant, primitor și cald. Pot fi folosite și nuanțe de maro, însă ai grijă ca acestea să nu ofere un aer sumbru locuinței. Materialele textile pot avea nuanțe de albastru deschis sau albastru verzui. Pereții pot fi îmbrăcați în tapet.
Decorațiunile
Decorațiunile își pun amprenta asupra stilului clasic și scot în evidență rafinamentul și eleganța unei locuințe. Pot fi folosite vase din porțelan, sculpturi, ceasuri cu pendul, tablouri și oglinzi, de preferat cu rame de lemn sau aurii. Pentru ferestre poți folosi țesături fine, în culori calde, care să scoată în evidență rafinamentul stilului clasic.
Citește și De ce trebuie să ții cont când alegi perdelele: încăpere, material și culoare.
Corpurile de iluminat
Candelabrul este un corp de iluminat specific stilului clasic, împreună cu lămpi confecționate din pietre decorative sau din sticlă. Fixat în centrul unei camere, candelabrul distribuie uniform lumina și creează o atmosferă relaxantă și rafinată. Pentru iluminat mai poți folosi veioze, lumânări, lampadare sau sfeșnice de bronz, care dau un aer intim și cald oricărei încăperi.
Podelele
Pentru un interior în stil clasic, optează pentru podele din lemn, piatră sau marmură. Poți așeza în centrul încăperii un covor de lână, astfel încât să respecți simetria caracteristică stilului clasic.
Amenajarea dormitorului în stil clasic
Piesa centrală din dormitoarele în stil clasic este patul, care poate fi confecționat din lemn masiv sau poate fi tapițat. În funcție de modelul patului, pot fi alese celelalte elemente și decorațiuni, precum noptiere, dulap, șifonier, fotolii sau banchetă. Toate piesele de mobilier au forme bine definite și rotunde, cu contururi netede.
Sunt preferate candelabrele și lămpile din material textil, culorile deschise în tonuri calde, covoarele mari așezate sub pat, dar și tablourile sau oglinzile supradimensionate. Pentru un decor armonios, e de preferat ca materialele textile să aibă nuanțe sau imprimeuri asemănătoare.
Amenajarea livingului în stil clasic
Chiar dacă această încăpere este mai spațioasă decât alte camere, e recomandat ca atmosfera să nu fie încărcată. Optează pentru culori deschise, pastelate sau chiar nuanțe de albastru. Dintr-o sufragerie în stil clasic nu ar trebui să lipsească șemineul, o bibliotecă, obiecte de artă și alte decorațiuni specifice.
Canapelele mari și elegante, fotoliile și candelabrele supradimensionate, cu elemente de cristal sau cu accente aurii, dar și lampadarele completează atmosfera în stil clasic a oricărei sufragerii. În plus, poți opta și pentru ceasuri cu pendul sau vaze mari cu flori.
Amenajarea bucătăriei în stil clasic
O bucătărie în stil clasic este întotdeauna practică, elegantă și funcțională. Culoarea mobilei de bucătărie poate varia de la crem deschis până la maro închis. Mânerele sertarelor pot fi confecționate din bronz sau aurite.
În ceea ce privește aparatele electrocasnice, acestea nu ar trebui ținute la vedere și pot fi încorporate în piesele de mobilier sau așezate în spatele unor uși de lemn. Ustensilele de bucătărie pot fi confecționate din lemn. În centrul bucătăriei poate fi așezată o masă mare de lemn, una dintre piesele centrale ale unei bucătării clasice, în jurul căreia se adună întreaga familie.
Amenajarea băii în stil clasic
Băile amenajate în stil clasic sunt predominate de culori deschise, precum alb sau bej, dar și de elemente aurite care oferă acestei încăperi un aer elegant. Pentru un plus de rafinament, podeaua poate fi confecționată din marmură.
Un alt element specific stilului clasic sunt oglinzile cu rame de bronz, candelabrele sau vazele cu flori, care vor da băii un farmec aparte și eleganță.
Dacă vrei să îți amenajezi locuința în stil clasic, ține cont că fiecare element trebuie să respecte simetria caracteristică acestui stil, care într-un final va da încăperilor un aspect estetic plăcut. Fiecare decorațiune trebuie aleasă cu grijă și trebuie să se integreze armonios cu celelalte elemente de decor. Adaptează acest stil în funcție de preferințe și respectând paleta de culori, iar la final vei obține un interior clasic, primitor și rafinat.
Surse foto: Elvila, Shutterstock