Camera de oaspeti nu este un element comun in casele din Romania, dar daca beneficiezi de o incapere pe care vrei sa o transformi intr-un loc primitor pentru musafirii tai, iti prezentam cateva propuneri pentru o amenajare care sa ii impresioneze pe cei care iti calca pragul.
Amenajarea camerei de oaspeti
Atunci cand amenajezi camera de oaspeti, trebuie sa ai in vedere principalul ei rol: confort si spatiu pentru musafirii ce raman peste noapte.
Camera de oaspeti trebuie sa fie o oaza de relaxare, asa ca alege un ton delicat pentru zugraveala peretilor. Poti alege culori neutre, precum bej sau ivoire, sau poti folosi nuante pastelate de albastru sau verde, atat pentru pereti, cat si pentru mobilier sau covoare.
Gandeste-te la obiceiurile prietenilor tai si la numarul celor care mai raman uneori in vizita prelungita. O camera de oaspeti pentru tineri poate arata diferit fata de camera de oaspeti pentru o familie. Pentru a acoperi mai multe situatii posibile, noi iti propunem sa incepi prin a aduce 2 paturi, daca spatiul o permite. Ideal ar fi ca acestea sa nu fie suprapuse, pentru a oferi sansa oaspetilor sa doarma impreuna, daca formeaza o pereche.
Un set de paturi twin care pot fi mutate cu usurinta pentru a se lipi si a se dezlipi ar fi cea mai inspirata decizie, chiar daca nu este nou-nout, sau paturile nu fac parte din aceeasi familie de mobila. Patul poate fi, altfel, si o canapea extensibila. Cu ajutorul detaliilor precum asternuturile, pernele decorative sau alte obiecte precum noptierele, poti amenaja placut. Asigura-te ca mobila este in stare buna si ofera confort peste noapte oaspetilor tai.
Gaseste metode pentru a lasa lumina sa patrunda cat mai mult. Daca incaperea nu beneficiaza de lumina naturala, atunci adauga obiecte de iluminat care sa sustina becuri puternice. Poti include chiar si o lampa de citit, in caz ca musafirii au acest obicei inainte de culcare. Ba mai mult, poti lasa cateva reviste sau carti la indemana.
Un alt aspect important este sa le oferi oaspetilor controlul asupra luminii. Asigura-te ca draperiile de la fereastra acopera eficient ferestrele astfel incat musafirii sa regleze luminozitatea camerei in functie de preferinte. In loc de draperii, poti apela la jaluzele. Acest lucru va contribui si la confortul lor psihic, pentru ca vor avea senzatia de intimitate.
Nu uita de spatiile de depozitare. Cel mai probabil oaspetii tai vor avea bagaje, iar acestea trebuie pozitionate in camera unde vor petrece noaptea, pentru a avea acces usor la ele. Trebuie sa amplasezi un dulap in camera de oaspeti. Alege unul atat cu loc pentru umerase cat si cu rafturi sau cutii pentru accesoriile lor: bijuterii, ceasuri, curele. Accesorizeaza-l cu umerase, prosoape, paturi, perne si alte obiecte de care musafirii ar putea avea nevoie. Poti include chiar si sampon, pasta de dinti sau o periuta de dinti ambalata, in caz ce ei uita sa si le aduca.
Nu transforma acest dulap intr-unul unde sa iti tii propriile obiecte ce nu-si mai gasesc locul in casa. Da o impresie neplacuta. Nu lasa fotografii personale sau obiecte de igiena proprie uitate prin camera de oaspeti. Elimina din camera si orice obiect fragil, pentru a nu provoca stres atat tie cat si musafirilor tai. Nu lasa vaze din sticla, obiecte de decor scumpe si casante. In schimb, decoreaza camera cat mai colorat si relaxant: adauga multe perne de decor si cearsafuri noi si curate. Poti adauga chiar si obiecte de atmosfera, precum un dream catcher sau un tablou cu o nota pozitiva.
Inainte de a-i invita pe musafirii ce vor ramane peste noapte, testeaza chiar tu camera de oaspeti. Descopera cat de bine se doarme acolo, daca exista vreun element care ar putea perturba somnul vizitatorilor sau daca mai e nevoie sa adaugi anumite obiecte. Dormind acolo pentru o noapte, ti-ai putea da seama ca nu au prize la indemana, le-ar fi utila o carafa cu apa langa pat sau o masuta pe care sa-si lase laptop-ul inainte de culcare.
Atentie la detalii
Micile detalii pot face diferenta. De aceea, trebuie sa personalizezi camera in functie de musafirul tau.
Aranjeaza patul sau paturile intotdeauna in functie de numarul de invitati ce raman peste noapte. Chiar daca, de obicei, asternuturile contin doar doua perne, s-ar putea sa doarma acolo o familie cu un copil. In acest caz, nu uita sa adaugi o perna si, daca ai, si un animal de plus sau o paturica extra pentru cel mic.
Aeriseste intotdeauna camera inainte sa vina invitatii. Este important sa beneficieze de aer curat pentru un somn odihnitor.
Ofera-le indicatii despre cum functioneaza electronicele la care au acces, pe timpul sederii: aerul conditionat, sistemul de alarma, televizorul sau radio-ul. Le poti lasa chiar si un set de chei cu etichete colorate pentru a avea acces in apartament sau in casa, indiferent de programul gazdelor.
Daca oaspetii tai nu sunt din oras si vor poposi pentru cateva zile, le poti lasa chiar si cateva brosuri si harti cu recomandari pentru a vizita locul sau a se distra, daca nu petreceti tot timpul impreuna.
Curatenia camerei
E important ca musafirii sa se bucure de curatenie si sa o poata pastra cu usurinta. Atat dupa plecarea oaspetilor cat si inainte de venirea urmatorilor trebuie verificata camera si realizata curatenia, daca exista un interval lung de timp intre acestea.
Totul incepe cu verificarea camerei: testeaza luminile, televizorul, draperiile și starea obiectelor din camera. Totul ar trebui sa functioneze fara dificultati.
Asigura-te ca nu exista gunoi și obiecte murdărite. Curata bine dormitorul: elimina praful, lustruieste suprafetele lucioase, da cu aspiratorul sau spala pe jos. Apoi poti aseza lenjeria curata pe pat si poti aduce obiectele de uz personal pentru musafiri: prosoape, paturi, perne si alte produse recomandate mai sus.
Curatenia pentru oaspeti nu se rezuma doar la dormitorul lor, ci si la baie. Fie ca impartiti aceasta camera sau le oferi propria lor baie, e timpul sa o igienizezi si sa arunci obiectele de care nu mai ai nevoie, precum pasta de dinti terminata. Ascunde produsele personale si amenajeaza spatiul cat mai neutru si primitor, cu loc pentru propriile lor obiecte: prosoape, pieptan, deodorant sau periuta de dinti.
Trage apoi draperiile din dormitor si regleaza o temperatura optima in camera, mai verifica o data intreaga incapere si asteapta-ti oaspetii.
Iata cum poti pregati camera de oaspeti pentru oamenii dragi ce vor ramane peste noapte. Tot ce trebuie sa faci este sa acorzi atentie obiceiurilor lor si sa personalizezi dormitorul in functie de preferintele musafirilor. Nu te lasa coplesit de aceste sarcini, insa. O gazda buna este in primul rand una care isi intampina vizitatorii cu zambetul pe buze.
Sursa foto: Elvila