Arhitectura industriala si-a facut aparitia inca din anii 1700, cand, din lipsa unor facilitati precum electricitatea, oamenii au inceput sa construiasca spatii largi, cu ferestre cat mai mari, pentru a putea munci.
La inceputul secolului XX, cand resursele au devenit mai accesibile si folosirea fortelor mecanice, respectiv tehnologia si-au facut aparitia in fabrici, nevoia spatiilor ample a fost cea care a facut acest stil sa supravietuiasca si chiar sa evolueze si in directia amenajarilor interioare. Iata tot ce trebuie sa stii despre folosirea stilului industrial in designul de interior:
Meniu:
- Despre stilul industrial
- Elementele definitorii ale stilului industrial
- Idei de amenajare in stil industrial
Despre stilul industrial
Stilul industrial a aparut initial in arhitectura. Construirea unor spatii eficiente, sigure si functionale a stat la baza acestui stil devenit ulterior iconic. Fabricile si depozitele construite cu ani in urma sunt acum la mare cautare in randul cumparatorilor si al chiriasilor, tocmai pentru ca reprezinta un cadru perfect pentru amenajarile cunoscute drept „industrial chic”.
Astfel de structuri deschise sunt folosite in prezent pentru gazduirea unor evenimente de anvergura, asa cum sunt petrecerile de nunta, dar sunt si reamenajate si optimizate pentru locuit.
Cum a evoluat stilul industrial
Desi vizibil inca din arhitectura secolului al XVIII-lea, stilul industrial a trecut prin numeroase transformari si adaptari de-a lungul timpului. Una dintre cele mai importante este folosirea betonului si a otelului in constructii, la inceputul anilor 1900, cand nevoia de siguranta impotriva incendiilor a crescut considerabil in fabricile si uzinele active.
Tot in aceasta perioada, astfel de constructii industriale din marile orase au fost parasite, fiind inlocuite treptat cu diverse tipuri de constructii civile. Noi constructii industriale au aparut, insa, in afara oraselor, unde acest stil utilitar nu doar ca a rezistat, dar s-a si transformat pe masura ce au aparut noi materiale de constructii, mai rezistente si mai sigure.
La inceputul anilor 2000, stilul industrial chic a inceput sa castige popularitate in amenajarile interioare. De la estetica spatiilor de birouri, la cafenele sau sali de evenimente si locuinte, acesta inca este unul dintre cele mai apreciate si in prezent.
Incaperi in care se potriveste stilul industrial
Utilitar, practic si eficient, stilul industrial se potriveste atat scopului in care a fost creat – industria, cat si in spatiile de locuit.
In industrie, acesta este folosit preponderent in prezent pentru amenajarea unor spatii precum puburile, cafenelele, restaurantele sau salile de evenimente. Unul dintre numeroasele sale avantaje este ca permite amenajarea relativ facila, uneori chiar cu un buget redus, a unor astfel de spatii. De altfel, este si usor de intretinut, iar decorurile simpliste, limitate la strictul necesar, fac aceste amenajari perfecte pentru astfel de scopuri.
Stilul industrial poate fi, insa, adoptat si in locuinte, indiferent daca este vorba despre case, apartamente sau studiouri de locuit. Desi a fost initial folosit in amenajarea unor incaperi mai putin vizibile sau carora li se acorda o atentie mai mica, precum podurile sau mansardele, a luat amploare si in ce priveste decorarea altor incaperi. De altfel, la inceputul secolului XX, constructiile industriale au renuntat la astfel de acoperisuri in favoarea celor la nivel, iar aceasta caracteristica a ramas una dintre cele mai importante ale designului industrial chic.
Stilul industrial poate fi folosit pentru amenajarea dormitoarelor, a livingurilor, a holurilor, a bailor si chiar si a bucatariilor. Acesta se potriveste in orice tip de incapere si s-a adaptat in ultimii ani tehnologiilor noi si nevoilor de folosire si compartimentare cat mai buna a spatiului.
Elementele definitorii ale stilului industrial
Pe langa renuntarea la mansarde si acoperisuri clasice la constructii, stilul industrial este caracterizat de spatii mari si deschise. Incaperile sunt intrerupte, preferabil, de stalpi, iar peretii despartitori sunt intr-un numar cat mai mic.
Finisajele sunt imperfecte. Peretii scorojiti sau nefinisati, din caramida sau beton pastreaza tonul utilitar al acestor amenajari. In cazul constructiilor noi, se pot folosi cu succes caramida aparenta, vopsea cu aspect de beton sau tapet care imita hartia de ziar. Zugraveala scorojita este, de asemenea, o optiune pentru finisajele din interior.
In ce priveste materialele, predomina caramida si betonul, iar mobilierul si elementele decorative sunt realizate din metale precum cuprul sau fierul forjat, dar si lemnul cu aspect uzat; piesele vechi de mobilier reconditionate pot fi o optiune, mai ales daca au o forma robusta, fara a fi incarcate decorativ.
O alta caracteristica a acestor amenajari este expunerea structurilor metalice. Tevile si conductele sunt la vedere. Acestea pot fi vopsite sau lasate ca atare, chiar daca se vad lipiturile sau coatele.
In ce priveste paleta cromatica, aceasta nu este foarte variata. Numarul de culori este destul de limitat, iar tonurile predominante sunt cele calde, versatile, precum nuantele de bej, culoarea lemnului natur, negrul, si tonurile de gri.
Iluminatul este foarte important in aceste interioare industrial chic. Ferestrele mari, menite sa lase lumina naturala sa patrunda in cantitati cat mai mari, sunt incadrate in rame metalice sau tamplarie contrastanta. Corpurile de iluminat sunt puternice, confectionate din metal, folosesc cel mai adesea lumina calda. O vedeta in stilul industrial actual il reprezinta becurile decorative cu filament, care amintesc de epoca in care a debutat stilul industrial.
Idei de amenajare in stil industrial
Pentru ca stilul industrial chic a luat din nou amploare in ultimii 15-20 de ani, sursele de inspiratie sunt numeroase si diverse. Afla, in cele ce urmeaza, de ce artificii de decorare te poti folosi pentru a amenaja diferite incaperi in acest stil.
Idei de amenajare a unei bucatarii in stil industrial
Betonul aparent si caramida aparenta sunt vedete in bucatariile industrial chic. Mobilierul este fie din lemn natural, fie vopsit in nuante de alb, negru sau gri. Elementele metalice pot fi vizibile la scaune sau rafturi si se potrivesc de minune cu structurile metalice vizibile. Ferestrele sunt mari, iar lumina naturala este valorificata cat mai bine, insa nu lipsesc nici corpurile de iluminat cu aspect utilitar.
Idei de amenajare a unui birou industrial
Si in cazul camerelor destinate muncii sau studiului, peretii urmeaza acelasi tipar nefinisat. Mobilierul din lemn, finisat sau cu aspect uzat, compus din birouri cu linii simple si scaune cu picioare metalice sau din lemn vechi, e pus in valoare de lumina artificiala puternica a corpurilor de iluminat cu aspect utilitar. In ce priveste decoratiunile, acestea sunt destul de putine; ramele foto sau colajele cu fotografii sunt insa binevenite, daca pastreaza stilul incaperii.
Idei de amenajare a unui living room in stil industrial
In camerele de zi, podelele din lemn se asorteaza de minune cu peretii imbracati in caramida sau vopsea care imita betonul. Culorile predominante sunt nuantele de gri si culoarea lemnului natur, insa sunt permise accente in culori calde precum galbenul sau portocaliul. Piesele de mobilier sunt masive, iar principalele lor caracteristici sunt functionalitatea si confortul. La structurile metalice vizibile pot fi asortate elemente cum sunt sobele din metal, tip godin.
Idei de amenajare a unui dormitor in stil industrial
Peretii scorojiti din dormitoarele industriale fluctueaza intre nuante de gri, alb murdar si chiar bleu. Pot fi folositi pereti accent din caramida neprelucrata sau vopsita, iar lumina naturala abundenta si corpurile de iluminat eficiente ii pun in valoare. Piesele de mobilier pentru dormitor sunt robuste, din lemn; acestea pot fi si DIY, confectionate din paleti. Decoratiunile, putine, sunt destul de simple si raman in spectrul materialelor mentionate.
Idei de amenajare a unei camere de lucru in stil industrial
Indiferent daca ai un atelier de pictura, unul de croitorie, un birou de arhitectura sau o camera de lucru special conceputa pentru una dintre pasiunile tale, amenajarea acesteia in stil industrial este la indemana oricui. Si pentru ca nu vei face excese in privinta mobilierului, te poti concentra pe finisaje pentru a conferi o tenta utilitara spatiului pe care il folosesti. Nu uita de podelele din lemn masiv si decoreaza peretii cu beton aparent, caramida sau vopsea aplicata grosolan, eventual scorojita ulterior prin diferite tehnici (smirgheluire, frecare cu peria metalica etc.).
Stilul industrial poate fi adoptat cu usurinta in orice locuinta. Investitia nu este una foarte mare in acest tip de amenajari, excluzand piesele de mobilier din lemn masiv, in cazul in care vei folosi unele noi si nu vei alege sa reconditionezi piese vintage de mobilier.
Sursa foto: Shutterstock