Aparut, dupa cum sugereaza si denumirea, in tarile nordice, in urma cu aproximativ 70 de ani, stilul scandinav este simplu si natural in toate aspectele sale, de la tesaturi la culori si lumina solara.
Nuantele deschise, piesele de mobilier functionale si neincarcate cu detalii opulente sau feminine si pretuirea spatiului si a luminozitatii sunt litere de lege in amenajarile scandinave. Afla totul despre acest curent, considerat unul dintre cele mai placute, confortabile si pragmatice stiluri de design interior.
- Materialele, culorile si texturile specifice stilului scandinav
- Piesele de mobilier si corpurile de iluminat in amenajarile scandinave
- Finisajele scandinave
- Decoratiunile scandinave
- Influente, asemanari si deosebiri intre stilul scandinav si alte stiluri de amenajare
Materialele, culorile si texturile specifice stilului scandinav
Pentru ca intreg universul celor cinci tari nordice – Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda si Islanda – orbiteaza in jurul naturaletii, materialele specifice acestui stil nu pot fi altfel decat naturale.
Lemnul este vedeta in locuintele scandinavilor, la fel si piatra naturala decorativa. Pe langa acestea, scandinavii folosesc fierul forjat si sticla, tocmai pentru ca aspectul lor este inofensiv pentru un astfel de decor, chiar daca nu este tocmai desprins din peisajele naturale.
Importanta lemnului in amenajarile scandinave
Lemnul este folosit atat pentru confectionarea pieselor de mobilier, eventual in asociere cu textile precum inul, lana sau stofa de lana, cat si pentru placarea pardoselilor si a peretilor. In acest sens, modelele de parchet sunt cat mai simple si geometrice.
In ceea ce priveste placarea peretilor, scopul este de a conferi un aer rustic si confortabil incaperilor; lemnul este insa folosit pentru peretii accent, nicidecum pentru toti peretii unei camere, deoarece scandinavii prefera albul luminos si stralucitor, care reflecta perfect lumina naturala si pe cea artificiala, conferind totodata incaperilor iluzia de spatiu mai mare si mai aerisit.
Paleta cromatica a stilului scandinav
Culorile sunt la fel de importante si definitorii pentru acest stil cum sunt si materialele predominante. Pe langa abundenta de alb imaculat, menit sa asigure senzatia unor camere incapatoare, in stilul scandinav se gasesc si derivate ale acestuia, precum ivoire, bej si crem foarte deschis.
Tonurile reci de gri, in nuanta betonului sau tonuri mai deschise, isi fac, de asemenea, loc pe langa accentele indraznete de galben, ocru, verde smarald, turcoaz, caramiziu sau bordo. In ceea ce priveste accentele, exista o regula care nu poate fi incalcata in amenajarile scandinave: niciodata nu vor fi folosite mai mult de doua culori puternice intr-o incapere sau locuinta decorata astfel.
Texturi in amenajarile scandinave
Daca vorbim despre materiale, trebuie sa intram in detalii in ceea ce priveste texturile acestora. Lemnul, de exemplu, se poarta cat mai natural in interioarele de inspiratie nordica, nu se trateaza cu bait pentru culoare si, de cele mai multe ori, nici cu lacuri lucioase pentru finisare. Acestea sunt inlocuite cu solutii de tratare care nu modifica aspectul lemnului, dar ii confera rezistenta.
In ceea ce priveste textura materialelor textile, exista trei variante folosite in stilul scandinav:
- tesaturile grosiere, cum sunt cele de in;
- tesaturile simple si netede, precum cele din bumbac sau stofa de lana;
- tesaturile realizate manual, cum sunt cele din lana.
Textilele abunda in stilul scandinav, indiferent daca vorbim despre huse pentru canapele, fete de perna, cuverturi, covoare minimaliste, draperii sau perdele. Cele mai multe sunt uni, dar la fel de potrivite sunt si cele cu imprimeuri geometrice in dungi sau carouri, motive rustice scandinave sau imprimeuri cu reni, brazi si fulgi de zapada, specifice sarbatorilor de iarna.
Piesele de mobilier si corpurile de iluminat in amenajarile scandinave
Primul atribut al mobilierului scandinav este simplitatea functionala. Piesele de mobilier au linii drepte, clasice, fara inflorituri sau detalii de design incarcate. Numeroase piese de mobilier sunt chiar multifunctionale, asa cum sunt dulapurile cu usi care au agatatoare sau diverse suporturi in partea exterioara.
Nuantele predominante, in afara de cea a lemnului natur, sunt cele de alb, bej deschis si gri. Formele sunt cat mai intuitive, iar dimensiunile sunt reduse, specifice stilului minimalist, astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu si sa confere cat mai mult confort si utilitate.
Importanta luminii in stilul scandinav
Pentru ca in tarile nordice predomina frigul si intunericul, scandinavii pun accentul pe folosirea abundenta a corpurilor de iluminat ca substitut al luminii naturale.
Insa asta nu inseamna ca lumina naturala nu e pretuita si valorificata optim. Nordicilor le plac ferestrele mari, care permit soarelui sa se scalde in incaperi, cat de mult se poate. De aceea, nici draperiile lor nu sunt niciodata opace sau intunecate, ci transparente si in nuante deschise.
Atat suedezii, prin lagom, cat si danezii, prin hygge, pun accentul pe folosirea corpurilor de iluminat. De la lustre la aplice pentru perete si veioze – de multe ori asezate chiar si pe pervazuri -, corpurile de iluminat scandinave au intotdeauna o lumina calda, placuta si intima, nu sunt obositoare sau suprasolicitante pentru ochi si au menirea de a pune in valoare materialele naturale si culorile luminoase din interiorul locuintelor.
Finisajele scandinave
Am mentionat deja finisajele interioare: pereti zugraviti in alb, pereti statement placati cu lemn natur, tavane luminoase si bine iluminate. Peretii accent nu sunt colorati, scandinavii pastrand tonurile tari de galben mustar, ocru sau turcoaz pentru detalii de dimensiuni mai reduse. Nu este insa exclus sa folosesti vopsea cu aspect de beton (beton aparent) sau caramida falsa pentru un astfel de perete interior.
In ceea ce priveste exteriorul, nordicii sunt foarte inventivi si combina tencuieli decorative simple in culori luminoase cu garduri de lemn, geamuri inramate in nuante de gri, negru sau lemn natur si acoperisuri specifice, asortate cu tamplaria. La lemn, preferintele oscileaza intre stejar (bej) si artar (alb sau gri deschis).
Scandinavii au chiar si o regula de asortare a tamplariei: aceasta trebuie sa fie intr-o nuanta cat mai apropiata de cea a pardoselii din interior sau in nuante de gri inchis ori chiar negru.
Decoratiunile scandinave
Desi stilul scandinav este simplu si minimalist prin definitie, asta nu inseamna ca decoratiunile sunt inexistente. De fapt, acestea sunt numeroase, dar discrete prin dimensiunile destul de reduse.
Pe rafturile deschise, adesea intalnite in interioarele nordice, sunt mereu aranjate carti, felinare, sfesnice si lumanari, in diverse forme si culori. Plantele verzi, plantate in ghivece mici si albe, sunt vedete in locuintele scandinave.
Cuverturile calduroase si pernele decorative ocupa, la randul lor, un loc special in casele nordicilor si, pe langa functionalitatea pe care o au, transforma orice incapere intr-un spatiu intim, confortabil si primitor.
Influente, asemanari si deosebiri intre stilul scandinav si alte stiluri de amenajare
Spre deosebire de stilul clasic, care confera locuintelor un aer sobru sau chiar usor desuet, cel scandinav este tineresc, confortabil, proaspat si ospitalier. Lipsit de dinamismul high tech sau modern, este perfect atat pentru locuinta unui burlac petrecaret, cat si pentru cea a unei familii cu copii.
Lipsesc cu desavarsire elementele romantice, feminine sau shabby chic, in intelesul lor pastelat si floral, insa se intalnesc note comune cu stilul minimalist, definit prin functionalitate si folosirea optima a spatiului disponibil. Detaliile art nouveau si bauhaus se impletesc armonios cu cele discrete, specifice constructivismului si stilului industrial.
Stilul scandinav in 2018
Tendintele actuale inclina foarte mult spre stilul nordic, iar concepte precum lagom si hygge sunt tot mai mult puse in practica nu doar in Europa. De altfel, casele in stil cottage, originare din Finlanda, sunt foarte in voga in momentul de fata.
Tehnologia nu lipseste neaparat, dar este cat mai putin vizibila. Masinile de spalat vor fi incorporate in piesele de mobilier, iar celelalte aparate necesare in orice locuinta au un design cat mai simplu si rudimentar.
Peretii albi, gri sau furniruiti cu lemn sunt, de asemenea, apreciati in acest an. Inevitabil, acestia se vor asorta cu pardoseala, dar si cu tamplaria.
Un alt element care nu lipseste din casele amenajate in stil scandinav in 2018 il reprezinta lampile cu abajururi din pergament, asemanatoare ca forma baloanelor. Asezate in apropierea unor piese de mobilier tapitate in dungi alb-negru sau langa alte textile cu imprimeuri geometrice, astfel de lampi confera un aspect primitor intregii locuinte.
Sursa foto: Elvila, Shutterstock