Cu totii ne dorim o casa mare si spatioasa, insa apartamentele de bloc nu sunt foarte generoase din acest punct de vedere. Este, insa, mai usor decat crezi sa creezi senzatia unei case spatioase. Trebuie doar sa citesti trucurile de mai jos si sa faci alegerile cele mai bune cand vine vorba despre obiecte de decor si mobilier. Iata de ce trebuie sa tii cont:
Culorile deschise vor face ca orice incapere sa para mai mare
Opteaza pentru culori deschise. Ele dau impresia de spatiu mare si aerisit si au puterea de a-ti transmite o senzatie de calm si de serenitate. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa alegi mobilier de culoare alba (cu toate ca este o alegere absolut fermecatoare), poti foarte bine sa optezi pentru un mobilier de un bej deschis. Daca totusi ti-a ramas gandul la o mobila intr-o culoare inchisa, poti sa-ti faci placerea de a o cumpara, insa alege toate celelalte obiecte in culori deschise.
Alege draperiile in culori deschise, uni si stai departe de cele cu imprimeuri mici si dese, care dau senzatia unui spatiu incarcat. De altfel, daca ai un spatiu restrans este recomandat sa stai eviti patternurile mici pentru ca incaperea va parea aglomerata.
Si cand vine vorba despre culoarea peretilor este de preferat sa mergi pe culori deschise. Daca vrei sa pui tapet, mergi pe un model simplu si evita-le pe cele cu multe modele geometrice mici sau in mai multe culori.
Cat mai putine culori intr-o singura camera
Ramanem in zona culorilor si te sfatuim sa te rezumi la maximum 3 culori pentru decorarea unei incaperi mici. Cu cat sunt mai putine, cu atat mai mare pare camera. In cazul in care iti doresti mai mult, poti sa mergi pe o singura culoare generala si sa alegi lucruri mai mici in alte culori – un singur fotoliu deosbit si cu o tapiterie intr-o nuanta puternica sau doua – trei pernute decorative multicolore asezate pe canapea.
Foloseste spatiul pe verticala
Una dintre cele mai dese greseli de amenajare in locuintele mici este utilizarea spatiului pe orizontala – multe obiecte pe podea si putine pe perete. Daca procedezi asa, pierzi foarte mult loc. Mergi pe dulapuri suspendate, subtiri si inalte pana in tavan.
Exista si spatii din casa ta pe care nu le folosesti deloc, dar care au foarte multe potential – poti amplasa un dulap suspendat deasupra usilor, poti folosi spatiul generos de deasupra frigiderului amplasand un dulapior pentru produse alimentare acolo.
Alege obiecte de mobilier special gandite pentru a economisi spatiu
Si designerii de mobilier au avut in vedere locuintele mici, asa ca au creat obiecte care sa se plieze perfect in case unde spatiul este o prolema. Un coltar de bucatarie in locul unei mese cu sase locuri este foarte util intr-o bucatarie mica. Daca alegi unul cu spatii de depozitare este si mai bine, pentru ca poti pune acolo o multime de lucruri.
Si coltarele pentru living sunt excelente pentru ca pe ele au loc toti prietenii care vin in vizita. In plus, un coltar extensibil este potrivit pentru musafirii care petrec noaptea la tine sau chiar si pentru uzul curent, pentru ca sunt foarte confortabile.
Abordeaza stilul minimalist
Gandeste-te cu atentie la ce obiecte de mobilier iti sunt cu adevarat utile si nu cumpara lucruri pe care nu le vei folosi. In dormitor, de pilda, nu ai nevoie decat de un pat, doua noptiere si un dulap, nimic mai mult. In living sunt suficiente o canapea, o comoda pentru televizor si un corp de mobilier pentru carti sau obiecte de decor. Nu e cazul sa umpli camera cu lucruri inutile, simplitatea a fost si va fi mereu la moda.
Mai mult, daca nu cumperi lucruri inutile, iti ajunge bugetul pentru a alege lucruri deosebite. Putin si bun, acesta este dictonul dupa care ar trebui sa te ghidezi.
Ce parere ai despre aceste sfaturi? Pe care il vei pune in practica in locuinta ta?
Pe noi nu ne deranjează că avem o locuință mică. Am reușit să o amenajăm așa cum am visat și ne oferă confortul de care avem nevoie!