Bucataria este locul in care ne petrecem cel mai mult timp si nici nu e de mirare, daca ne gandim ca ne ia, in medie, 2 ore si 8 minute pe zi sa preparam mancarea si sa curatam apoi vasele. Timpul petrecut aici nu depinde doar de ce anume ai ales sa gatesti, ci si de cat de functionala este bucataria ta.
Tuturor ne-ar placea sa avem o bucatarie din care sa nu lipseasca nimic si amenajata dupa ultimele tendinte in designul interior. Insa renovarile pot fi costisitoare, asa ca este important sa stii cand acest proiect nu mai suporta amanare si este timpul sa regandesti amenajarea acestui spatiu. Iata semnele care iti arata ca este momentul ideal pentru a renova:
1.Sertarele mobilierului se blocheaza adeseori
Lemnul din care este fabricat mobilierul poate suferi modificari de-a lungul anilor. Umezeala sau caldura il pot face sa se umfle, iar sertarele nu se mai deschid la fel de usor ca la inceput, astfel incat petreci minute bune incercand sa le deblochezi. Sa le repari nu mai este o optiune, mai ales daca mobilierul este vechi si deteriorat. Solutia optima este sa il inlocuiesti cu o mobila de bucatarie de calitate si care sa nu te coste enorm. Arunca o privire pe categoria mobilier bucatarie si te vei convinge ca ai de unde alege.
2.Rafturile stau sa cada
Cand un raft nu este perfect fixat pe mobila sau pe perete, se poate transforma intr-un real pericol pentru familia ta. Suruburile se slabesc in timp, iar daca ai obiceiul de a pune pe ele mai multa greutate decat este indicat, trebuie neaparat sa le inlocuiesti ori sa le intaresti cu cateva dibluri de siguranta.
3.Gresia si faianta s-au spart sau sunt crapate
Sa inlocuiesti gresia si faianta este o corvoada pentru multi si este unul dintre motivele pentru care amana atat de mult renovarea. Insa, cand acestea sunt vechi, s-au spart sau sunt pline de crapaturi, parca nu mai intri cu aceeasi placere in bucatarie si te scuzi fata de oaspeti de fiecare data cand ii inviti la o cafea.
4.Designul bucatariei nu este unul practic
Amenajarea ideala a bucatariei pentru a-i maximiza functionalitatea este sa respecti modelul „triunghiului de lucru”. Acesta presupune sa amenajezi mobilierul astfel incat sa se creeze un triunghi in care capetele sa fie reprezentate de aragaz, chiuveta si frigider. Acest model de design te ajuta sa eviti aglomeratia in bucatarie si sa eficientizezi gatitul, astfel incat sa nu pierzi timp sau sa te intrerupi din munca.
5.Spatiul este aglomerat si ti-e greu sa te desfasori
Cand te lovesti de piciorul mesei, de scaune sau de sertare la fiecare pas, inseamna ca bucataria ta este mult prea aglomerata si ca este cazul sa regandesti amenajarea ei. Analizeaza cu atentie spatiul si stabileste daca exista lucruri la care ai putea renunta. Poate ai nevoie de o masa extensibila sau de una rabatabila, care sa iti ocupe mai putin loc, sau de niste scaune rabatabile pe care sa le poti strange atunci cand nu ai nevoie de ele.
6.Chiuveta se infunda des
Pe tevile de la chiuveta se depun adeseori resturi alimentare, dar si calcar, iar rezultatul este ca iti ia minute bune sa o desfunzi. Este o pierdere de timp si poate fi frustrant, mai ales cand ai numeroase vase de spalat sau te grabesti sa prepari ceva de mancare.
7.Blatul de bucatarie s-a deteriorat
Blatul este, fara indoiala, cel mai utilizat din toata bucataria ta, asa ca este firesc sa se deterioreze intr-un ritm mai rapid. Bineinteles, il poti inlocui, insa exista posibilitatea sa nu mai gasesti unul care sa se potriveasca la fel de bine cu restul mobilierului.
8.Duci lipsa de spatii de depozitare
Cand ti-ai amenajat bucataria prima data, nu aveai la fel de multe vase, borcane si ustensile de gatit, asa ca spatiul de depozitare nu a fost niciodata un factor de decizie. Pe masura ce bucataria ta se aglomereaza, este timpul sa te gandesti la solutii inteligente pentru depozitare. Pentru spatiile mici, rafturile sau suporturile asezate pe verticala sunt cea mai buna solutie si le poti face sa arate superb, daca le vopsesti intr-o culoare care sa complimenteze frumos restul designului.
9.Bucataria ta e intunecoasa
O bucatarie ca la carte ar trebui sa fie un spatiu care te binedispune si te incarca de energie, iar cea mai buna solutie pentru a face acest lucru este sa zugravesti incaperea intr-o culoare vesela sau intr-una deschisa si sa cumperi niste draperii usor de manevrat. Asa vei pune mai bine in valoare lumina naturala, iar pentru seara, alege niste corpuri de iluminat care sa iti asigure necesarul de lumina, fara sa iti oboseasca ochii.
10.Electrocasnicele s-au stricat sau sunt uzate
Cand frigiderul iti ingheata toata mancarea sau, dimpotriva, nu mai raceste suficient, cuptorul iti arde mancarea, hota nu mai absoarbe aburul si fumul asa cum trebuie, iar robotul de bucatarie scoate zgomote ciudate cand il bagi in priza, este un semn ca ai nevoie de niste electrocasnice noi. Bucatariile moderne iti ofera numeroase optiuni pentru a incorpora electrocasnicele, astfel incat sa maximizezi utilizarea spatiului si sa nu te incomodeze in niciun fel.
Daca ai nevoie si de cateva sfaturi pentru alegerea mobilei de bucatarie, aici vei gasi toate informatiile de care ai nevoie pentru a-ti innoi bucataria in mod inteligent si economic.
Tu cand ti-ai renovat ultima data bucataria? Cum ai decis ca este timpul pentru o schimbare?