Birourile au nevoie de mai multe spații intime și de mobilitate. Angajații au nevoie de spațiu la care să se întoarcă în fiecare zi cu plăcere.
Designerii au niște propuneri foarte creative pentru creșterea productivității în birouri; ei recomandă conceperea unor spații care favorizează întâlnirile întâmplătoare și schimbul spontan de idei, dar și a unor zone de lucru care încurajează colaborarea.
În ultimii cinci ani, designul a fost îndreptat către sustenabilitate și impactul pe care tehnologia îl are într-un birou. Asta înseamnă că în acest interval s-a pierdut din vedere că designul există pentru oameni. Tendințele încearcă să îndrepte această scăpare, prioritizând dezvoltarea potențialului uman, a performanței și a productivității.
Dar ce înseamnă productivitatea astăzi? Ei bine, productivitatea nu mai presupune să stai lipit de birou toată ziua. Cele mai noi spații de birouri sunt gândite să ajute angajații să colaboreze, să găsească natural soluții și să creeze. Iată ce poți face ca să fii în pas cu noile descoperiri în materie de productivitate la locul de muncă:
- Creează spații de trecere pentru întâlniri întâmplătoare
Avantajul răspândirii Internetului este acela că angajații nu mai sunt legați de birouri dacă trebuie să răspundă la emailuri, astfel de acțiuni pot fi duse la bun sfârșit de oriunde de la birou, de la o cafenea sau chiar de acasă. Dintr-o perspectivă creativă asta înseamnă că nu mai este o tragedie dacă angajații nu sunt prezenți fizic la un birou.
Pentru că mobilitatea la locul de muncă a crescut destul de mult, potențialele zone de intersecție joacă astăzi un rol foarte important în dezvoltarea unei companii. Oamenii se întâlnesc la coadă la tonomat, la mașina de făcut cafea, la prânz sau în drumul lor spre toaletă. Momentul în care se declanșează o conversație care merită elaborată este esențial să fie fructificat. Pentru a-l prelungi, un colț retras cu o canapea fixă sau niște fotolii comode și o masă, este perfect pentru o discuție între colegi.
Întâlnirile întâmplătoare pot favoriza situații familiare și pot crea conversații care conduc la soluții. Și nu doar designul interior ține cont de aceste întâlniri, ci și arhitectura unui spațiu. Marii designeri consideră că scările, un loc cu o mare incidență de înâlniri, ar trebui să fie plasate în centrul birourilor și nu la ieșire.
- Creează spații intime unde angajații se pot retrage pentru a începe sau continua o conversație
Fie că este vorba de nevoia de concentrare pe o sarcină dificilă, o discuție de afaceri la telefon sau un Skype call, companiile trebuie să adopte o cultură care să susțină angajații să lucreze neîntrerupt într-un cadru izolat când aceștia au nevoia. În companiile cu mulți angajați, sălile de ședința sunt, de obicei, rezervate non-stop. Pentru taskuri în care angajatul are nevoie de liniște e nevoie, efectiv, de un spațiu separat, organizat cu ajutorul unui mobilier funcțional, în care să se retragă pentru a-și spori productivitatea.
- Creează un spațiu de lucru mobil
Un angajat are nevoie de un element fix și personal – biroul său, locul de care știe că aparține și pe care și l-a însușit și personalizat. Dar joburile de astăzi presupun o multitudine de acțiuni diferite pe durata unei zile de lucru. Managerii preferă ca dimineața să o dedice celor mai importante taskuri, de aceea vor avea nevoie de o un spațiu personal precum biroul lor în care să nu fie deranjați. Apoi, vor dori să-și relaxeze spatele încordat, așa că vor căuta să se ocupe de restul lucrurilor dintr-un spațiu informal precum o canapea. Vine un moment în timpul zilei când vor dori să se conecteze cu angajații, așa că vor petrece timp într-o zonă open space sau o zonă de socializare.
Fiecare spațiu ar trebui să încurajeze un anumit tip de activitate, să aibă o anumită atmosferă care să-l ajute pe angajat să-și intre în starea necesară ca să fie productiv. Acest comportament mobil îl ajută pe angajat să se îndepărteze de distracții și procrastinare.
- Dă-le posibilitatea angajaților să lucreze pe anumite taskuri de acasă
Un alt tip de flexibilitate care încurajează productivitatea presupune ca angajații să aibă opțiunea să termine anumite taskuri din intimitatea propriei lor locuințe. Potrivit unui studiu efectuat de Harvard Business Review, angajații care lucrează de acasă sunt mai productivi, au parte de liniște și nu sunt distrași, simt nevoia de mai puține pauze și își iau mai puține zile de concediu medical.
Grijile pentru anumite activități legate de viața casnică și responsabilitățile familiale îi împiedică pe mulți dintre angajați să se concentreze pe obiective la locul de muncă. În vreme ce angajatorii ar trebui să fie mai flexibili în această privință și să permită două zile pe săptămână de lucru de acasă, și angajații care își continuă munca din propria locuință ar trebui să țină cont de câteva lucruri:
- Mintea este programată să asocieze spații din casă cu anumite activități. Masa din bucătărie o asociem cu ideea de a mânca, canapeaua din living o asociem cu ideea de relaxare, patul din dormitor este strâns legat de ideea de a dormi.
- Pentru a evita procrastinarea de acasă, trebuie să se deconecteze de aceste spații cu roluri predefinite și să își creeze un spațiu de lucru care să ajute în intrarea instantă a atmosferei de lucru.
- Un banal birou pentru acasă poate mări productivitatea și scurta timpul alocat sarcinilor respective, lăsând mai mult timp pentru activități sociale și timp liber.
Designul ne surprinde, ca de fiecare dată, și vine cu soluții adaptate nevoilor noastre. Confortul la locul de muncă, mobilitatea și nevoia de intimitate sunt mantrele după care trebuie să ne ghidăm astăzi în organizarea spațiului de lucru pentru a fi productivi – la birou dar și acasă.