Daca iti ingrijesti corect mobila, te vei bucura mai multa vreme de frumusetea ei si nu va fi nevoie sa o inlocuiesti prea curand. Nu este deloc greu sa aplici sfaturile noastre, iar rezultatele vor fi cu siguranta unele imbucuratoare. Iata ce ai de facut in functie de materialul din care este fabricata mobila ta:
Cum sa ai grija de mobila din PAL
PAL-ul este un material foarte popular in ultima vreme. Usor, rezistent si versatil el este foarte utilizat in fabricarea mobilei, iar obiectele de mobilier din PAL se regasesc in multe dintre casele romanilor. Este suficient sa privesti aceste ansambluri pentru sufragerie pentru a te convinge ca el poate fi baza pentru un decor cu adevarat fermecator.
Pentru a te bucura cat mai mult timp de acest mobila din PAL, trebuie sa ai in vedere regulile urmatoare:
- Fereste-l de umezeala. PAL-ul se poate umfla intr-un mediu umed, fapt ce va duce si la modificarea aspectului sau, dar si la uzura sa. Din cauza umezelii, usile unui dulap din PAL s-ar putea sa nu se mai inchida corect, iar balamalele s-ar putea defecta.
- Curata aceste obiecte cu ajutorul unui detergent sau spray de curatare destinat mobilei. Nu sterge niciodata mobilierul de acest fel cu o carpa imbibata cu apa, isi va pierde aspectul odata cu trecerea timpului.
- Folosete lavete fine, din bumbac sau microfibra, pe care ai pus o cantitate mica de solutie de curatare. Sterge mobila facand forma cifrei opt, asa incat sa nu ramana urme si nu insista prea mult.
- Atunci cand apar pete mai incapatanate, poti folosi suc de lamaie pentru a le indeparta. Nu folosi niciodata spirt sau dizolvant pentru a indeparta petele mai dificile de pe mobila, aceste substante vor duce la o decolorare inestetica a suprafetei.
- Daca ai un blat de bucatarie din PAL, poti sa indepartezi petele de grasime sau mancare folosind solutii facute in casa din apa cu bicarbonat de sodiu sau cu otet alb.
Ce ai de facut daca ai mobila din lemn masiv
Mobilierul din lemn masiv este unul pretios si pretentios. Are o valoare estetica deosebita si este pacat sa nu-i acorzi ingrijirea corespunzatoare. Multe persoane considera ca ingrijirea lemnului este dificila si costisitoare, insa acestea sunt doar mituri. In realitate, lemnul masiv este foarte rezistent si daca urmezi cateva reguli te vei bucura ani la rand de frumusetea lui nemuritoare.
Iata ce trebuie sa stii:
- Nu amplasa obiecte din lemn masiv in apropierea surselor de caldura si nici in bataia directa a razelor de soare. Daca nu tii cont de aceste aspecte, materialul se va deteriora si se va decolora.
- In comert exista o multime de produse care promit o ingrijire ca la carte, insa nu ar trebui sa te lasi indus in eroare de aceste tehnici de vanzare. Specialistii afirma la unison ca mobila din lemn masiv ar trebui stearsa de praf cu ajutorul unui pamatuf, fara carpe, fara solutii pline de substante chimice si ceruri. Nu folosi niciodata solutii pe baza de alcool.
- Ai in vedere sa nu amplasezi pe mobila din lemn masiv lucruri care ar putea sa pateze suprafata sau sa o deterioreze – vase calde sau lumanari decorative.
- Nu lustrui excesiv mobila, nu freca suprafetele prea mult si nu folosi lavete abrazive. Daca mobilierul si-a pierdut stralucirea si nu reusesti sa-i redai aspectul, cea mai mare greseala pe care o poti face este sa insisti mult asupra ei si sa foloseste zeci de produse de curatare. Cea mai buna varianta este sa discuti cu un specialist, care sa te ajute in acest sens.
Dupa cum vezi, nu e nevoie sa depui eforturi prea mari pentru a intretine corespunzator obiectele de mobilier. Citeste si acest articol pentru a afla trucuri utile pentru a intretine cat mai bine canapelele din casa ta.
Tu cum iti ingrijesti de obicei mobila? Ai gasit vreo solutie „minune“?