Chiar daca ai o casa proaspat renovata, este greu sa renunti la piesele de mobilier vechi, de care te-ai atasat si de care te pot lega amintiri placute.
Nu vrei sa te desparti de anumite piese vechi de mobilier, insa nu stii nici cum sa le integrezi in noul decor? Ti se pare ca mobila veche va fi pusa poate intr-o lumina proasta de noile obiecte de-abia asamblate? Nimic mai neadevarat. Chiar se poarta imbinarea dintre vechi si nou, in conditia in care piesele vechi de mobilier sunt intr-o stare prezentabila.
Daca totusi mobila ta veche si-a piedut stralucirea de altadata, nu trebuie sa intri in panica. Exista metode prin care aceasta poate fi readusa la viata. Descopera in acest material care sunt cele mai simple trucuri de reconditionare, dar si care este diferenta dintre reconditionare si restaurare.
MENIU INTERTITLURI:
1.De ce este util sa reconditionezi mobila
3.Reconditionarea mobilei de lemn sau a partilor din lemn
4.Redecorarea pieselor vechi de mobilier din lemn
5.Reconditionarea mobilierului din metal
7.Scule necesare pentru reconditionarea mobilierului vechi
De ce este util sa reconditionezi mobila
Exista trei motive pentru care ar trebui sa stapanesti niste trucuri simple de reconditionare a mobilei. In primul rand, in acest fel vei pastra acele piese vechi de mobilier care au valoare sentimentala sau personalitate si la care nu vrei sa renunti.
Apoi, vei reusi sa pastrezi intacte seturi de mobilier de care te-ai atasat. De exemplu, masa si scaunele mostenite de la bunica nu vor mai ajunge la gunoi doar pentru ca unul dintre picioarele scaunelor s-a rupt.
Nu in ultimul rand, vei reusi sa readuci la viata piese de mobilier valoroase. Pentru asta insa va fi nevoie de o restaurare, pe care o pot face numai specialistii, cu ajutorul unor tehnici speciale.
Ce inseamna reconditionarea mobilei. Reconditionare vs. restaurare
Daca piesele de mobilier vechi pe care le detii au valoare sentimentala si ai vrea sa le reintroduci in uz, este suficienta o simpla reconditionare. Acest proces presupune aplicarea unor metode de reparare si readucere in stare de functionare. Nu conteaza cum si cu ce materiale se obtine rezultatul final. Singurul scop este ca mobilierul sa fie din nou functional.
Restaurarea, in schimb, presupune refacerea, reconstituirea mobilierului vechi respectand forma initiala si stilul original. Se aplica obiectelor valoaroase, considerate uneori adevarate opere de arta.
Restaurarea o fac doar mesterii sau firmele specializate in astfel de lucrari. Acestia vor respecta designul si aspectul initial al mobilei. Repararea pieselor se va face cu ajutorul materialelor care au fost folosite initial la constructia mobilei si nu vor fi inlocuite cu unele moderne, chiar daca cele din urma pot fi mai rezistente. Trebuie identificat stilul si perioada in care a fost facuta mobila. Numai in acest fel, pisele vor continua sa fie exponente ale vremurilor trecute.
Citeste si: REGULILE DE AUR IN AMENAJAREA GARSONIEREI
Un restaurator are cunostinte de istoria artei si stapaneste tehnici de lucru vechi, dovedite prin certificate in domeniu.
Prin restaurarea mobilei vechi, valoarea acesteia va creste. Tocmai de aceea, nici serviciile de restaurare nu sunt tocmai ieftine.
EMBED VIDEO:
Reconditionarea tapiteriei
Retapitarea
Daca ai piese de mobilier care iti sunt dragi, dar care au tapiteria distrusa, nu te grabi sa mergi cu ele spre ghena. Ai la dispozitie metoda retapitarii, insa va trebui sa apelezi la un specialist.
EMBED VIDEO:
Pentru ca piesele de mobilier retapitate sa se integreze in designul contemporan al casei, cumpara materiale moderne, in culori asemanatoare cu cele existente deja in locuinta ta sau in culori contrastante, dar care sa se potriveasca in decor.
Ce mobila poate fi retapitata
Se pot retapita de la canapele si fotolii, la scaune sau tablii de pat. Si paturile cu arcuri pot fi retapitate si reintroduse in uz, daca iti doresti acest lucru.
EMBED VIDEO:
Reconditionarea mobilei de lemn sau a partilor din lemn
Evaluarea mobilierului de lemn
Documentarea este primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand vrei sa stabilesti valoarea mobilierului vechi. Numai in acest fel poti determina daca piesele de mobilier au nevoie de restaurare sau doar de o simpla reconditionare. Poti apela pentru asta la sfatul specialistilor.
Fa asadar niste poze si mergi la sediul unei firme specializate in restaurari. Primul semn care indica ca o piesa de mobilier este veche si potential valoroasa sunt iregularitatile in textura sau culoarea lemnului.
Reconstructia unor parti din lemn – picioare, manere, sertare
Daca vorbim despre o simpla reconditionare si ai putina indemanare, piese lipsa precum sertarele sau picioarele pot fi facute chiar de tine.
Pentru manere lipsa poti incerca anticariatele, unde ai putea gasi, cu putin noroc, unele la fel. Cel mai probabil insa vei avea nevoie de un set nou de manere sau de unele facute la comanda, dupa modelul celor existente.
EMBED VIDEO:
Curatarea lemnului. Solutii de curatat homemade
Primul pas in reconditionarea mobilei este pregatirea suprafetei. Cu o carpa moale, sterge praful de pe mobila. Inmoaie apoi carpa in alcool, pentru a indeparta orice urma de impuritate sau alte substante care s-ar putea afla pe suprafata mobilei. Aceasta etapa va evidentia si defectele pe care trebuie sa le repari.
In loc de alcool, poti folosi si o solutie facuta din 3 litri de apa calduta, 2 linguri de terebentina (substanta este inflamabila, asa ca ia-ti masuri de precautie) si 2 linguri de ulei de in. Va da un efect de finisare mata mobilei.
La fel de eficienta este si o solutie facuta din 80% apa si 20% amoniac. In functie de tipul lemnului, amoniacul poate inchide sau deschide lemnul.
Exista insa si solutii special concepute pentru curatarea mobilei, pe care le gasesti in comert.
EMBED VIDEO:
Slefuirea pentru indepartarea zgarieturilor
Daca piesa de mobiler este foarte zgariata si vrei sa aplici un stat nou de lac sau sa o vopsesti, va fi nevoie sa o slefuiesti dupa curatare. Pentru asta vei avea nevoie de un smirghel. Unul mai abraziv asigura o slefuire in profunzime, unul mai fin, va crea o suprafata mai neteda.
Daca stratul de vopsea sau lac vechi cedeaza greu la smirghel, poti folosi un dizolvant inainte sa continui cu slefuirea. Il gasesti la magazinele de specialitate.
Mobila poate prezenta denivelari, zgarieturi adanci sau chiar orificii vizibile dupa slefuire. Pentru a rezolva aceste probleme, foloseste grundul inainte de aplicarea noului strat de lac sau vopsea.
Dupa slefuire, mobila trebuie curatata din nou.
EMBED VIDEO:
Lacuirea
Dupa slefuire si curatare, este timpul pentru aplicarea noului strat de lac. Alege unul de calitate, care sa reziste bine in timp. Lacul uscat complet se sterge cu ulei de lamaie. Acest procedeu ii va spori luciul.
Pentru ca lacul sa ajunga pe toata suprafata de lucru, in strat uniform, poti folosi un pistol special pentru lacuit.
EMBED VIDEO:
Vopsirea
Poti vopsi scaune, taburete, comode, mese, paturi, dulapuri, birouri si lista poate continua. Orice mobilier, chiar si cel de bucatarie, poate fi readus la viata folosind aceasta tehnica.
Si inainte de vopsire, piesele trebuie curatate si slefuite. Opteaza pentru o vopsea rezistenta la curatare si murdarie, dar care sa protejeze in acelasi timp si lemnul. Cele clasice, pe baza de ulei, sau cele pe baza de latex rezista foarte bine. Daca este nevoie, poti da mai multe straturi de vopsea.
Atentie la praful, insectele puful sau frunzele care se pot depune pe o suprafata proaspat vopsita sau lacuita.
EMBED VIDEO:
Redecorarea pieselor vechi de mobilier din lemn
Lipirea decupajelor
Special conceputa pentru a crea un decor shabby chic sau unul inspirat din regiunea Provence din Franta, tehnica decupajului sau a servetelului, cum i se mai spune, este usor de aplicat si iti poate reinnoi tot mobilierul, cu o investitie minima.
Presupune aplicarea unor bucati de hartie, servetele, piele sau stofa pe mobila si acoperirea acestora cu adezivi si lacuri speciale.
EMBED VIDEO:
Imbracarea in bucati de tapet
O alta tehnica simpla de reconditionare a mobilierului vechi presupune imbracarea lui in tapet decorativ. Poti salva in acest fel noptiere si etajere, comode, dulapuri sau chiar usi de dressing si de interior.
EMBED VIDEO:
Colantarea
Daca iti doresti sa salvezi piese vechi de mobilier, insa tapetul pare o investitie prea mare, poti folosi autocolant decorativ. Il gasesti intr-o varietate de culori si modele, pentru toate gusturile, si este foarte usor de aplicat.
EMBED VIDEO:
Reconditionarea mobilierului din metal
Rugina, principalul dusman al mobilierului din metal
Atunci cand vorbim despre metal, coroziunea este principala problema care apare in timp. Chiar daca metalul a fost tratat cu solutii antirugina si are un continut scazut de carbon, oxidarea este un proces natural. Poate fi incetinit, insa nu stopat in totalitate.
Prin urmare, orice proces de reconditionare a pieselor vechi de mobilier din metal trebuie sa inceapa prin curatarea zonelor ruginite si retratarea lor. Apoi se corecteaza partile lovite si se lipesc elementele desprinse, daca este nevoie. Procesul de reconditionare se incheie cu finisarea pieselor.
Mobilierul de metal se poate vopsi, auri sau pur si simplu lustrui, pentru un design ultramodern, industrial.
EMBED VIDEO:
Tehnici de curatat mobilierul din metal si revopsirea
Pentru reconditionarea mobilierului metalic ai nevoie de spaclu, o perie de sarma si una din par, tratament antirugina, smirghel si vopsea antirugina.
Mobilierul se curata de rugina cu spaclul, apoi cu peria metalica. La final se slefuieste cu smirghelul, pana cand suprafata ramane neteda. Curata suprafata cu peria din par si aplica tratamentul antirugina cu ajutorul unei periute de dinti. Urmeaza vopsitul, neaparat in doua straturi.
Inlocuirea accesoriilor
Includem in aceasta categorie arcurile, clantele sau manerele pieselor de mobilier. Aceste pot fi achizitionate din magazine de bricolaj. Pentru un design unic, vintage, le poti achizitiona si de la anticariate sau targuri de vechituri.
Citeste si: IDEI INGENIOASE PENTRU AMENAJAREA UNUI HOL PRIETENOS
Scule necesare pentru reconditionarea mobilierului vechi
Pentru reconditionarea pieselor vechi de mobilier, poti avea nevoie de:
•Smirghel;
•Cutit de chituire;
•Perie de sarma;
•Perie de par;
•Pensule;
•Pistol de lacuit/vopsit;
•Surubelnite;
•Ciocan din metal;
•Ciocan din cauciuc;
•Banda adeziva;
•O periuta de dinti;
•Aspirator
•Manusi de lucru si masca pentru fata.
Ai piese de mobilier care pot fi reconditionate? Ce tehnica te gandesti sa aplici pentru a le readuce la viata?
Sursă foto: Shutterstock.com
buna ziua,
am cumparat cu ceva timp in urma un birou tip Birou BE 140 par + schoko
cum pot sa-l reconditionez /schimb blatul (sa exfoliat in zona de mijloc unde se sta pe scaun)
Buna ziua! Il regasiti aici: https://www.elvila.ro/birou-be-140-par-schoko/ Daca doriti o reconditionare a celui pe care il aveti deja, va rugam sa va adresati direct magazinului de unde ati facut achiztia si un consultant o sa va spuna daca si cum anume va putem ajuta. Regasiti aici lista magazinelor noastre impreuna cu datele de contact: https://www.elvila.ro/retea-magazine/. Multumim!
Bună.
Am casa bunicilor care are tavanele di scândură si cu grinzile la vedere. De 10 ani nu mai locuiește nimeni acolo dar totuși sau păstrat că în copilărie. Aș vrea totuși să tratez lemnul. Poate cineva sa mă sfătuiască cu ceva produse, fără lac,care să nu schimbe culoarea lemnului și să prevină formarea cariilor?
Bună ziua!
Am un colțar de retapisat.Puteti să-mi spuneți cât ar costa și în ce condiții?
Buna ziua. Va rog sa ne comunicati despre ce produs este vorba, cum se numeste coltarul?