Dressingul – incapere, debara sau vestiar unde putem depozita toate hainele dintr-o locuinta, pare o idee venita de peste Ocean, dar si bunicile noastre aveau obiceiul de a pastra “hainele bune” intr-o camera separata. E adevarat, un dressing veritabil nu este o incapere oarecare, ci are propria organizare.
MENIU INTERTITLURI
1.Cat de necesar este un dressing
2.Alegerea spatiului unde vom amenaja dressingul
3.Cele mai importante reguli de care sa tii cont in amenajarea unui dressing
4.In cate moduri poate fi amenajat un dressing. Idei care sa te inspire
Cat de necesar este un dressing
Trebuie sa spunem de la bun inceput ca, desi multe vedete i-au dat acestui spatiu un aer glam, invitandu-ne sa vedem ce minunatii de rochii se ascund printre umerase, dressingul nu este deloc un moft, ci o necesitate.
Aceasta incapere are rolul de a elibera spatiul din locuinta, mutand o parte din continutul rafturilor aflate in dormitor sau debara intr-un loc cu destinatie specifica, unde nu se gasesc decat haine, accesorii si pantofi. De fapt, chiar debaraua poate fi transformata in dressing, dupa cum se poate intampla si cu mansarda sau balconul.
Dintre cele mai importante avantaje ale amenajarii unui dressing in locuinta, merita sa le mentionam pe urmatoarele:
•economia de spatiu, numeroase rafturi pline pana la refuz fiind eliberate astfel;
•economia de timp, pentru ca o buna organizare a articolelor de imbracaminte inseamna si mai putine minute pierdute cautandu-le prin dulapuri;
•mai putin timp dedicat curateniei, tot datorita organizarii eficiente a acestui spatiu;
•o mai buna ingrijire a hainelor si a pantofilor;
•aerisirea spatiului din locuinta;
•confortul psihologic pe care il aduce un spatiu curat si atent organizat.
Alegerea spatiului unde vom amenaja dressingul
Un lucru e sigur: nu este recomandat sa construiesti un dressing in apropierea baii, umezeala nefiind prietena cu hainele, si nici cu pantofii.
Mai departe, avem o libertate destul de mare in alegerea locului potrivit, de la a transforma in dressing o mica parte din dormitor, unde vom instala un sistem de dulapuri, la a ne muta in mansarda sau debara. Desigur, solutia ideala este alta, si anume camera de dressing, care nu trebuie insa sa fie asa cum am vazut in filme, adica uriasa si semanand mai degraba cu un magazin de lux, ci adaptata nevoilor si apartamentelor noastre.
Dressingul amenajat intr-o camera separata
Cum spuneam, este cea mai buna solutie, dar nu intotdeauna si cea practica, avand in vedere suprafata apartamentelor din Romania. In functie de spatiul disponibil, rafturile de aici pot fi asezate pe orizontala sau verticala, in timp ce lumina poate fi obtinuta cu ajutorul unei lampi si a spoturilor incastrate.
Dressingul din debara
Nu suna prea atragator, dar poate fi o idee buna, daca debaraua este corect aerisita si ferita de igrasie. Spatiul fiind limitat, sunt indicate rafturile pe verticala si folosirea cutiilor de depozitare.
Daca, insa, debaraua se dovedeste neincapatoare, poti transfera o parte dintre haine in holul de la intrare, folosind rafturi sau un stander.
Dressing in balcon
Daca te decizi pentru aceasta varianta, tine cont de faptul ca balconul trebuie sa se afle cat mai aproape de dormitor, pentru acces rapid. Rafturile construite in perete sunt considerate cea mai buna optiune, insa, daca nu vrei sa aduci prea multe modificari balconului, poti folosi rafturi obisnuite si cutii.
Mansarda transformata in dressing
Una dintre cele mai frumoase idei, pentru care este recomandata construirea pe comanda a unor rafturi deschise, fara usi. In mansarda putem aduce si diferite oglinzi, dar si tablouri (eventual, legate de subiectul moda), foarte potrivite intr-un astfel de decor.
Cele mai importante reguli de care sa tii cont in amenajarea unui dressing
1. Foloseste rafturile deschise, fara usi, si suporturile de tip stander, pentru a avea acces rapid la tot ceea ce cauti.
2. Daca te grabesti cu amenajarea dressingului, gasesti rafturile potrivite, cuiere si pantofare in magazinele specializate. Daca ai ceva mai mult timp la dispozitie, poti alege rafurile pe comanda, care te ajuta sa valorifici zonele mai putin accesibile.
3. Compartimenteaza spatiul, in asa fel incat hainele si incaltamintea sa fie grupate pe culori, materiale si anotimpuri.
4. Depoziteaza pantofii si accesoriile separat de haine, in cutii si suporturi speciale.
5. Nu uita sa faci din dressing un spatiu primitor, aducand aici oglinzi, o canapea sau un taburet.
6. Corpurile de iluminat sunt, la randul lor, importante, alaturi de lampile de tavan fiind eficiente aici si spoturile luminoase care pot fi orientate spre rafturi.
In cate moduri poate fi amenajat un dressing. Idei care sa te inspire
Gaseste-ti inspiratia.
Sursa foto: Shutterstock.com