
Abia cand ajung sa se mute in casa noua ori cand se hotarasc sa-si redecoreze locuinta multi romani isi dau seama ca alegerea unor piese de mobilier nu este una tocmai usoara, aaa cum probabil se asteptau. Cand esti pus in fata unei camere goale, iti dai seama ca posibilitatile de amenajare sunt infinite, iar asta poate fi uneori coplesitor.
Iata cateva caracteristici ale celor mai cautate stiluri de mobilier, de care sa tii cont atunci cand mobilezi o incapere:
- Mobilierul clasic este inspirat de piesele din epoca victoriana, renascentista, georgiana etc. Desi difera ca detalii, ideea de baza este aceeași: opulenta, texturi voluminoase, linii curbe, elegante si mult lemn masiv. Acestui tip de mobilier ii poti alatura statuete, tesaturi matasoase, catifelate si ornamente sculptate.
- Stilul contemporan implica aspecte si materiale metalice, lucioase, sticla, piatra, dar si lemn mai ușor, linii mai simple si un aspect mai curat decat in stilul clasic. Mobilierul trebuie sa fie geometric, în tonuri neutre, practic si usor de intretinut. Desi este deseori confundat cu stilul modern, acesta este diferit. Piesele de mobilier sunt, in general, joase si aduc un aer informal, relaxant, iar materialele folosite au aspect natural.
- Daca vrei un mobilier modern, alege piese care au linii drepte, design „curat”, fara excese si ornamente. Mobilierul modern este asimetric, indraznet, are suprafete ample lucioase, îmbina elemente industriale cu lemnul in culori tari. Materialele cel mai des folosite sunt plasticul colorat, vinilul, melamina, dar si lemnul indoit, fibra de sticla, aluminiul, otelul si fierul.
- Un stil retro implica motive florale, carouri si mult lemn nefinisat. Rar vei gasi mobila retro care imbina lemnul cu metalul, dar, daca se întâmpla, atunci acel metal ar trebui să fie bronzul sau alama. Canapele vor avea cuverturi sau perne decorative, ale caror motive ar fi ideal sa se regaseasca si pe draperiile de la ferestre. Mobilierul retro poate parea greoi și vechi, dar combinat cu decoratiuni și texturi albe ori colorate poate deveni primitor si confortabil.
Indiferent despre ce camera e vorba, culoarea mobilierului joaca un rol foarte important, mai ales ca aceasta îi poate induce o anumita stare de spirit celui care o priveste. Unele nuante te ajuta sa te relaxezi si iti pot da o stare de bine, de liniste interioara, în timp ce altele pot avea un efect total opus.
Iata ce culori poti sa alegi pentru a te simti cat mai bine in caminul tau:
- Maroul este o culoare practica si confortabila, care te duce cu gandul la natura. In acelasi timp, este o nuanta clasica si sobra, ce se poate asorta foarte usor, asa ca o poti folosi cu incredere atat in living, dormitor, cat si in bucatarie.
- Auriul da senzatia de pace, liniste, lux si rafinament. Acesta îi va conferi camerei tale un aer elegant, dar, in acelasi timp, discret.
- Negrul simbolizeaza putere, eleganta si lux. Poate fi folosit in decorarea unui living spatios. Aceasta culoare poate fi „imblanzita” prin asocierea cu nuante deschise.
- Rosu energizeaza pozitiv camera, iti da o stare de bucurie si putere, atat de binevenita in momentele in care esti abatut sau stresat. Este culoarea pasiunii, motiv pentru care ar fi ideala pentru decorarea dormitorului. De asemenea, aceasta poate sa stimuleze gandirea, ceea ce o face potrivita si pentru mobilierul din living ori din birou.
- Verdele este culoarea renasterii, prosperitatii si a abundenței. Iti inspira optimism, siguranta, incredere si induce o atitudine pozitiva, fiind o alegere optima pentru camera de lucru.
- Portocaliul este culoarea fericirii, energiei si a vitalitalitatii, ceea ce o perfecta pentru decorarea bucatariei, a livingului si a camerei copilului.
Pe langa culoare si stil, atunci cand amenajezi un interior trebuie sa mai tii cont si de arhitectura: de forma incaperii și de amplasarea ferestrelor. Cele mai multe camere, fie ca vorbim despre camera de zi, dormitor, baie sau bucatarie, au forma dreptunghiulara.
De asemenea, trebuie sa ai grija sa aranjezi mobila in asa fel incat sa scoti in evidenta elementele forte ale incaperii. Nu uita ca obiectele de mobilier se influenteaza reciproc si conduc privirea celor care pasesc intr-o camera spre anumite elemente.
Este foarte important sa pui pret pe mobila si sa ai grija ca piesele de mobilier pe care le alegi sa fie de calitate si sa aiba un design interesant si placut. Bineînteles, nu trebuie doar sa arate bine, ci sa fie utila, practica si accesibila, insa asta depinde foarte mult si de felul in care o pozitionezi.
Canapeaua din living, biroul din camera de lucru, patul din dormitor sunt elemente de baza in camerele in care sunt asezate. Alege obiecte de mobilier potrivite cu spatiul util pe care îl ai la dispozitie. Evita sa cumperi o canapea foarte mare sau o biblioteca imensa intr-o camera mica, pentru ca acestea vor induce un sentiment neplacut de aglomerare si inghesuiala. In spatiile restranse este de preferat sa alegi canapele mici, mese circulare, dulapuri inguste si biblioteci cu spatii libere.
Inainte sa te apuci sa faci achizitii se recomanda intocmirea unui plan foarte bine pus la punct, mai ales ca piesele de mobilier sunt bunuri pe care le utilizezi pe termen lung si foarte lung.