Livingul este una dintre cele mai importante incaperi din locuinta ta. Este spatiul in care iti primesti invitatii, in care te relaxezi si iti petreci timpul liber. De aceea, este important ca stilul pe care il alegi pentru amenajarea livingului sa se plieze pe nevoile tale si sa iti ofere atat functionalitate, cat si un design aparte, original, care sa te reprezinte. Noi ti-am pregatit cateva sfaturi pentru amenajarea livingului, astfel incat sa te inspiri si sa faci cele mai bune alegeri pentru locuinta ta.
Cum putem amenaja un living mic de apartament?
Toate spatiile mici devin o provocare atunci cand vine vorba despre amenajare, insa in living este cu atat mai important sa valorifici cat mai bine suprafata. Camera in care iti petreci timpul liber si iti primesti invitatii trebuie sa imbine cat mai bine functionalitatea si estetica. Iata cateva reguli de care sa tii cont, pentru a folosi cat mai inteligent spatiul, daca ai un living nu mai mare de 16 mp sau 20 mp:
- Varuieste camera intr-o culoare deschisa (bej, gri, alb, ivoire), pentru a deschide optic spatiul si a-l face sa para mai mare. Foloseste culorile de accent pentru decoratiuni sau alege un covor colorat pentru a sparge monotonia cromatica.
- Nu aglomera livingul cu multe piese de mobilier si alege mobila proportional cu dimensiunile camerei. Cele mai potrivite sunt piesele compacte, functionale, cu spatii de depozitare ascunse, car nu ocupa mult loc. O canapea extensibila, un mobilier de bibilioteca, un fotoliu si o masuta de cafea sunt suficiente pentru a umple spatiul.
- Alege un desgin cat mai simplu si mai curat, pastreaza totul aranjat in ordine, astfel incat spatiul sa nu para aglomerat.
Avantajele si dezavantajele amenajarii unui living open space cu bucatarie
Unirea bucatariei si a livingului intr-o singura incapere multifunctionala poate avea numeroase avantaje, mai ales atunci cand nu ai un spatiu foarte mare la dispozitie. Amenajarea unui living in stil american este perfecta pentru garsonierele mici, pentru ca te ajuta sa maximizezi utilizarea spatiului si functionalitatea acestuia.
O bucatarie open space poate fi integrata cu succes in designul locuintei tale, daca respecti paleta de culori din restul casei si in amenajarea livingului cu bucatarie inclusa. Astfel, locuinta ta va capata o continuitate a designului si va parea mult mai spatioasa. Dezavantajul este ca, atunci cand gatesti, mirosul va patrunde si in celelalte incaperi, insa acest neajuns poate fi corectat cu ajutorul unei hote cu putere mare de absorbtie.
Cum amenajam un living modern conform ultimelor tendinte?
Livingurile moderne sunt ideale pentru persoanele ocupate, care pun pret atat pe design, cat si pe functionalitatea pieselor de mobilier. Poti opta atat pentru amenajarea unui living in alb, cu mobilier cu forme futuriste sau excentrice, pentru un decor relaxant, cu o paleta de culori de la bejuri pana la nuante pamantii de wenge, pentru a-ti crea un spatiu modern si atractiv, admirat de toti cei care iti calca pragul. Un living modern cu decorare minimalista este usor de intretinut si de curatat, dar este mai potrivit pentru persoanele care nu isi petrec majoritatea timpului liber in camera de zi, ci o folosesc doar ocazional. Iata cateva idei de amenajare pentru crearea unui design contemporan in camera de zi, din care sa te inspiri pentru proiectul tau de amenajare:
Mergi la sigur cu eleganta si rafinament prin amenajarea unui living clasic
Daca iti doresti o amenajare luxoasa a livingului, rafinamentul stilului clasic este perfect pentru tine. Acest tip de amenajare se axeaza pe opulenta designului, folosind materiale de cea mai buna calitate – biblioteci din lemn masiv, cu detalii sculptate manual, fotolii din piele, batute cu butoni metalici, draperii fabricate din materiale grele, lucrate de mana, si lustre de lux, care asigura iluminarea optima a incaperii. Ideale pentru acest tip de design sunt livingurile cu multe geamuri, deoarece lumina naturala pune cel mai bine in valoare eleganta acestui stil de amenajare.
Stilul clasic este perfect si in amenajarea unui living cu loc de luat masa. Vei avea nevoie de o masa dreptunghiulara, preferabil una extensibila, si scaune care seamana mai degraba cu niste jilturi, pentru a da un plus de farmec acestei incaperi.
Amenajare living cu semineu pentru casa ta de la munte
Semineele sporesc confortul oricarei locuinte, ii dau un aer familiar, cald si placut, fiind ideale pentru petrecerea unei nopti friguroase. Nu este deloc dificil sa integrezi un semineu in designul tau de amenajare. Semineul se potriveste atat stilului de amenajare modern, cat si unuia rustic, cu lemn si piatra decorativa. Casele de la munte sunt cele mai potrivite pentru amplasarea unui semineu in camera de zi, asa ca, daca ai o astfel de locuinta de vacanta, nu ezita sa aduci acest element de confort si caldura in casa ta.
In ce consta amenajarea unui living in stil eclectic?
Stilul eclectic se bazeaza pe imbinarea mai multor stiluri din perioade diferite, culori, texturi si imprimeuri, care impreuna formeaza un design original si nonconformist. Cel mai important aspect este legat de modul in care amplasezi piesele de mobilier. Designerii de interior recomanda sa creezi un punct central de interes in camera, fie cu ajutorul unei canapele colorate, cu un set de tabouri de dimensiuni diferite sau cu un element decorativ. Una dintre cele mai practice idei pe care le poti pune in aplicare este amenajarea unui bar in living, pentru momentele in care iti chemi prietenii la o seara de testat retete de cocktailuri.
Cum alegem culoarea peretilor din living?
Zugravirea livingului unui apartament este unul dintre cei mai importanti pasi de care trebuie sa tii cont in amenajare. Culoarea pe care o alegi pentru peretii camerei de zi dicteaza tonul si atmosfera incaperii. Nuantele tari, precum rosu, portocaliu sau galben au un efect de energizare, insa pot fi obositoare atunci cand vrei sa te relaxezi. Verdele, albastrul si nuantele de lavanda au un efect calmant asupra creierului tau, iar nuantele neutre sunt ideale pentru a crea un design echilibrat si elegant.
Reguli Feng Shui de care trebuie sa tinem cont atunci cand amenajam un living
Principiile Feng Shui pot fi aplicate cu succes in camera de zi, pentru a crea un spatiu aerisit si deschis, care sa iti dea o stare de bine. Regulile Feng Shui tin cont de simetrie, asa ca un living rotund, patrat sau dreptunghiular va fi mult mai usor de amenajat in acest stil. In primul rand, trebuie sa creezi un spatiu de relaxare central, care sa reprezinte inima acestei incaperi. Poti opta pentru un coltar sau pentru o canapea, pe care sa o acoperi cu o patura moale si cateva perne decorative. Amplaseaza doua fotolii de o parte si de alta si o masuta de cafea in mijloc, intr-un design circular, pentru a echilibra simetria spatiului si a crea un loc care sa incurajeze socializarea. Locurile de sedere nu trebuie insa sa fie lipite de perete sau amplasate in apropierea ferestrelor, asa ca incearca sa lasi cativa centimetri intre perete si canapea.
Plantele sunt un element important in designul Feng Shui. Ele elibereaza energii pozitive si incurajeaza buna starea si armonia in locuinta ta. Iti poti crea un colt de verdeata in living sau poti opta doar pentru cateva ghivece cu flori, care sa umple camera de culoare si sa oxigeneze aerul, alegand un stil de decorare feminina a livingului.
Daca vrei sa agati o oglinda in living, aceasta trebuie sa reflecte peisajul de afara, pentru a crea iluzia unui spatiu mai mare si mai luminos, insa nu trebuie plasata niciodata fata in fata cu o usa sau cu o alta oglinda. Folosind lumina in acest mod vei crea o atmosfera foarte relaxanta si placuta pentru intreaga familie, dar si pentru invitatii tai.
In functie de ce criterii alegem covorul din living?
Dimensiunile covorului din living trebuie gandite in functie de cele ale canapelei. Picioarele acesteia trebuie sa se sprijine pe covor, asa ca vei avea nevoie de unul putin mai lung decat canapeaua sau decat coltarul din living.
Ai libertate in alegerea culorii covorului, insa tine cont ca aceasta trebuie sa se armonizeze placut cu paleta de nuante in care este amenajat livingul. De exemplu, in amenajarea unui living in alb, poti opta pentru un covor multicolor, care sa resusciteze un design prea cuminte sau plictisitor. Pentru amenajarea unui living lung si ingust poti folosi covoare de tip poteci, care sa echilibreze spatiul si sa nu il faca sa para mai mic decat este.
Poti alege ce tip de material crezi ca se potriveste designului din living, insa retine ca suprapunerea de materiale si texturi diferite poate da un aer original camerei de zi. Un covor impletit si un design rustic merg mana in mana, dar la fel de bine se potriveste si un covor pufos sau din blana artificiala.
Dupa cum vezi, exista numeroase optiuni pentru amenajarea unui living de apartament sau de casa, potrivite pentru orice gusturi si bugete. Nu e nevoie sa incepi de la zero renovarea camerei de zi, mai ales daca vrei sa scapi ieftin, ci este suficient sa schimbi cateva lucruri, ghidandu-te dupa sfaturile pentru amenajarea livingului pe care ti le-am oferit, astfel incat sa transformi acest spatiu in locul tau preferat din casa.