O saltea realizata din cele mai bune materiale poate ajunge la o durata de viata de zece ani. Este firesc, asadar, sa o privesti ca pe o investitie pe termen lung, care iti ofera nu doar confort, ci si cateva beneficii importante pentru sanatate.
MENIU INTERTITLURI:
a.Cat de importanta este salteaua pentru calitatea vietii
b.Tipuri de saltea in functie de tehnicile de productie
c.Tipuri de saltele in functie de facilitatile oferite
iii.Saltele cu husa detasabila
d.Accesorii ale saltelei: topperul si husele suplimentare
e.Cand trebuie sa iti inlocuiesti salteaua actuala si de ce
2.Cum alegi o saltea de pat potrivita
a.Alegerea dimensiunii saltelei
c.Alegerea tipului de saltea in functie de duritatea preferata
d.Alegerea tipului de saltea in functie de greutatea utilizatorului
e.Alegerea tipului de saltea in functie de varsta
f.Alegerea saltelei in functie de facilitatile oferite
Despre saltele
Inainte de a porni la cumparaturi in cautarea celei mai bune saltele, trece pe o foaie de hartie cateva criterii care te vor ajuta sa faci cea mai potrivita alegere. Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este: cine este ocupantul dormitorului? Una sau doua persoane? Evalueaza apoi inaltimea, greutatea si preferintele tale si ale partenerului, daca este cazul, dar si dimensiunile camerei in care se va afla patul.
Acesta este doar inceputul, insa. Saltelele prezinta o serie de caracteristici care depasesc considerentele legate de design, dimensiuni si confort, asa incat va trebui sa te gandesti si la alte lucruri, cum ar fi: daca ai nevoie de o saltea care tine departe factorii alergeni, daca exista probleme de sanatate care afecteaza coloana vertebrala, daca patul va fi folosit de cei mici si multe altele.
Cat de importanta este salteaua pentru calitatea vietii
Ne petrecem o treime din viata dormind, iar modul in care facem fata fiecarei zile depinde in mare masura de calitatea somnului din timpul noptii. Cateva ore de somn in minus afecteaza productivitatea intregii zile.
Ce rol are salteaua in toata aceasta discutie? O arata studiile: 9 din 10 americani considera salteaua de pat ca fiind unul dintre cei mai importanti factori de care depinde calitatea somnului. O saltea care nu ni se potriveste sau care este slab realizata nu afecteaza insa doar somnul, ci intreaga stare de sanatate, incepand cu afectiuni ale coloanei vertebrale si incheind cu alergiile si diverse alte probleme ale pielii.
Tipuri de saltea in functie de tehnicile de productie
Pe piata, exista diverse tipuri de saltele, unele mai populare decat altele. Alegerea corecta tine insa seama nu de ultimele tendinte, ci de cateva criterii mult mai importante. Care sunt acestea?
Salteaua ideala sustine in mod corect coloana vertebrala, umerii si intreg corpul; prezinta un nivel mediu de duritate, fiind in acelasi timp elastica si confortabila; elimina umiditatea, favorizand o buna circulatie a aerului; este usor de curatat si intretinut si nu provoaca alergii sau alte afectiuni ale pielii.
Pentru a oferi sustinerea despre care aminteam anterior, orice model de saltea ar trebui sa aiba o inaltime de minimum 18-20 cm. In cazul in care exista afectiuni ale spatelui, cel mai potrivit model de saltea este cel ortopedic, care asigura o repartizare corecta a greutatii corpului si aduce coloana vertebrala in pozitia naturala, fara a produce disconfort.
Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de saltele:
Saltele cu arcuri
Doar pentru ca sunt solutia clasica, nu inseamna ca saltelele cu arcuri sunt mai putin eficiente sau mai putin confortabile decat modelele mai noi. Alegerea este dictata, in mare masura, de preferintele proprii si de stilul de dormit al fiecaruia, insa trebuie sa tina cont si de urmatoarele avantaje si dezavantaje:
•o saltea cu arcuri poate contine fibre care permit o buna ventilare a aerului si o fac potrivita atat pentru sezonul rece, cat si pentru cel cald
•este un model cu un nivel de duritate mediu spre ridicat, care ofera o buna sustinere coloanei vertebrale si umerilor
•riscul de deformare este redus
•preturile sunt mai mici decat in cazul altor tipuri de saltele
•nu ofera independenta fata de partener, ceea ce o poate face usor inconfortabila
Saltele din spuma si cele memory foam
In cazul saltelelor din spuma, este foarte importanta densitatea, care, pentru rezistenta si confort, trebuie sa fie cat mai mare. Principalul lor avantaj este faptul ca ofera un grad ridicat de independenta fata de partener si duritate medie, insa nu asigura o aerisire la fel de eficienta precum saltelele cu arcuri. Iata ce detalii trebuie sa mai cunosti:
•sunt inalte si asigura o buna sustinere indiferent de greutate
•ofera un grad ridicat de confort si relaxare, ceea ce face ca numarul orelor de somn profund sa creasca
•sunt, de obicei, saltele cu memorie (memory foam), care se pliaza perfect pe corp, ofera o senzatie placuta si nu exercita niciun fel de presiune asupra coloanei
•durabilitatea depinde de gradul de densitate a materialului
Saltele din latex
Sunt recomandate persoanelor predispuse la alergii si afectiuni ale pielii, fiind realizate din materiale naturale si au o durabilitate crescuta, nivelul de confort si duritate variind de la un model, la altul.
Saltele cu apa
Aceste saltele, cunoscute mai degraba sub denumirea de paturi cu apa, sunt folosite, in primul rand, pentru relaxare. Cu toate ca iau forma corpului si ofera sustinere coloanei vertebrale, nu sunt neaparat recomandate persoanelor care sufera de afectiuni ale spatelui – situatie in care salteaua ideala are un nivel de fermitate ceva mai mare. Sunt, in schimb, recomandate de catre medici in cazul arsurilor sau al pacientilor care sufera de reumatism. Daca iti doresti o astfel de saltea, orienteaza-te spre modele care nu sunt foarte moi.
Saltele cu camera de aer
Asa-numitele saltele gonflabile, cu o inaltime de aproximativ 22 cm, sunt excelente pentru vacanta, fiind simplu de instalat intr-un cort, dar si pentru spatii ca livingul sau camera de oaspeti. Cu toate ca se pot dovedi rezistente, evita sa le transformi in pat permanent, deoarece nu ofera acelasi tip de sustinere precum varintele clasice si, folosite pe termen lung, pot crea disconfort.
Tipuri de saltele in functie de facilitatile oferite
Alegerea saltelei potrivite trebuie sa tina cont si de urmatorii factori, importanti atat pentru sanatate, cat si pentru o intretinere cat mai usoara, prin care poti prelungi durata de viata a saltelei.
Saltele hipoalergenice
Pe piata exista modele de saltele hipoalergenice, care previn dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor si acarienilor responsabili de aparitia diferitelor tipuri de alergii, acest avantaj fiind obtinut prin tratarea huselor, de obicei cu aloe vera, in faza de productie. Poti avea insa parte de un beneificiu similar prin achizitionarea unei saltele cu arcuri sau a uneia realizate din latex, ambele asigurand o buna ventilare a aerului.
Saltele cu aerisire
Si pentru ca am ajuns la capitolul aerisire, merita sa mentionam din nou saltelele cu arcuri, care sunt bine echipate din acest punct de vedere, datorita sistemului de fibre pe care il contin si care permite o buna circulatie a aerului. Este cunoscut faptul ca acarienii prefera mediile cu umezeala si caldura, care le favorizeaza dezvoltarea.
Saltele cu husa detasabila
O astfel de saltea prezinta numeroase avantaje: permite folosirea husei pe fata si pe verso, evitand astfel dezvoltarea acarienilor si este usor de curatat si intretinut. Trebuie retinut insa faptul ca atat husele, cat si salteaua se curata chimic, apeland la serviciile unei spalatorii, folosirea detergentului lichid fiind nerecomandata.
Accesorii ale saltelei: topperul si husele suplimentare
Impreuna cu salteaua, poti achizitiona si o serie de accesorii care vor face intretinerea acesteia mai usoara. Este vorba despre huse detasabile suplimentare si topper, numit si saltea aditionala – de fapt, o placa din spuma, cu memorie si grosimea cuprinsa intre 5 si 10 cm, care este folosit pentru a acoperi salteaua initiala. Rolul unui topper este de a oferi mai mult confort, dar acesta asigura si prelungirea duratei de viata a saltelei.
Cand trebuie sa iti inlocuiesti salteaua actuala si de ce
Durata de viata a unei saltele din cele mai bune materiale este de aproximativ 10 ani insa este posibil sa fii nevoit/a sa o inlocuiesti inaintea acestui termen. Cateva semne iti arata daca este momentul pentru o schimbare:
•Nu ai parte de un somn odihnitor
•Suferi de dureri la nivelul spatelui, gatului si umerilor, in special dimineata, dupa trezire
•Salteaua prezinta deformari sau adancituri in zona in care dormi de obicei
•Exista arcuri rupte sau deformate
•In cazul saltelelor din spuma, rezistenta este slabita sau marginile sunt moi
Ingrijirea saltelei
Chiar daca perioada de garantie este generoasa si folosesti un set de huse detasabile, salteaua are nevoie de o intretinere care merge mai departe de atat. Una dintre primele reguli care prelungesc durata de viata a acesteia este sa o folosesti atat pe fata, cat si pe verso, alternand suprafetele o data la aproximativ 6 luni. Alaturi de aceasta metoda, salteaua are nevoie de o curatare in profunzime, pe care va trebui sa o realizezi cu ajutorul serviciilor unei curatatorii, folosirea apei si a detergentului obisnuit fiind interzise in cazul saltelelor, pe care le pot deteriora. In plus, umezeala este mediul perfect pentru dezvoltarea acarienilor.
Cum alegi o saltea de pat potrivita
Alegerea dimensiunii saltelei
Peste Ocean, se acorda o importanta atat de mare dimensiunilor saltelelor, incat acestea au primit si nume foarte intersante. Probabil ca ai auzit despre paturile king size si queen size, denumiri care indica saltele largi si un grad sporit de confort. Saltelele sunt disponibile intr-o gama foarte variata de dimensiuni, insa alegerea celui mai potrivit model este in stransa legatura cu masuratorile realizate in propria locuinta, dar si cu preferintele personale.
Alegerea grosimii saltelei
Daca pentru alegerea dimensiunilor te poti bucura de un grad mare de libertate, la capitolul inaltime (asa cum este numita grosimea saltelelor, in magazinele specializate) este bine sa respecti cateva reguli. De fapt, una singura: alege intotdeauna un model cu o inaltime de cel putin 18 cm, care ofera o buna sustinere coloanei vertebrale si evita saltelele care nu se incadreaza in acesta categorie.
Alegerea tipului de saltea in functie de duritatea preferata
In mare parte, este o alegere care tine de preferinte si de diferitele stiluri de dormit, pentru ca da, exista asa ceva. Cateva reguli se aplica insa si aici: cea mai buna saltea, care nu pune in pericol sanatatea, are un nivel de duritate situat undeva la mijloc. De obicei, o saltea prea moale poate agrava unele afectiuni ale coloanei, in timp ce saltelele cu un nivel de duritate mediu, spre ridicat, fara a fi insa rigide, amelioreaza durerile de spate.
Alegerea tipului de saltea in functie de greutatea utilizatorului
Saltelele cu arcuri sustin eficient diferite niveluri de greutate, insa acest lucru este valabil si in cazul altor tipuri de saltele, cu conditia ca inaltimea acestora sa fie corespunzatoare (minim 18-20 cm).
Alegerea tipului de saltea in functie de varsta
O atentie deosebita trebuie acordata in cazul alegerii unei saltele pentru copii sau pentru varstnici, in special daca acestia din urma sufera de diferite afectiuni ale coloanei vertebrale.
In ambele situatii, criteriile de care trebuie sa tii cont sunt urmatoarele:
•salteaua trebuie sa aiba un nivel mediu de duritate si sa sustina in mod corect spatele, umerii si gatul
•sa fie sigura pentru sanatate, ceea ce inseamna ca trebuie sa contina fibre care asigura o buna circulatie a aerului si sa fie echipata cu huse tratate impotriva factorilor alergeni
•sa fie confectionata din materiale rezistente, de cea mai buna calitate
•sa ofere spatiu si confort
•sa fie simplu de intretinut
Alegerea saltelei in functie de facilitatile oferite
Atunci cand te afli in cautarea unei saltele noi, alaturi de criteriile enumerate mai sus, trece pe lista si urmatoarele lucruri de care este recomandat sa tii cont si despre care poti cere informatii in magazin: detaliile pe care le contine certificatul de garantie, informatii referitoare la posibilitatea de a returna produsul, in cazul constatarii unor nereguli, si daca ti se ofera posbilitatea livrarii la domiciliu.
Surse foto: Shutterstock
Bune sfaturile, multumim. Sunt interesat de o saltea hibrid. Care mi-o puteti recomanda?
Multumim pentru apreciere! In acest caz, va recomandăm o saltea hybrid din spuma+arcuri+memoryfoam, LUX MEMORY. Aceasta se poate face doar la comandă, prin e-mail la adresa comenzi@elvila.ro. Ca exemplu de pret, pentru 200x160x24 cm salteaua este la 2430 lei. Daca sunteti interesat, trimiteti email la comenzi@elvila.ro cu solicitarea dumneavoastra si o sa va ajute un consultant cu toate detaliile.
Util ghidul, ce modele recomandati pentru probleme cu spatele?
Buna ziua! Exista diferite afectiuni ale spatelui. Va recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra si in functie de recomandarile sale cu privire la duritatea optima penru dumneavoastra etc sa veniti in unul dintre magazinele noastre pentru a alege salteau potrivita, alaturi de un consultant Elvila. Multumim!
M-am interesat sie u la un moment dat de saltele din latex, dar mi s-au parut foarte scsumpe si nu inteleg de unde diferenta asta de pret intre cele cu latex si cele cu spuma.
P.S. Amorteala mainilor poate fi tot de la saltea sau am eu altfel de probleme? 🙂
Buna ziua. In prezent nu mai comercializam saltele cu latex. Avem modele noi de saltele pe care le puteti vedea pe site-ul https://www.elvila.ro.