Oglinda nu este un obiect nou în domeniul decorațiunilor interioare, chiar dacă este mai des utilizată în scop practic, decât pentru a înfrumuseța o cameră. Dacă știi ce forme să alegi și unde să le amplasezi, oglinzile pot transforma în totalitate aspectul unei camere.
Deoarece oglinzile reflectă lumina, le poți folosi pentru a crea impresia unui spațiu mai încăpător decât este în realitate. Iată câteva idei de utilizare a oglinzilor, care te vor ajuta să îți transformi casa într-o oază de relaxare, decorată cu bun-gust.
- Care sunt avantajele utilizării oglinzilor
- Unde amplasezi oglinzile
- Idei de decorare cu oglinzi în funcție de stilul locuinței
Care sunt avantajele utilizării oglinzilor
În interiorul unei locuințe, oglinzile sunt în general folosite cu un scop practic: pentru a reflecta imaginea celor care locuiesc acolo. Astfel, acestea sunt poziționate doar în locuri strategice: deasupra chiuvetei din baie sau în holul de la intrare, ca să poți verifica dacă îți stau hainele bine înainte să ieși din casă.
Dar acesta nu este singurul avantaj de care te poți bucura când folosești oglinzi pentru decorarea locuinței. Iată ce efecte pot avea oglinzile poziționate în locul potrivit:
pot ilumina orice spațiu: oglinzile reflectă orice tip de lumină – naturală sau artificială – în interiorul încăperii; astfel, dacă poziționezi oglinzi mari în living sau în dormitor, te vei bucura de mai multă lumină, chiar și în colțurile întunecate;
pot mări vizual un spațiu: oglinzile, în special cele mari, pot face o încăpere să pară mai mare, deoarece creează iluzia de profunzime, datorită luminii reflectate;
pot fi folosite ca obiect decorativ: poți folosi oglinzi cu rame elegante în orice încăpere din casă sau poți opta pentru obiecte de mobilier care au integrate suprafețe care reflectă lumina.
Unde amplasezi oglinzile
Există o varietate de forme de oglinzi și modele de rame din care poți alege, iar modul în care le aranjezi în locuință va crea diferite efecte și iluzii optice. Iată cum poți decora fiecare încăpere din casă cu ajutorul oglinzilor.
Sufragerie
De obicei, sufrageria este cea mai mare cameră din casă și locul în care îți petreci majoritatea timpului. Aici au loc toate petrecerile și îți dorești ca decorul acestei camere să impresioneze musafirii și să îi facă să se simtă confortabil.
Poate ai observat în restaurante cum în spatele barului se află o oglindă foarte mare care luminează spațiul și îți dă impresia că sunt mai mulți oameni în local decât sunt cu adevărat. Poți obține același efect și la tine acasă, dacă poziționezi o oglindă mare în care să se reflecte masa din living. Alege o ramă în ton cu decorațiunile deja existente.
Dacă nu ai o sufragerie cu o suprafață foarte generoasă, poți crea impresia de spațiu aerisit folosind o oglindă mare, în forma unei ferestre. Poziționează oglinda pe peretele opus de fereastră, pentru ca aceasta să reflecte peisajul de afară.
Dormitor
Pentru dormitor îți recomandăm să folosești corpuri de mobilier cu oglinzi integrate: dulapuri, etajere sau comode. Astfel, nu vei ocupa loc în plus cu o oglindă și vei avea un spațiu plin de lumină.
O altă idee de decorare a dormitorului este să folosești oglinzi în spatele plantelor. Poziționează oglinda astfel încât să o vezi din pat, ca să ai senzația că trăiești într-o încăpere plină de verdeață.
Hol
Holul este cel mai întunecat loc din casă, deci ar beneficia cel mai mult de utilizarea oglinzilor. Poți transforma un perete într-o galerie de artă plină cu oglinzi de diferite forme și cu rame cât mai diverse.
Mai poți adăuga în hol o oglindă înaltă, aproape cât tot peretele, pe care să o poziționezi în spatele unui corp de mobilier scund, care să nu o acopere. În același timp, poți folosi un corp de mobilier cu oglindă integrată, precum un pantofar.
Bucătărie
Cel mai probabil te-ai ferit să pui oglinzi în bucătărie pentru că îți e teamă că se vor murdări de la abur și grăsime sau că se vor sparge ușor dacă le lovești din greșeală cu o tigaie sau alte ustensile de gătit. Soluția sunt stickerele cu efect de oglindă, ce pot fi lipite pe orice suprafață.
Spre exemplu, dacă pe un perete ai atât corpuri de mobilier pe sol, cât și suspendate, ai un spațiu neutilizat între cele două care ar putea fi decorat cu stickere cu efect de oglindă. Le vei putea curăța ușor cu o lavetă curată și vei avea mai multă lumină în bucătărie.
Baie
În baie există de multe ori doar o fereastră mică, deci spațiul este destul de întunecat. Pentru a crea un spațiu luminos, adaugă cât mai multe oglinzi: deasupra chiuvetei, pe ușă și pe peretele din fața ferestrei.
O altă opțiune este să decorezi un întreg perete cu stickere cu efect de oglindă. Astfel, nu riști să spargi oglinda printr-o mișcare bruscă și vei avea un spațiu asemănător cu un spa de lux, unde să te scalzi în lumină.
Idei de decorare cu oglinzi în funcție de stilul locuinței
Dacă vrei să ai o locuință armonioasă, trebuie să alegi corpuri de mobilier și obiecte decorative care să se încadreze într-un singur stil. Indiferent dacă abia acum începi mobilarea camerelor sau ai deja casa aranjată într-un anumit stil, ți-am pregătit câteva idei de decorare cu oglinzi, potrivite celor mai populare stiluri de amenajare interioară.
Stilul minimalist
Recunoști imediat un design minimalist după gama cromatică neutră și mobila joasă, cu linii drepte. Acest stil își are originea în țările scandinave, iar obiectele de decor au deseori forme simple, geometrice, care nu încarcă vizual spațiul.
Pentru a păstra liniile simple, poți decora pereții cu o multitudine de oglinzi, de diferite forme, fără rame. Pe peretele de deasupra patului sau canapelei din sufragerie, creează un design interesant folosind oglinzi pătrate, triunghiulare sau octogonale.
Stilul tradițional
Într-o casă decorată în stil tradițional regăsim des mobilier din lemn masiv, uneori cu detalii sculptate, care contrastează cu nuanțele neutre ale pereților. Mai sunt prezente și diverse țesături colorate care creează un ambient primitor.
Pentru acest stil sunt potrivite oglinzile integrate în corpuri de mobilier, precum dulapuri sau bufeturi, dar și oglinzile mari, cu rame ornate din lemn. Asortează culoarea ramei cu a mobilierului existent și poziționează oglinda ori pe peretele opus ferestrei, ori pe cel care se află imediat lângă, pentru a crea senzația de spațiu generos.
Stilul provensal
Stilul provensal îți amintește de arhitectura din sudul Franței prin tâmplăria din lemn natural cu design retro, vopsită deseori în nuanțe de alb, verde sau albastru. Acesta se mai remarcă și prin plăcile de ceramică realizate manual, cu motive pictate.
Oglinzile potrivite acestui stil au dimensiuni mari, forme rotunjite și au rame vintage în culori puternice, precum auriu, roz sau albastru deschis. Dacă poziționezi oglinda pe peretele de deasupra canapelei din sufragerie, aceasta va deveni punctul focal care luminează toată încăperea.
Citește și Stilul provensal: idei și recomandări de amenajare pentru o casă ca în sudul Franței
Stilul Rococo
Este un stil care provine de la curțile regale, unde elementele-cheie pentru decorare erau opulența, bogăția și exagerarea. Întâlnim astfel pereți pictați, tapiserii înflorate, mobilier masiv și tablouri uriașe.
Dacă stilul exprimă lux, oglinzile trebuie să fie la fel de impresionante. Prin urmare, poți alege oglinzi mari care să ajungă aproape până în tavan, cu rame grele, aurii, cu multe detalii sculptate sau pictate.
Stilul mediteraneean
Dacă vrei să te simți mereu ca într-o vacanță la mare, stilul mediteraneean este potrivit pentru tine. Acesta este caracterizat atât de nuanțe calde, cât și de celebrul contrast alb-albastru și de elemente decorative naturale, din lemn sau piatră.
Acest stil este bine-cunoscut pentru spațiile foarte luminoase, deci îți recomandăm să folosești cât mai multe oglinzi pentru a aduce mai multă lumină în interior. Alege rame decorative cu arabescuri sau simple, dintr-un lemn alb.
Orice locuință poate fi transformată într-un spațiu încăpător și plin de lumină, dacă știi cum să poziționezi oglinzile. Nu te feri de oglinzile mari! Acestea nu ocupă mult spațiu pentru că sunt subțiri și se potrivesc cu orice stil de amenajare interioară.