Casa ta este, în sfârșit, amenajată așa cum ai visat dintotdeauna și îți dorești să o păstrezi timp îndelungat în cele mai bune condiții. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este important să întreții corect suprafețele și mobila din locuință și să ții cont de particularitățile pe care le au atunci când vine vorba de curățarea lor.
Unele piese de mobilier pot necesita mai multă atenție decât altele, însă, dacă ții cont de câteva trucuri, vei vedea că este foarte ușor să le menții într-o stare foarte bună.
- Curățarea mobilierului din lemn
- Întreținerea mobilierului din lemn
- Curățarea mobilierului din PAL
- Întreținerea mobilierului din PAL
- Curățarea mobilierului din MDF
- Întreținerea mobilierului din MDF
- Sfaturi generale de întreținere a mobilierului din lemn, PAL și MDF
Curățarea mobilierului din lemn
Mobilierul din lemn este cel mai pretențios, deoarece este realizat din materia primă de bază. Tocmai din acest motiv, acesta este întotdeauna de o mai bună calitate și rezistă mai mult în timp, în special dacă este curățat corespunzător. Iată ce ai de făcut, pentru o curățare impecabilă:
-
Șterge mai întâi praful cu o lavetă moale, uscată, sau cu un prosop din microfibră, care să nu zgârie suprafața.
-
Dacă sunt pete pe mobilier, îndepărtează-le cu o soluție din apă călduță și săpun. Umezește o lavetă curată și apoi stoarce-o cât mai bine înainte de a curăța mobilierul (apa din abundență nu face bine lemnului).
-
Pentru petele uscate, ceva mai rezistente, care nu se iau cu apă și săpun, diluează câteva picături de oțet alb în apă călduță și șterge suprafața cu o cârpă moale.
-
Pentru întreținerea și protecția mobilierului, aplică și un spray de curățare (verifică să aibă și silicon în componența lui) sau o ceară de finisare a lemnului. Mobila ta își va recăpăta luciul și va avea aspectul inițial.
Întreținerea mobilierului din lemn
Dacă vrei să-ți păstrezi mobilierul în stare bună, pe lângă o curățare corectă, trebuie să respecți și câțiva pași simpli privind întreținerea lemnului:
-
Lemnul este un material dificil, care își poate schimba forma în funcție de variațiile de temperatură. De exemplu, mobilierul din lemn se poate umfla din cauza excesului de apă. Pentru o preveni o astfel de situație, încearcă să menții o temperatură constantă în cameră, undeva între 15 și 25 de grade Celsius, iar umiditatea aerului să fie la 40-50%.
-
Nici căldura nu este benefică pentru acest material: plasează mobilierul din lemn la distanță de sursele de căldură din casă.
-
De asemenea, nu așeza niciodată mobilierul din lemn direct în bătaia soarelui.
Curățarea mobilierului din PAL
Tot un material din care se fabrică mobila este și PAL-ul (placă aglomerată din lemn), care se obține prin presarea unor bucăți de lemn tocate, lipite între ele cu diverși adezivi. Pentru curățarea lui, ține cont de aceleași trucuri ca în cazul mobilierului din lemn:
-
Folosește o lavetă moale, din bumbac sau microfibră, pentru a curăța mobila fără să o zgârii. Poți face câteva lavete numai bune pentru curățarea mobilei din tricourile vechi și uzate pe care nu le mai porți.
-
Pentru curățarea suprafețelor din PAL, apelează la produsele din comerț, cum sunt spray-urile special concepute pentru mobilă.
-
În cazul petelor de cerneală sau a urmelor de cariocă și pix, viteza ta de reacție este extrem de importantă. Pentru ca cerneala să nu pătrundă în lemn, șterge rapid suprafața afectată cu un produs de curățare pe bază de ceară.
-
Dacă pata de pe mobilier este proaspătă, o altă soluție ar fi un amestec între detergentul de vase și apa călduță. Pentru petele dificil de îndepărtat, dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă. Înmoaie o lavetă în această soluție și curăță suprafața pătată.
-
Pentru petele de grăsime, poți recurge la un produs de curățare a geamurilor care să nu conțină alcool sau amoniac, pentru că aceste substanțe pot deteriora lemnul.
Întreținerea mobilierului din PAL
Mobilierul din PAL poate fi întreținut foarte ușor, mai ales dacă sunt respectate câteva condiții simple:
-
La fel ca lemnul, PAL-ul e sensibil la fluctuațiile de temperatură, motiv pentru care este recomandat să menții o temperatură constantă în casă.
-
PAL-ul este un material mai puțin rezistent decât lemnul masiv și soarele îl poate deteriora serios, așa că cel mai bine ar fi să amplasezi mobilierul de acest tip numai în casă, la distanță față de sursele de căldură.
-
Evită materialele abrazive atunci când vine vorba de curățarea PAL-ului, deoarece ar putea zgâria suprafața mobilei. Alege, în schimb, lavete textile sau prosoape din microfibră.
Curățarea mobilierului din MDF
La fel ca PAL-ul, MDF-ul (Medium Density Fiber/fibră de densitate medie) se obține din bucăți de lemn tocate, însă diferența constă în faptul că lemnul este mai bine mărunțit înainte de presare. De altfel, MDF-ul are o densitate mai mare și este mai rezistent decât PAL-ul.
-
Primul pas pentru curățarea mobilierului din MDF este ștergerea prafului cu o lavetă moale, uscată.
-
Folosește produse de curățare a mobilierului din lemn, dar șterge apoi suprafețele cu o lavetă uscată, pentru a nu rămâne urme sau pete.
-
Ca să păstrezi luciul mobilierului, poți recurge la o ceară specială pentru lemn.
Întreținerea mobilierului din MDF
Grație structurii sale, mobilierul din MDF este mai rezistent decât cel din PAL, fiind asemănător cu cel din lemn.
-
Pentru că MDF-ul se comportă mai bine în condiții de umiditate, mobilierul poate fi amplasat în siguranță în baie și în bucătărie (este recomandat MDF-ul vopsit în detrimentul celui înfoliat).
-
Evită folosirea produselor de curățare care conțin alcool, acetonă și alți solvenți care ar putea distruge lemnul.
-
MDF-ul poate fi revopsit cu ușurință în cazul în care suprafața a fost zgâriată sau deteriorată.
Sfaturi generale de întreținere a mobilierului din lemn, PAL și MDF
La curățarea mobilierului, folosește întotdeauna lavete moi, din material textil sau microfibră, pentru a nu zgâria suprafețele.
Cea mai simplă soluție pentru curățarea petelor de pe lemn este amestecul dintre apă și săpun.
Evită produsele de curățare ce conțin alcool, amoniac sau acetonă.
Folosește ceară specială pentru lemn, pentru a reda luciul suprafețelor.
Păstrează mobilierul la distanță de sursele de căldură și menține o temperatură constantă în casă.
Deși pare un material dificil, nu este deloc complicat să întreții mobilierul din lemn. Îngrijește-l corespunzător și te vei bucura de el timp îndelungat.
Sursa foto: Elvila