Amenajarea mansardei este despre imaginatie, dar si despre respectarea unor reguli clare. Poti transforma o mansarda in dormitor, birou, living, bucatarie sau baie. Iar daca vrei ceva cu totul special si dispui de spatiu suficient, o poti gandi ca pe un apartament separat, open space.
Atunci cand amenajezi o mansarda, foarte importanta este pozitionarea mobilierului in functie de spatiu. In plus, trebuie sa ai in vedere si elementul lumina. Mansardele sunt de obicei intunecoase, insa niste geamuri laterale sau montate pe plafon si bine pozitionate rezolva aceasta problema.
MENIU INTERTITLURI:
1.Pregatirea mansardei pentru a fi locuita
a.Pregatirea acoperisului pentru confort sporit
b.Amenajarea utilitatilor la mansarda
c.Integrarea ferestrelor in acoperis
2.Idei de amenajare a mansardei
a.Amenajarea mansardei pentru camera de dormit
b.Amenajarea mansardei pentru camera de zi
c.Amenajarea mansardei pentru birou
d.Amenajarea mansardei pentru tineret
e.Amenajarea mansardei pentru loc de joaca
f.Amenajarea mansardei cu terasa
3.Secrete pentru amenajarea mansardei
a.Culori potrivite pentru amenajarea mansardei
b.Folosirea spatiilor mici in amenajarea mansardei
c.Valorificarea luminii naturale in amenajarea mansardei
d.Valorificarea panoramei in amenajarea mansardei
SUBTITLU 1:
Pregatirea mansardei pentru a fi locuita
Constructia unei mansarde se realizeaza mult mai usor decat cea a unui etaj. Bugetul va fi unul mai mic, iar rezultatele mai spectaculoase, daca proiectul este unul potrivit.
In primul rand trebuie sa pregatesti mansarda pentru locuit, iar asta inseamna sa tii cont de materialele pe care le folosesti. Acestea trebuie sa fie ignifuge si rezistente la umiditate. In acest fel vei reduce riscul unor incendii, dar si a unor infiltratii de apa.
Pentru a te proteja de vant, ploi, dar si de zgomot, mansarda va trebui in primul rand izolata. Acest lucru se poate face cu polistiren, aplicat atat la interior, cat si la exterior. Poti folosi in acest scop si vata bazaltica.
Pentru confort, dar si pentru protejarea mansardei, trebuie sa te gandesti si la incalzire. Se poate realiza pin calorifere, prin pardoseala sau panouri electrice – din ce in ce mai folosite si in Romania. Pentru ca este un spatiu care de regula se incalzeste usor, nu te teme de facturi uriase.
Si ventilatia este importanta intr-o astfel de zona, predispusa umezelii. Cel mai bine ar fi sa apelezi la ajutorul unui profesionist, care te poate sfatui in functie de spatiul pe care il detii. Nu exista o reteta clasica pentru a rezolva aceasta problema.
Pregatirea acoperisului pentru confort sporit
Pentru ca podul casei tale sa fie transformat intr-un spatiu care poate fi locuit, pe langa izolarea peretilor este importanta si izolarea acoperisului. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa montezi ferestrele in plafon. Este recomandat sa apelezi la o astfel de solutie, pentru ca in acest fel vei avea parte de lumina naturala o buna parte a zilei.
Urmeaza izolarea termica si fonica a acoperisului. O buna izolatie presupune mai multe straturi: vata minerala, folie anticondens, vata bazaltica, dar si gips carton. Montarea unor grinzi de lemn este si ea necesara, pentru a monta stratul de vata.
Amenajarea utilitatilor la mansarda
In functie de destinatia mansardei, poti trage si utilitati. Pentru un dormitor, living sau birou este suficient sa iti asiguri accesul la curent, cablu TV si internet. Daca accesul la internet sau cablu TV poate fi realizat chiar de tine, pentru curent este necesar sa apelezi la un specialist, pentru realizarea unor legaturi sigure, care sa nu te puna in pericol.
Daca vrei sa transformi mansarda in baie sau bucatarie, vei avea nevoie de acces la apa, canalizare si gaz. Pentru toate acestea trebuie sa apelezi la firme specializate. Iar in cazul gazului, vei avea nevoie de acordul companiei de distributie, inainte de a face orice modificare la retea.
Integrarea ferestrelor in acoperis
Ferestrele se monteaza inainte de izolarea termica si fonica a acoperisului. Daca ai suficient spatiu, poti apela la mai multe ferestre mici, amplasate nu in linie dreapta, ci in mai multe locuri din camera – doua pe panta acoperisului, una chiar pe acoperis, de exemplu. Vei obtine in acest fel iluminarea optima a spatiului, cu lumina naturala.
Regula spune ca pentru un dormitor in mansarda, trebuie ca cel putin 10% din suprafata camerei sa fie reprezentata de ferestre. Pentru un living, in schimb, ar fi bine ca cel putin 30% din spatiu sa fie destinat ferestrelor.
Daca ai o mansarda inalta, recomandarea este sa montezi ferestrele cat mai sus pe panta acoperisului. Insa trebuie sa fii atent si la sistemul de inchidere/deschidere a ferestrelor, care trebuie sa fie accesibil.
SUBTITLU 2:
Idei de amenajare a mansardei
Chiar si un pod obisnuit poate fi mansardat si transformat intr-un spatiu dedicat relaxarii, intr-o baie unde sa te rasfeti, intr-un spatiu de lucru sau intr-un dormitor. Imaginatie sa ai, ca solutii pentru a-ti transforma visul in realitate exista destule. Daca dispui de un spatiu suficient de mare, poti transforma mansarda chiar si intr-un apartament open space. Poate fi o solutie, mai ales daca ai copii adolescenti, care vor sa se bucure de putina intimitate.
Amenajarea mansardei pentru camera de dormit
Avantajele amenajarii unui dormitor la mansarda sunt multe. In primul rand izolarea de restul casei iti va asigura linistea necesara odihnei. Apoi vei dispune de lumina naturala inca de la primele ore ale diminetii. Mai departe, acest spatiu este foarte versatil si poate fi mobilat si decorat cu usurinta. In plus, daca te plictisesti de piesele vechi de mobilier si vrei sa schimbi ceva, tot ce trebuie sa faci este sa dai o fuga la magazin si iti vei redecora dormitorul de la mansarda fara bataie de cap si fara a deranja restul casei.
Amenajarea mansardei pentru camera de zi
Este o idee tot mai intalnita in designul de interior si este potrivita pentru cei care aprecieaza lucrurile indraznete si creative. Nu lipseste dintr-un astfel de decor sentimentul de confort si intimitate, un astfel de spatiu impresionand pe toti cei care te vor vizita.
Atentie insa la mobila pentru living. O mansarda cu pereti inclinati poate lasa usor impresia unui spatiu supraaglomerat. Nu alege piese de mobilier din lemn masiv. Mai degraba, opteaza pentru esente usoare sau chiar pal.
Piesele de mobilier foarte mari sunt si ele de evitat. Alege rafturi prinse direct in perete, taburete si masute joase pentru cafea. Dulapurile trebuie sa fie minimaliste.
Amenajarea mansardei pentru birou
O mansarda poate fi transformata cu succes si in birou. Si asta pentru ca recreeaza aproape la perfectie atmosfera minimalista si linistita, similara cu cea dintr-un spatiu de lucru profesionist.
Un birou amenajat la mansarda trebuie sa fie in primul rand 100% functional, apoi trebuie sa fie foarte bine iluminat.
Daca ai la dispozitie un buget generos, alege piesele de mobilier astfel incat sa fie minimaliste, dar si confortabile. Daca nu ai la dispozitie foarte multi bani, poti opta pentru un birou cu multe spatii de depozitare. Alege totusi materiale de calitate, pentru ca, in caz contrar, va fi nevoie de o noua investitie in mobilier in scurt timp.
Amenajarea mansardei pentru tineret
Mansarda este locul ideal pentru un spatiu dedicat adolescentilor. Poate fi transformata intr-un adevarat apartament open space, cu loc de dormit, de lectura, birou si zona de living.
Cel mai bine ar fi ca accesul spre mansarda adolescentilor sa se faca printr-o scara interioara. Tot la mansarda, ii poti amenaja copilului tau si o sauna, o baie sau un spatiu de fitness.
Amenajarea mansardei pentru loc de joaca
Daca vrei sa transformi mansarda intr-un loc de poveste, unde copilul tau sa se joace in voie, alege in primul rand culori calde pentru pereti si plafon si un mobilier colorat. Spatiul trebuie sa fie foarte bine iluminat. Poti, de asemenea, sa delimitezi zone de perete cu ajutorul unui tapet colorat, asortat cu o serie de covorase pe masura.
Opteaza pentru mult lemn, dar si pentru cuverturi colorate. Un birou si o biblioteca trebuie sa isi faca loc si in acest spatiu, pentru momentele cand pustiul tau se plictiseste de joaca si vrea sa treaca la teme.
Amenajarea mansardei cu terasa
Daca iti doresti un design cu adevarat de vis si spatiul iti permite, poti adauga si o terasa mansardei tale. Pentru acest lucru, poti renunta la o parte din acoperis sau poti adauga o anexa exterioara, lipita de constructia deja existenta. Daca alegi prima varianta, va fi nevoie sa izolezi podeaua terasei cu materiale de cea mai buna calitate, pentru a preveni infiltratiile de apa la etajul inferior. Daca alegi varianta a doua, vei avea nevoie de un arhitect pentru proiect.
Alege un mobilier romantic si comod si lumini in tonuri calde, care sa creeze o atmosfera speciala.
SUBTITLU 3:
Secrete pentru amenajarea mansardei
Atunci cand te pregatesti sa transformi un pod intr-un spatiu de locuit, trebuie sa tii cont de mai multe lucruri. Insa secretele stau in culorile bine alese, in valorificarea luminii naturale si a panoramei.
Culori potrivite pentru amenajarea mansardei
Paleta cromatica trebuie sa reflecte lumina, pentru ca, in general, aceste spatii sunt private de o sursa naturala de lumina. Tocmai de aceea culorile inchise si un mobilier sobru nu vor face decat sa intunece si mai mult spatiul.
Alege, in schimb, tonuri deschise si neutre, care sa creeze o atmosfera calda si sa permita un iluminat propice.
Folosirea spatiilor mici in amenajarea mansardei
Un spatiu mic este perfect pentru amenajarea unui dormitor la mansarda. Are toate calitatile pentru o astfel de alegere. Discretia si intimitatea oferite de aceasta camera sunt perfecte pentru cuplurile tinere, care isi doresc un loc de evadare din ritmul energic al vietii.
Intr-un spatiu mic este de preferat ca peretii sa fie albi. Numai in acest fel vei reusi sa deschizi incaperea. Opteaza si pentru niste ferestre in acoperis. Vor crea o atmosfera romantica, iar lumina naturala va da senzatia unui spatiu mai mare.
Valorificarea luminii naturale in amenajarea mansardei
Lucarnele si ferestrele in cele mai variate forme sunt cele care iti vor transforma mansarda intr-un paradis frumos luminat. Daca spatiul iti permite si alegi ferestre largi, te vei bucura in orice moment de privelistea oferita de natura. In plus, vei crea o atmosfera romantica si ii vei oferi organismului doza necesara de lumina, avand in acest fel grija si de sanatatea ta. Un astfel de spatiu te va transforma pe loc intr-o persoana bine dispusa, energica si optimista.
Pe langa ferestrele pe care le poti monta atat pe peretii laterali, cat si in acoperis, intr-o mansarda mai poti opta si pentru tuneluri solare sau pereti vitrati, care vor avea un impact extraordinar.
Valorificarea panoramei in amenajarea mansardei
Pana acum am vorbit despre ferestre doar in contextul realizarii unui iluminat natural optim al mansardei. Dar cum ar fi sa adormi cu stelele care se joaca deasupra patului tau? Monteaza pentru acest lucru o fereastra imensa deasupra patului tau. In zilele caniculare de vara, o poti lasa deschisa. Te vei trezi mai odihnit ca niciodata. Iar daca locuinta ta este asezata intr-o zona mai putin aglomerata, poti monta ferestre laterale si te poti bucura de pivelistea oferita de natura in fiecare dimineata.
O mansarda izolata si decorata corect poate fi spatiul ideal pentru relaxare, lectura sau odihna. Apeleaza la culori deschise, mobila minimalista si valorifica toate sursele posibile de lumina naturala. Vei obtine astfel un spatiu de vis, perfect pentru dimineti de duminica lungi, cu o carte buna in brate si o cana de cafea cu lapte alaturi.
Sursă foto: Shutterstock.com, pinterest.com