Decorarea unei camere pentru cei mici ii inspira pe parinti, designeri si fotografi sa caute cele mai ingenioase si mai colorate idei. O amenajare reusita a acestui spatiu nu tine insa doar de creativitate, ci ia in considerare un numar mare de factori, despre care merita sa discutam pe larg.
Cum amenajezi camera copilului
Amenajarea acestei camere ridica tot soiul de intrebari: in ce mod ar trebui organizat si compartimentat spatiul, care sunt culorile potrivite, cum alegem mobilierul, ce este permis si ce este interzis sa instalezi aici, in asa fel incat sa ramana un spatiu sigur, care sunt diferentele in amenajare si decorare in functie de varsta copilului, cum va evolua camera in viitor si cum te poti adapta rapid schimbarilor.
Cei mai multi parinti isi doresc sa creeze aici un univers de poveste in miniatura intr-un mod cat mai simplu, fara a acumula frustrari pe parcursul intregului proces si fara a face risipa de timp si de bani, ceea ce face ca realizarea unui plan initial sa fie de mare ajutor.
Pentru inceput, inaintea oricaror detalii decorative, orice parinte ar trebui sa asigure in aceasta camera urmatoarele: aer curat si proaspat, lumina naturala dar si surse de iluminat suplimentare, o igiena perfecta, o buna incalzire si o temperatura constanta de aproximativ 20 de grade Celsius, mobilier solid si sigur, un pat confortabil si tesaturi care protejeaza sanatatea.
Amenajarea camerei copilului in functie de varsta
Alegerile sunt dictate, de cele mai multe ori, de varsta copilului, insa o camera pentru copii ideala este un spatiu care poate fi modificat rapid si cu efort minim, de la un an la altul, sau chiar mai des, avand in vedere ca cei mici isi schimba frecvent preferintele. Este deci necesar sa planifici din start o amenajare cat mai flexibila.
Iata cum adaptezi camera copilului fiecarei etape de crestere:
•Nu ceda oricarui trend promovat in reviste sau pe bloguri, ci investeste in piese de mobilier clasice si de buna calitate, care nu se vor demoda prea curand si pe care le poti adapta si personaliza cu usurinta. O idee este achizitia unui pat dublu, care va fi util si cand cel mic va creste, dar si atunci cand va primi vizitele altor copii.
•Alege mobilierul multifunctional (modular), cum sunt mesele pliante sau paturile echipate cu rafturi de perete. Astfel de optiuni te ajuta sa castigi spatiu (de exemplu, poti pastra jucariile pe rafturile suspendate) si sa realizezi economii la buget, deoarece reduci numarul pieselor de mobilier de care ai nevoie. In plus, acestea sunt obiecte pe care le vei putea utiliza multa vreme.
O situatie speciala o reprezinta amenajarea camerelor pentru bebelusi, despre care poti afla detalii intr-unul dintre paragrafele urmatoare.
Amenajarea camerei copilului pentru fete si pentru baieti
Numerosi parinti prefera reteta clasica, amenajand diferit camerele pentru baieti, fata de cele pentru fete, mai ales cand acestia se afla la varste fragede. Este binecunoscuta alegerea culorilor roz si albastru, menite sa sublinieze diferentele de acest gen.
Gandirea diferentiata a spatiului si a decoratiunilor este insa potrivita mai degraba cand acestia inainteaza in varsta si incep sa isi manifeste propria personalitate si sa dezvolte diverse pasiuni. Pentru camerele celor mici – fete sau baieti – poti alege, mai degraba, sa vopsesti peretii in nuante neutre, dar calde, luminoase si primitoare, cum sunt griurile colorate, tonurile de bej si albul. Aceste culori pot fi mentinute mult timp, permit o redecorare mai rapida si formeaza un contrast placut cu diferite elemente de decor si chiar cu jucariile.
Pentru mobilier, mergi in directia liniilor simple, dar nu uita ca poti personaliza intreaga camera cu accesorii (stickere, jucarii, desene decorative pe pereti sau tavan, covoare si draperii colorate) adaptate preferintelor fiecarui copil.
Amenajarea camerei copilului in functie de numarul de copii
Daca pregatesti o camera pe care o vor imparti doi copii, sau chiar mai multi, dar si in situatia in care acestia primesc des vizitele altor copii, primul pas este instalarea unui pat dublu. Un alt lucru de care va trebui sa tii cont este organizarea camerei in asa fel incat sa asiguri suficient spatiu de desfasurare – pentru dormit, depozitare, joaca si studiu – in functie si de varstele celor mici.
Cea mai buna solutie ramane mobilierul multifunctional, ergonomic, evitand astfel sa ocupi spatiul cu un numar mare de obiecte.
Daca este vorba despre copii cu varste ceva mai mari, alege sa ii implici si pe ei in procesul de decizie, explicandu-le insa nevoia unui mic compromis: le vei respecta preferintele, cu conditia ca ei sa inteleaga ca spatiul destinat lor este totusi parte integranta a casei si trebuie sa urmeze, in linii mari, acelasi stil.
Idei creative pentru camera copilului
Am ajuns, in sfarsit, la capitolul creativitate. Ti-am pregatit o galerie de fotografii care sa te inspire in procesul decorativ, pentru care ai o mare libertate de alegere, cu conditia sa respecti criteriile care tin de siguranta copilului si de nevoile fiecarei varste.
Cum mobilezi camera copilului
In alegerea celui mai potrivit mobilier, parintii trebuie sa pregateasca o lista de cumparaturi care sa bifeze urmatoarele criterii: siguranta, durabilitate, respectarea tuturor nevoilor unui copil (odihna, joaca, studiu), culori care relaxeaza si stimuleaza imaginatia.
Mobilier pentru camera de bebelusi sau copii mici
Achizitionarea unor piese de mobilier pentru camera bebelusului este o alegere destul de complicata, diferita de la o etapa de crestere la alta si care tine seama de multi factori, ca igiena, siguranta, comoditatea si nevoile parintilor.
Pentru bebelusii cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni sau chiar un an, mobilierul, impreuna cu intreaga amenajare a camerei, trebuie sa sugereze un spatiu intim si protector si sa vina in ajutorul parintilor, care vor fi prezenti aici in permanenta. Acestia au nevoie de un pat special pentru cel mic, dar si de un pat pentru ei insisi, sau cel putin de un fotoliu sau o canapea unde se pot odihni si unde poate fi realizata alaptarea. La fel de importanta este atentia acordata spatiilor pentru depozitare, care vor fi utilizate din plin.
Copiii cu varste de 1-4 ani exploreaza intens mediul inconjurator, asa incat in aceasta perioada mobilierul are nevoie de elemente de protectie, despre care poti citi mai multe detalii intr-unul dintre urmatoarele paragrafe. Un alt lucru de care este necesar sa tii cont la aceasta varsta este nevoia de a pastra intotdeauna, in centrul camerei, un spatiu liber care va deveni locul de joaca preferat al celor mici.
Mobilier pentru adolescenti
Acest tip de camera este cel mai simplu de amenajat, dintr-un motiv evident: adolescentii stiu deja foarte bine ce isi doresc, au pasiuni clar conturate si nevoie de intimitate. Cea mai buna idee esta sa iti lasi copilul adolescent sa aleaga ceea ce i se potriveste, in limitele bugetului stabilit in familie, desigur.
Cel mai probabil, camera va capata o tematica inspirata de sport, muzica si film. Deoarece adolescentii au, de obicei, un numar mare de prieteni, un element care se regaseste frecvent in acest tip de amenajare si pe care il poti trece pe lista de cumparaturi este patul dublu sau supraetajat.
Mobilier unisex sau usor de adaptat
Stilul mobilierului potrivit pentru fete si baieti, deopotriva, trebuie sa fie neutru sau sa contina elemente decorative – ilustratii, stickere – inspirate din filme de desene animate si jucarii pe care si unii si ceilalti le prefera.
Iata cateva idei care sa te inspire:
7 lucruri importante de care trebuie sa tii cont in amenajarea camerei copilului
Vei obtine o amenajare de manual a camerei copiilor daca ai in vedere urmatoarele aspecte:
Siguranta mobilierului din camera copilului
Primul criteriu pe care amenajarea oricarei camere pentru copii trebuie sa il bifeze este siguranta. Daca este vorba despre o camera pentru bebelusi sau copii mici, ascunde si protejeaza prizele si instaleaza cateva dintre urmatoarele sisteme de siguranta, pe care le poti achizitiona inclusiv online:
bariera de protectie pentru pat
poarta de siguranta pentru patut
siguranta multifunctionala
seturi de protectie pentru colturile mobilierului
protectie pentru usa
siguranta pentru usi, balcon si ferestre
Aparatele electrocasnice recomandate pentru camera copilului
Evita instalarea electronicelor si electrocasnicelor in camera celor mici, cu exceptia dispozitivelor care le permit acestora sa asculte muzica si a televizorului, pentru care poti seta optiunea control parental. Gadget-uri ca tableta si smartphone-ul nu ar trebui sa se afle in permanenta in camera copiilor, chiar daca au permisiunea sa le utilizeze, fiind cunoscut faptul ca multe dintre produsele electronice pot perturba somnul.
Amenajarea camerei copilului in functie de pasiunile sale
In functie de interesele si hobby-urile copiilor tai, poti avea camere cu tematica diferita, inspirata din filme de animatie, diverse sporturi, universul vegetal sau cel al micilor necuvantatoare, geografie etc.
Transformarea camerei unui copil mic in camera pentru copii mai mari
Ca sa poti modifica si adapta cu usurinta un spatiu gandit, initial, pentru copii mici, ai nevoie de un tip de mobilier clasic, multifunctional, care se mentine in tendinte multa vreme. De asemenea, alege un pat dublu si o saltea rezistenta si vopseste peretii camerei in culori neutre, care vor fi compatibile cu diverse tipuri de amenajare. Ultimul pas: elimina patutul si inlocuieste-l cu un birou.
Organizarea si curatarea camerei copilului
Copiii dezvolta usor diferite tipuri de sensibilitate la factorii de mediu, care pot conduce la afectiuni, motiv pentru care mentinerea unei igiene impecabile este esentiala. Exista produse specializate, destinate realizarii curateniei, asa cum sunt spray-urile pentru curatarea camerei copilului, dar parintii trebuie sa aiba in vedere si alte aspecte: o buna ventilare a acestui spatiu, eliminarea oricaror urme de praf, verificarea in mod frecvent a lenjeriilor si tesaturilor, in asa fel incat acestea sa fie mereu curate si lipsite de acarienii responsabili de aparitia alergiilor.
Gasesti sfaturile utile? Pentru un plus de inspiratie, poti consulta si ideile de aici.
Surse foto: Shutterstock