Oricât de frumos ar fi la început aspectul mobilierului, în timp acel strat de lemn ajunge să capete un aspect degradat și ponosit. Și în acest caz, ce este de făcut? Doar nu schimbi setul de mobilă, nu? Cu siguranță poți face și acest lucru. Dar, mai util pentru tine și bugetul tău ar fi să apelezi la tehnici de vopsire mobila pentru a-i reda mobilierului suprafața netedă și lucioasă de la început.
Vopsirea mobilei și a lemnului în general necesită atenție și pregătire adecvată pentru a obține rezultatele dorite. Dacă nu ești adeptul unor piese noi de mobila bucatarie sau orice alt tip de mobilier, te invităm să descoperi câteva modalități și sfaturi prin care îți poți recondiționa mobila din lemn veche.
Dincolo de vopseaua pe care o aplici, lac și alte astfel de produse de recondiționare, astăzi vei afla și cum poți transforma stratul învechit al mobilierului tău din lemn în piese de mobilier cu aspect nou și elegant.
Tot ce trebuie să știi despre vopsirea mobilei și alte informații de recondiționare:
- Ce trebuie să știi despre vopsirea mobiliei?
- Când te apuci de recondiționarea mobilierului?
- Care sunt pașii pe care îi poți urma pentru vopsire mobila?
- Cum pregătești lemnul pentru vopsirea mobilei?
- Cum alegi o vopsea potrivită?
- Cum se aplică stratul de finisaj pe lemnul vopsit?
1. Ce trebuie să știi despre procesul de vopsire mobila?
Renovarea pieselor de mobilier mai vechi este o modalitate excelentă de a salva bugetul alocat investițiilor în casă, dar și un mod prin care îți poți explora latura creativă. Cu un simplu strat de vopsea și puțin lac poți aduce la viață culoarea și frumusețea mobilierului tău.
Fie că te pasionează decorul sau abia ai început să explorezi lumea DIY, recondiționarea mobilierului este un proces interesant și plin de satisfacții o dată ce ai terminat lucrul. Deci, pregătește-ți instrumentele (de la vopsea și pensule până la instrumente de retuș precum un burete) și haide să descoperi cum poți transforma o mobilă ponosită într-o piesă unică și specială!
Înainte de a te apuca de vopsirea mobilei, trebuie să ai în vedere câteva lucruri importante. Pregătirea suprafeței de lucru și alegerea vopselei potrivite sunt cei mai importanți pași. Dar, la fel de important ca procesul în sine de vopsire mobila este și să te asiguri că după aplicarea stratului de vopsea pe lemnul proaspăt tratat, suprafața este complet uscată.
2. Când te apuci de recondiționarea mobilierului?
În realitate nu există un moment potrivit pentru a vopsi lemnul mobilierului tău. Poți începe recondiționarea oricând dorești. Totuși, nu lasă să îți scape din vedere faptul că produsul final trebuie să arate mai bine decât aspectul inițial.
Dacă mobilierul este vechi și prezintă semne evidente de uzură sau deteriorare, poate fi o idee bună să începeți procesul de recondiționare cât mai curând posibil, pentru a preveni deteriorarea ulterioară. În cazul unui mobilier este relativ nou și într-o stare bună, poți alege să-l recondiționați în funcție de preferințele tale și nevoile de decorare.
Cu toate acestea, înainte de a începe procesul de vopsire mobila, ar trebui să evaluezi mobilierul și să decizi ce modificări vrei să îi aplici. Aceste modificări pot include curățarea și lustruirea lemnului, repararea sau înlocuirea părților deteriorate, refacerea de finisaj sau aplicarea unui strat generos de vopsea mobilierului într-un alt stil.
3. Care sunt pașii pe care îi poți urma pentru vopsire mobila?
Nu are importanță dacă ești un începător sau un profesionist, procesul de vopsire a mobilei poate fi ușor și plăcut dacă urmezi acești trei pași simpli:
- pregătirea piesei de mobilier care urmează să fie vopsită
- aplicarea stratului de vopsea
- fixarea și sigilarea suprafeței vopsite cu lac sau ceara specială
Îți vom oferi toate informațiile necesare pentru a te asigura că procesul de vopsire mobila va fi un succes și că piesele de mobilier vechi vor străluci din nou.
Pregătirea suprafeței este cheia succesului în vopsirea mobilierului. Acest pas este extrem de important și presupune să cureți și să îndepărtezi orice urmă de murdărie, grăsime, lac sau vopsea veche, astfel încât noul strat de vopsea să se fixeze bine pe suprafața de lucru.
Vopseaua potrivită reprezintă pasul imediat următor în procesul de vopsire mobila. Există o varietate de opțiuni disponibile pe piață, inclusiv vopsea pe bază de apa, vopsea pe bază de ulei și vopsea spray. Fiecare tip de vopsea are propriile sale avantaje și dezavantaje, așa că e bine să știi ce alegi pentru proiectul tău.
După ce ultimul strat de vopsea s-a uscat complet, aplică un strat subțire de lac de protecție pentru a proteja suprafața vopsită și pentru a da o strălucire suplimentară. Lasă lacul să se usuce complet înainte de a manevra sau de a utiliza mobilierul.
4. Cum pregătești lemnul pentru vopsirea mobilei?
Până la culori și pensule, este vital să pregătești mobilierul în mod corespunzător pentru a obține un rezultat de calitate care să îți asigure rezistenta in timp.
Începe prin a curăța suprafața mobilierului cu o cârpă umezită în apa călduță pentru a îndepărta orice urmă de praf sau murdărie. Apoi, folosește un șlefuitor sau hârtie abrazivă fină pentru a lustrui suprafața mobilierului, astfel încât să obții o suprafață netedă și uniformă.
După șlefuire, asigură-te că îndepărtezi orice urmă de praf de pe suprafața mobilierului cu o cârpă umedă și apoi cu una uscată. Dacă există crăpături, găuri sau alte imperfecțiuni pe mobilier, repară-le folosind un material de umplutură adecvat, apoi netezește suprafața.
Înainte de a folosi vopseaua, este nevoie să aplici un strat subțire de grund pe suprafața mobilierului. Acesta va ajuta la aderarea vopselei în straturi și va proteja suprafața mobilierului.
5. Cum alegi o vopsea potrivită?
Folosirea vopselei adecvate te va ajuta să creezi un aspect durabil în acord cu stilul și tipul de design al piesei de mobilier. Și nu este greu, trebuie doar să iei în considerare tipul de suprafață, tipul de vopsea, culoarea, durabilitatea și calitatea, pentru a obține cel mai bun rezultat posibil.
Poți folosi orice tip de vopsea dorești dacă aceasta se potrivește mobilierului tău. Pe piață există diferite tipuri din care poți alege: vopsea pe bază de apă, vopsea pe bază de ulei, vopsea lac, vopsea cu efect de craquelure și așa mai departe. Alegerea culorii este, desigur, o opțiune personală, dar trebuie să ții cont de stilul mobilierului și de culoarea celorlalte elemente din încăpere.
6. Cum se aplică stratul de finisaj pe lemnul vopsit?
Lemnul natural este destul de pretențios, așa că este nevoie să folosești cu atenție atât vopseaua, cât și stratul final lucios sau mat – cu lac sau ceara. Înainte de aplicare, folosind o perie sau o lavetă curată îndepărtează orice urmă de praf de pe fiecare parte a piesei de mobilă.
Alege apoi tipul de finisaj de care ai nevoie și aplică pe toată suprafața lemnului cu ajutorul unei cârpe curate. Poți, desigur, să folosești și pensula. În funcție de tipul de finisaj, poate fi necesar să aplici mai multe straturi subțiri, cu timp de uscare între ele.
Și cu acest ultim pas, ai terminat!
Procesul de vopsire mobila din lemn este unul cât se poate de creativ, care îți permite să îți personalizezi obiectele într-un mod unic. Așadar, dacă ești în căutarea unei modalități de a-ți îmbunătăți interiorul și de a-ți reinventa mobilierul, atunci știi de ce ai nevoie și ce trebuie făcut.
Sau poți plasa o comandă online pentru piesele de mobilier dorite!
Totuși, dacă simți că vopsirea mobilei nu este pentru tine, poți oricând să verifici ofertele noastre și să alegi o nouă mobila pentru casa ta. Te invităm să descoperi selecția variată de produse și accesorii de mobilier pentru fiecare stil și estetică.