Cu putina creativitate si ideile potrivite, balconul de apartament poate tine locul unei curti pline cu verdeata. Iti aratam noi cum poti face asta.
MENIU INTERTITLURI:
- Amenajarea practica a unui balcon inchis
- Mobilierul potrivit pentru amenajarea balconului in functie de marime
- Alegerea si asezarea plantelor pe un balcon inchis
- Balconul inchis – birou, minibar, lounge sau minisera
- Amenajarea practica a balconului deschis
- Mobilierul potrivit pentru amenajarea balconului deschis
- Plantele potrivite pentru un balcon deschis
- Balconul deschis vs capriciile naturii
- Secretele amenajarii practice a unui balcon mic
- Mobilier ergonomic si multifunctional pentru amenajarea balconului
- Culori recomandate pentru amenajarea balconului
- Decorarea potrivita a unui balcon mic
- Iluminarea spatiului de pe balcon
- Organizarea eficienta a spatiului unui balcon mic
Amenajarea practica a unui balcon inchis
Balcoanele inchise nu iti ingradesc creativitatea. Chiar si in aceste conditii, poti avea parte de un decor foarte interesant, plin de flori si cu spatii de relaxare in care sa te deconectezi la finalul unei saptamani incarcate.
Mobilierul potrivit pentru amenajarea balconului in functie de marime
In mod firesc, in amenajarea balconului pornim de la scaune. Intr-un balcon cu spatiu redus ele sunt primele pe care trebuie sa le achizitionezi. Apoi poti lua in calcul si o masuta mica, rotunda, care sa nu ocupe mult loc.
Daca ai un balcon mai spatios, poti lua in calcul si o canapea confortabila si niste fotolii. Cand locul iti permite acest lucru, poti amenaja in balcon chiar si un spatiu de luat masa. In cazul unui balcon inchis, nici nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la materiale si la rezistenta lor in conditii de umezela sau de temperaturi extreme, asa ca nu ai nicio ingradire in aceasta privinta.
Alegerea si asezarea plantelor pe un balcon inchis
Un balcon fara flori pare pustiu si lipsit de farmec, nu-i asa? In cazul unui balcon inchis iti sugeram sa amplasezi mai multe polite pe unul dintre pereti si sa creezi acolo un perete plin cu verdeata. Poti pune pe politele superioare niste plante agatatoare – iedera englezeasca, trandafiri cataratori, caprifoi.
Chiar si la un balcon inchis poti amplasa jardiniere in exterior, iar in ele poti pune orice flori iti doresti, de la muscate la panselute multicolore.
Balconul inchis – birou, minibar, lounge sau minisera
Atata vreme cat balconul este inchis poti sa-l consideri o camera in plus mai ales ca in prezent ferestrele si izolatiile sunt performante si nu se simte frigul iarna sau caldura vara.
Poti, asadar, sa creezi in balconul tau un spatiu de lucru amplasand un birou. La fel de bine poti crea in balcon si un lounge cu minibar in care sa stai la povesti cu prietenii. In cazul in care balconul este in continuarea bucatariei, poti crea bucataria in balcon doar amplasand acolo aragazul si un mic dulap de depozitare, ramanand ca bucataria sa fie doar spatiu de luat masa. Intr-un balcon inchis poti amenaja si o sera in care sa cresti cateva plante aromatice si chiar legume sanatoase.
O idee intersanta este sa extinzi glaful balconului si sa creezi acolo un loc de luat masa. Poti pune in aplicare aceasta idee si in cazul unui balcon inchis, cat si in cazul unui balcon dechis. In plus, aceasta idee iti permite sa folosesti in mod inteligent spatiul in cazul in care apartamentul tau are un balcon mic si ingust.
Amenajarea practica a balconului deschis
Desi balconul inchis este considerat mai practic din multe puncte de vedere, tot mai multe persoane opteaza pentru un balcon deschis. Marele avantaj este ca esti mai aproape de natura si poti sa creezi un spatiu verde la fel ca intr-o curte.
Mobilierul potrivit pentru amenajarea balconului deschis
Pentru un balcon deschis ai nevoie de un mobilier rezistent la schimbarile de temperatura, la actiunea directa a soarelui, la temperaturi extreme, cat si la umezeala. Ratanul sau lemnul tratat sunt doua optiuni de luat in considerare pentru un balcon deschis. Poti sa folosesti chiar si mobilier din plastic.
Plantele potrivite pentru un balcon deschis
Ca si in cazul mobilierului, plantele trebuie sa fie alese astfel incat sa reziste la frig iarna. Poti sa alegi plante pe care le-ai pune si in curte – iedera, flori de primavara (zambile, lalele, crizanteme), dar si ghivece cu tuia, un conifer ce ramane verde tot anul si care infrumuseteaza orice spatiu.
Pentru balconul deschis poti lua in considerare orice planta care rezista in exterior, de la aromata lavanda la frumoasa margareta africana. Plantele cataratoare sunt si ele utile pentru a infrumuseta balconul. Poti chiar sa amplasezi in blacon o mica pergola din lemn pe care plantele sa se intinda. Caprifoiul, tradafirul catarator sau glicina sunt doar cateva plante care vor crea un decor idilic in balconul tau.
Balconul deschis vs capriciile naturii
Balconul deschis trebuie tratat cu mai multa atentie, deoarece obiectele pe care le amplasezi aici – mobilier si plante – sunt expuse unor conditii deosebite. Ploile, temperaturile extreme, vantul, dar si unele fenomene extreme – grindina, de pilda – sunt doar cateva aspecte de care trebuie sa tii cont cand amenajezi un balcon deschis.
Tine cont de aceste capricii ale naturii si cand alegi finisajele – parchetul, de exemplu, nu este o alegere potrivita, deoarece se va degrada de la umezeala. In cazul unui balcon deschis, absolut toate elementele – finisaje, obiecte de decor, plante, mobilier trebuie sa fie rezistente la umezeala, ger si caldura extrema. Practic, balconul deshis este o terasa a apartamentului, asa ca este de preferat sa alegi mobilier de gradina pentru el.
Secretele amenajarii practice a unui balcon mic
Daca ai un balcon mic nu inseamna ca nu te poti bucura de el. Tot ce trebuie sa faci este sa profiti din plin de fiecare centimetru patrat si sa gasesti mobilierul potrivit.
Mobilier ergonomic si multifunctional pentru amenajarea balconului
Mesele care se rabateaza la perete, scaunele pliante si taburetele cu spatiu de depozitare in interior sunt doar cateva exemple de mobilier multifunctional ce poate fi de mare ajutor intr-un balcon de mici dimensiuni.
De asemenea, poti opta pentru o canapea sau bancheta tapitata cu sertare si locuri de depozitare pentru a mai economisi spatiul. In prezent optiunile sunt nenumarate in cee ace priveste mobilierul multifucntional, asa ca poti gasi obiecte superbe special cocepute pentru incaperi mici.
Culori recomandate pentru amenajarea balconului
Pentru locuinta, in general, sunt recomandate culorile calde, insa in balcon poti folosi cu incredere verdele, de pilda, sau chiar si albastrul. Ai libertate deplina in ceea ce priveste culorile, insa este bine sa tii cont de faptul ca nuantele inchise fac spatiul sa para mai mic, iar cele deschise, chiar si alb, dau senzatia unui spatiu mai generos.
Decorarea potrivita a unui balcon mic
Intr-un balcon mic opteaza pentru obiecte de mobilier putine – doua scaune si o masuta sunt de ajuns. Ca si cromatica, te sfatuim sa mergi pe nuante deschise, poate chiar alb. Amplaseaza plantele pe polite si in afara balconului, in jardiniere, pentru a nu ocupa spatiu prea mult.
Iluminarea spatiului de pe balcon
Nu te rezuma la o singura sursa de lumina, poti opta pentru siruri de leduri, care arata foarte bine si pe care le poti pune chiar si printre plante, pentru a obtine un efect interesant si de iluminare in tot balconul.
O alta idee interesanta este sa amplasezi lampi solare, mai ales daca ai un balcon deschis si in care bate soarele cea mai mare parte a zilei. Felinarele de gradina sunt o alta idee interesanta si de luat in calcul.
Organizarea eficienta a spatiului unui balcon mic
Ca in orice alta incapere, spatiul dicteaza amenajarea in cea mai mare masura. In ceea ce priveste organizarea spatiului intr-un balcon mic trebuie in primul rand sa alegi obiecte de mobilier pe masura balconului – taburete, o masuta mica, scaune pliante – si sa nu incarci prea mult spatiul.
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este sa decorezi pe verticala. Cu alte cuvinte, apeleaza la polite suspendate, si lasa pe podea doar obiectele de mobilier. Daca iti doresti multa verdeata in balcon, dar nu ai unde sa amplasezi prea multe plante, ia in calcul plantele cataratoare, care vor inverzi tot balconul fara sa ocupe prea mult spatiu.
Dupa cum vezi, chiar si atunci cand este mic, balconul poate fi extrem de ofertant ca spatiu, daca este amenajat cu bun gust si intelepciune. Mobilierul potrivit, decoratiunile vesele si plantele vii pot crea un loc practic, util si placut. Folosit, cel mai adesea, de romani ca debara sau ca loc de uscat rufe, balconul poate fi extrem de atragator cu imaginatie si putin efort
Balconul este un loc special din orice casa si trebuie tratat ca atare. Cum arata in viziunea ta balconul in care vrei sa-ti petreci toate weekendurile?
Sursa foto: Shutterstock, Pinterest