Holul de la intrare este primul spatiu cu care intri in contact imediat ce treci pragul casei. Foarte putine persoane ofera importanta cuvenita holurilor de la intrare, neglijand aproape total acest aspect, considerand holul doar un simplu culoar de trecere.
Indiferent daca ai un hol mare, sau din contra, un spatiu destul de restrans, ar trebui sa il amenajezi corespunzator si să ii dai un aer prietenos și primitor.
Atunci cand incepi decorarea si aranjarea holului trebuie sa tii cont de mai multe aspecte: utilitatea, dimensiunea, stilul si luminozitatea.
Chiar daca totul trebuie sa isi gaseasca si un rol practic, elementele asezate in acest spatiu trebuie sa se potriveasca intre ele si sa creeze o compozitie unitara. Din punct vedere estetic, trebuie sa tii cont de forme, de culori, de texturi si de raportul dintre dimensiunile fiecarui obiect.
Iata mai jos cateva idei ingenioase de amenajare a holului locuintei tale.
Cum amanajezi un hol prietenos in functie de stil
-
Stilul modern
Indiferent de dimensiunile holului tau, amenajarea acestuia in stil modern, minimal, in linii drepte, reprezinta soluia ideala deoarece acest stil promoveaza simplitatea. Alege un cuier cu polita, un loc pentru depozitarea incaltamintei, o oglinda si o comoda ingusta unde iti poti lasa cheile sau corespondenta. Daca spatiul este mai generos atunci poti opta si pentru un duplat inalt pana in tavan accesorizat cu o banca pentru sedere. Pentru a crea volumetrie spatiului poti alege sa accesorizezi un perete sau usa dulapului cu oglinda.
Alege materiale cu suprafete lucioase din pal melaminat, sticla, inox sau material cromate in culori clasice ca alb, bej, gri sau mai indraznete ca rosu, albastru, turcoaz sau negru.
Holurile moderne pot fi luminate cu spoturi si lampadare aplicate.
Stilul minimal nu promoveaza o aglomerare de elemente de decor, ci eleganta prin simplitate.
-
Stilul clasic
Piesele de mobilier in stilul clasic raman de actualitate, fiind alegerea perfecta tocmai datorita capacitatii mari de a imbina functionalitatea produselor moderne cu eleganta celor clasice. Rafinata și impunatoare, mobila clasica este definita de folosirea esentelor de lemn pretioase ca nucul, mahonul, mesteacanul sau stejarul.
Intr-un hol decorat in stil clasic exista negresit un pantofar si un cuier cu un aspect clasic, din lemn si cu extremitatile rotunjite. Daca spatiul este generos poti adauga o canapea fixa tapitata sau un fotoliu elegant pentru a transforma incaltarea pantofilor intr-o activitate placuta si amplaseaza o oglinda, pentru volumetrie si luminozitate.
Culorile caracteristice stilului clasic sunt cele calde, neutre, care să contrasteze cu mobilierul de culoare predominant închisă. Una dintre culorile definitorii pentru stilul clasic este albul. Deseori se folosesc și nuanțe de pastel, crem, galben pal sau bej. Combinația dintre aceste culori și mobilierul din lemn închis la culoare oferă senzația de confort, stabilitate și eleganță. Iar dacă doresti să dai un aer formal, opteaza pentru accente de auriu sau argintiu.
-
Stilul vintage
Stilul vintage a cunoscut în ultima perioadă o mare popularitate. Prin acest stil se creeaza un decor personal, foarte cald și primitor. Daca vrei un hol vintage, opteaza pentru piese de mobilier retro, în culori precum alb, albastru sau verde.
In afara de cuier și pantofar, piese de baza pentru holul casei, mai poti folosi și o masuta rotunjita la colturi amplasata in holul de la intrare, care iti da si posibilitatea sa tii pe ea diverse decoratiuni , un scaun sau o banca din lemn, pe care sa pui niste perne decorative; polite si rafturi suspendate; o comoda inalta si ingusta cu sertare, toate cu un aspect antichizat.
Fierul forjat este si el specific stilului vintage, iar pentru a compune un decor cu adevarat special, poti sa accesorizezi holul si cu piese de decor vintage – cufere, felinare lampi cu abajur textil si imprimeu floral, lumânări în sfeșnice, vase pentru plante cu aspect antichizat.
Culori si accesorii ideale intr-un hol prietenos
Culorile pe care le alegi in aranjarea holului casie tale sunt foarte importante.Te sfatuim sa optezi pentru culori cat mai deschise, calde si luminoase.
Atat pentru pereti cat si pentru pardoseala este indicat sa alegi combinatii de crem, alb si maro. Monocromia te ajuta sa pui accentual pe lucrurile din incapere si de cele mai multe ori creeaza un efect relaxant si primitor.
Fiind un loc cu trafic intens, foloseste o ceramic marmorata astfel spatiul se va intretine mult mai usor.
Un accesoriu absolut necesar in orice casa este oglinda. Decorarea holului cu oglinzi contribuie la marirea vizuala a spatiului.Este indicat sa alegi o oglinda simpla sau intr-o rama frumoasa, care sa se asorteze cu stilul de amenajare pentru care ai optat.
Monteaza geamuri la usile care fac legatura cu holul casei tale pentru a spori luminozitatea holului.
Eleganta si personalitatea unui hol pot fi desavarsite si prin accesorizarea acestuia cu tablouri, lampi,vase cu plante naturale, cufere sau cosuri din rachita specifice stiluil de amenajare interioara ales.
In concluzie, indiferent de stilul abordat, holul casei tale trebuie sa te defineasca. Totodata, retine ca acest spatiu trebuie sa fie aerisit si ordonat fiind primul loc cu care intra in contact musafirii tai și contribuie la formarea unei impresii despre locuinta ta, dar si despre personalitatea ta.
Sursa foto: Pinterest.com