Niciodată nu strică un sfat în plus când vine vorba despre decorarea casei. Este un proiect complex, care nu ţine doar de simpla cumpărare a mobilei sau a finisajelor, ci şi de măiestria în îmbinarea lor, de încadrarea lor în spaţiul disponibil şi, desigur, de aspectul practic al designului de interior. Nu este de ajuns că lucrurile alese să aibă un aspect plăcut, ele trebuie să fie şi utile şi nu doar să încarce spaţiul.
Iată câteva sfaturi foarte utile în ceea ce priveşte decorarea casei, de la profesionişti în ale designului interior:
Ce culori dominante să alegi
În ceea ce privește alegerea culorilor din casă trebuie să știi, în primul rând, influența fiecărei nuanțe asupra stării tale. Odată ce afli aceste lucruri, vei putea găsi nuanțele cele mai potrivite pentru fiecare cameră:
- Maro, bej, crem simbolizează natura, puterea și confortul și ajută la reducerea stresului
- Portocaliu simbolizează energie, vitalitate și optimism si ajută la stimularea apetitului
- Verdele simbolizează sănătate și echilibru mental și are un efect calmant, ajutând la risipirea stresului
- Albastru semnifică pace, calm, încredere și ajută la concentrare și la creșterea productivității
- Movul este asociat cu regalitatea, bogăția și înțelepciunea și ajută la păstrarea armoniei și a stabilității mentale
- Roșul evocă emoții puternice, căldură și pasiune și aduce un plus de motivație când vine vorba despre atingerea unui scop
- Albul semnifică puritate, inocență, deschidere și este excelent pentru a crea iluzia unui spațiu vast, mai mare decât este în realitate
- Negrul este o culoare sobră, care duce cu gândul la autoritate și putere
Fă alegerea paletei dominante în funcție de aceste informații și rezumă-te la maximum 3-4 nuanțe pentru întreaga casă, în caz contrar decorul va părea încărcat
5 lucruri pe care trebuie să le știi când cumperi mobila
După ce stabilești culoarea pereților și a podelei, dar și linia dominantă în casă, poți începe să alegi și mobilierul. Iată ce trebuie să știi când alegi mobila pentru casa ta:
- Nu încărca prea mult camerele cu obiecte de mobilier, alege mai puțin și de mai bună calitate. Lasă și spațiu „alb” (gol) în fiecare cameră, pentru a da senzația unei încăperi aerisite.
- Ține cont de proporții și optează pentru mobilier masiv pentru camere mari și viceversa.
- Alege câte un obiect de mobilier deosebit pentru fiecare cameră – un astfel de fotoliu în living sau în dormitor, sau această canapea care va da personalitate oricărei case.
- Ghidează-te după același stil pentru toată casa. Dacă într-o cameră ai mers pe un decor vintage, nu te abate de la această linie pentru celelalte încăperi. Obiectivul este ca întregul decor să fie ca un tot unitar și să nu pară că ai intrat într-o altă casă de fiecare dată când intri într-o altă cameră.
- Holul nu trebuie uitat când vine vorba de mobilă – în afară de cuier și pantofar, îți mai recomandăm să pui aici o măsuță cu o plantă de interior, o băncuță cu câteva perne decorative. Oricine se va simți binevenit dacă vei amplasa astfel de obiecte în hol.
Lumina, un aspect esențial pentru felul în care arată decorul
Nu este de ajuns să alegi dintr-un magazin specializat câteva lustre și abajururi pentru a avea parte de un decor cu bun gust. În primul rând trebuie să te ghidezi după nevoia de lumină din fiecare cameră – în dormitor poți merge pe o lumină mai slabă, în vreme ce în living ai nevoie de multă lumină, dar care să vină din mai multe colțuri.
Este foarte important să cumperi corpurile de iluminat la final, după ce s-a conturat decorul, așa încât să iei cea mai bună hotărâre pentru locuința ta. În living și în dormitor, adaugă și surse de lumină alternative – lămpi, lampadare.
Cum ți se par aceste sfaturi? Care ți se pare cea mai dificilă alegere când vine vorba despre decorarea casei?