Ingrijirea corespunzatoare a canapelei iti va garanta ca acest obiect de mobilier va arata ca nou ani la rand si va fi confortabil chiar si dupa ce este utilizat mult timp. Daca ai grija de ea, o canapea de calitate poate fi folosita cu succes ani de zile, ceea ce se traduce prin economii substantiale si te scuteste de timp pierdut cu gasirea unui model nou care sa se potriveasca in locuinta ta.
Iata de ce reguli trebuie sa tii cont pentru a ingriji ca la carte canapeaua ta:
1. Elimina praful
Este foarte usor sa observi praful de pe mobila, insa pe canapea el nu prea se vede. Este bine sa stii totusi ca aceeasi cantitate de praf pe care o vezi depusa pe mobila, se asaza si pe canapeaua ta. Pentru a elimina praful, aspira saptamanal canapeaua. Cand o aspiri, nu uita sa scoti pernele si sa insisti in zonele in care exista cusaturi.
Nu uita ca pentru canapea vei avea nevoie de un capat diferit pentru aspirator, nu este recomandat sa-l folosesti pe acelasi pe care il utilizezi de obicei pentru podea. Nu folosi capatul cu perie, de obicei este dur si folosirea lui repetata duce la deteriorarea materialului.
2. Pastreaza-i forma
Dupa ce aspiri bine canapeaua, scutura pernele pentru ca ele sa-si pastreze forma. Bate-le pe ambele parti si intoarce-le saptamanal. Ca si in cazul saltelei de la pat, intoarcerea periodica a pernelor face ca ele sa nu se supra-uzeze doar pe o parte.
Este recomandat si sa schimbi pernele intre ele daca este posibil. Probabil ai observat si tu ca majoritatea canapelelor se aplatizeaza in mijloc, pentru ca cei mai multi dintre noi se asaza chiar in zona respectiva. Tocmai de aceea este foarte util sa schimbi si pernele intre ele, pentru a evita uzarea excesiva a uneia dintre ele, in vreme ce pernele celelalte arata ca noi.
3. Fereste canapeaua de razele soarelui
Tesaturile sunt foarte afectate de razele ultraviolete. Ele duc la subtierea materialului si la decolorararea acestuia, asa ca este de preferat ca ea sa nu fie amplasata chiar in lumina directa a soarelui. Daca nu ai de ales si camera nu iti permite sa o amplasezi in alta parte, trage draperiile pe timpul zilei.
4. Cum se curata canapeaua
Daca ai patat canapeaua, trebuie sa stii ca nu poti folosi pe ea orice tip de detergent. Alege un produs conceput special pentru tapiterii si nu folosi prea multa apa. Cea mai buna modalitate de a scoate petele de pe canapea este sa o stergi cu o laveta umezita. Apa in exces patrunde in straturile canapelei, ceea ce poate duce la aparitia unor mirosuri neplacute. De asemenea, daca folosesti multa apa atunci cand cureti canapeaua, este posibil ca dupa uscare sa observi ca au ramas urme pe ea.
In cazul canapelelor din piele, nu folosi apa deloc. Ai nevoie doar de o laveta din microfibra si de un produs special pentru tratatarea pielii. Apa este un adevarat inamic pentru tapiteriile din piele, asa ca ori de cate ori versi un lichid, trebuie sa intervii cat de repede poti pentru a absoarbe apa in exces.
5. Foloseste huse si cuverturi
Daca te-ai indragostit de modelul si culoarea unei canapele, cel mai probabil nu vei fi dispus sa o acoperi cu o cuvertura sau o husa, insa pe termen lung este o modalitate excelenta de a o proteja. Totusi, o idee pe care ar trebui sa o iei in considerare este acoperirea ei macar atunci cand dai o petrecere si posibilitatile ca ea sa se pateze cresc. Bineinteles, pentru a-i prelungi viata si pentru a-i masca micile imperfectiuni provocate de uzura, poti folosi o husa la cativa ani dupa ce ai cumparat-o si dupa ce si-a pierdut din aspectul de la inceput.
In final, trebuie sa-ti spunem ca daca vrei sa cureti canapeaua asa cum merita, poti apela la o firma care se ocupa de curatarea profesionala a canapelelor.
Mersi mult de sfaturi, imi sunt de mare ajutor