Indiferent ca locuiesti intr-o casa mare sau intr-un apartament micut, aceste idei pot fi puse in practica in orice tip de spatiu, iar rezultatele vor fi neasteptate.
Livingul este incaperea in care am inceput sa ne petrecem tot mai mult timp, arata un studiu al companiei de comunicare Ofcom. De exemplu, ne uitam la televizor cu 18 minute mai mult, in medie, fata de 2004, insa am inceput sa renuntam la obiceiul de a avea mai multe televizoare. Acum, 41% dintre familii au un singur televizor in casa, care sta de obicei in living, fata de 35%, cat era procentul in urma cu zece ani.
In living se aduna tot mai des intreaga familie, fie pentru a se relaxa uitandu-se la un film, un serial sau o emisiune, pentru a citi sau pentru a lua masa. Astfel, principala calitate pe care trebuie sa o aiba un living amenajat corect nu mai este doar functionalitatea. Acest spatiu trebuie sa ofere o atmosfera relaxanta si deconectanta, sa fie confortabil si suficient de versatil pentru orice familie. Iata cateva trucuri de care ar trebui sa tineti cont pentru a obtine o ambianta ideala in casa dumneavoastra:
Impartiti spatiul cu ajutorul unui coltar confortabil
Multi opteaza sa amplaseze coltarul sau canapeaua langa perete, insa cele mai recente trenduri in designul de interior ne arata ca un coltar plasat in partea centrala a livingului poate structura incaperea in functie de activitati. Aceasta idee de amenajare este potrivita mai ales pentru spatiile deschise, care au nevoie de cateva delimitari.
Un living spatios, de exemplu, poate fi impartit in doua zone: una destinata relaxarii, cu taburete sau astfel de fotolii confortabile si una in care aveti coltarul, masuta de cafea si un corp de biblioteca practic, functional si cu un design aparte. Astfel, veti avea mai multe puncte de interes in cadrul livingului, ceea va crea un spatiu versatil, interesant si primitor.
Nu ignorati importanta decoratiunilor
Decoratiunile sunt cele care ne completeaza locuintele si dicteaza impresia pe care o aveti cand intrati intr-o camera. In living, ele sunt cu atat mai importante cu cat exista mai multe spatii pe care trebuie sa le umpleti. Iata care sunt decoratiunile care nu ar trebui sa iti lipseasca:
Plante inalte, amplasate langa ferestre. Acestea vor oferi un aspect mai primitor locuintei, vor oxigena incaperea si o vor lumina. In plus, pata de culoare pe care o adauga plantele nu poate fi compensata cu ajutorul niciunui tablou sau obiect lipsit de viata.
Perne colorate, pentru canapea sau coltar. Indiferent ca ai o canapea de doua locuri sau un coltar extensibil si spatios, cateva perne decorative vor infrumuseta livingul, vor adauga culoare si pot echilibra stilurile de design, daca ai imbinat mai multe in amenajarea incaperii.
Obiecte cu valoare sentimentala. Fiecare incapere spune o poveste si despre proprietarul ei. Iar personalizarea livingului nu numai ca va reusi sa te faca sa te simti ca acasa, dar se va transforma intr-un spatiu in care te simti in siguranta, relaxat si fericit.
Suprapune tesaturi, culori si forme
Livingul este incaperea care iti permite sa iti folosesti pe deplin creativitatea, mai ales in privinta texturilor si a materialelor pe care le folosesti. De exemplu, un covor pufos va umple incaperea si o va face sa para mult mai primitoare, in timp ce niste paturi din lana asezate pe canapea sau pe fotolii te vor invita sa petreci cateva clipe de deconectare, fie ca te uiti la televizor sau ca citesti.
Iar daca vrei sa adaugi adancime si culoare livingului tau, poti alege sa zugravesti un perete intr-o culoare tare, precum albastru, verde sau rosu inchis. Astfel, livingul tau va fi mai atractiv pentru toti oaspetii si va capata un aspect modern, dar incarcat de confort.
Creati mai mult spatiu cu ajutorul iluziilor optice
Atunci cand aveti de amenajat un living de dimensiuni mici, cea mai mare provocare este sa-l faceti sa pare spatios si aerisit. Chiar daca sunteti tentat, in prima instanta, sa alegeti doar piese mici de mobilier, trebuie sa stiti ca aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli in amenajarea spatiilor mici, pentru ca le fac sa arate ca niste incaperi in miniatura. Investiti mai bine in mai putine piese de mobilier, insa mai mari.
Alegeti o mobila de sugraferie in culori deschise, o canapea extensibila, pentru un plus de functionalitate, si amplasati o oglinda deasupra canapelei. Aceasta va mari optic spatiul si va face livingul sa arate mult mai aerisit.
De asemenea, zugravirea peretilor in culori deschise, preferabil alb sau variatiuni de alb, precum si alegerea unor draperii lungi, care sa adauge inaltime camerei, vor pune mai bine in valoare lumina naturala si vor crea o atmosfera de relaxare si confort.
Foloseste-te de aromoterapie pentru a crea un ambient relaxant
Aromoterapia are un efect de relaxare asupra tuturor simturilor noastre, iar daca stii cum sa o folosesti si in locuinta ta, te vei bucura de o casa care iti ofera calm si un sentiment de siguranta. Incearca arome de vanilie, lavanda sau mere si scortisoara, ideale pentru sezonul rece, sau cele de citrice, flori de camp sau bumbac, pentru zilele toride de vara. Mirosul din casa ta este mai important decat crezi si poate avea o contributie imensa la starea ta de spirit. Iar cand livingul tau arata si miroase asa cum trebuie, si dispozitia ta se va imbunatati instantaneu.
Daca tii cont de aceste sfaturi, livingul tau va deveni spatiul tau preferat pentru a te relaxa si pentru a-ti petrece timpul liber. Iar oaspetii tai se vor simti ca acasa, cand ii vei invita la masa sau sa va uitati la un film, in fata televizorului.