
Poti creste valoarea de piata a locuintei tale doar daca o renovezi? Cum reduci, de fapt, costurile cu renovarea? Si este adevarat ca doar cei instariti isi permit un designer de interior? Demontam impreuna toate aceste mituri:
Mitul 1: Lucurile de calitate au preturi exorbitante
Cand alegi materialele necesare pentru renovare si piesele noi de mobilier, nu te orienta dupa preturi. Este o parere preconceputa ca un pret mare inseamna automat calitate si rezistenta. Orienteaza-te, in schimb, dupa un raport avantajos calitate/pret, pe care il gasesti la firmele cu traditie, care au deja ani de experienta pe piata si mii de cumparatori multumiti. Un alt truc este sa alegi un stil clasic, care sa nu se demodeze, dar care sa iti ofere toata functionalitatea mobilierului modern. Daca vrei sa te convingi, arunca o privire peste aceste modele de dormitoare si livinguri clasice, care vor da un aer elegant oricarei locuinte. Dupa cum vezi, piesele de mobilier sunt realizate manual, din lemn de calitate si cele mai bune finisaje, astfel incat sa fie rezistente si sa le poti pastra in conditie impecabila multi ani de acum incolo.
Piesele in care merita sa investesti sunt cele care vor constitui punctul de interes al unei incaperi sau obiectele de arta, pe care toti invitatii tai le vor admira. Daca ai nevoie de un tablou sau de o sculptura inedita, viziteaza atelierele sau expozitiile tinerilor artisti. Pe langa faptul ca ii vei ajuta sa isi sustina financiar munca, te vei alege cu niste obiecte unice, pe care nu le mai gasesti in alte locuri.
Mitul 2: Doar cei instariti isi permit un designer de interior
Un profesionist te poate ajuta sa iti decorezi locuinta asa cum ai visat, insa astfel incat toate culorile, piesele de mobilier si decoratiunile sa se potriveasca intre ele si sa fie puse mai bine in valoare cu ajutorul corpurilor de iluminat sau al luminii naturale. Un designer iti poate face sugestii legate de niste detalii pe care tu nu le observi, insa exista preconceptia ca tariful perceput de un specialist este imens. Este drept ca exista designeri cu notorietate, care cer onorarii pe masura serviciilor oferite, insa atunci cand ai nevoie doar de parerea unui expert sau de cateva trucuri prin care sa imbunatatesti stilul de amenajare, poti apela cu incredere la designerii tineri si talentati, care abia asteapta o sansa sa arate ce pot. In plus, orice proiect este o contributie la portofoliu pentru ei, asa ca sigur vei gasi un designer pe placul tau, care sa nu te taxeze o avere.
Mitul 3: Renovarea completa a locuintei te costa enorm
Cu toti ne dorim o locuinta stilata si spatioasa, in care sa putem spune ca ne simtim cu adevarat ca acasa. Insa cand ne gandim la o renovare de la A la Z, ne imaginam ca va trebui sa facem economii serioase inainte sa ne apucam de treaba. Desi orice reamenajare a locuintei presupune cheltuieli, daca stii cateva trucuri vei reusi sa iti acoperi toate costurile cu minimum de efort. Vei avea nevoie, in primul rand, de un plan care sa cuprinda toate lucrarile pe care vrei sa le faci. Zidaria, schimbarea pardoselii, a gresiei si a faiantei, schimbarea instalatiilor electrice din perete, inlocuirea prizelor si a corpurilor de iluminat, izolarea fonica sau termica, dar si inlocuirea tevilor sau schimbarea geamurilor si a usilor trebuie sa fie efectuate, pe cat posibil, in paralel, pentru a scuti sparturi inutile si zile de munca in plus. Apoi, zugravirea, aranjarea mobilierului, a decoratiunilor si a covoarelor va fi floare la ureche, mai ales daca ai gasit deja piesele de mobila pe care ti le doreai si stii deja ce stil vrei sa abordezi in locuinta ta.
Mitul 4: Trebuie sa folosesti mobilier de dimensiuni mici daca nu ai mult spatiu
Exista un mit conform caruia o locuinta micuta va parea si mai putin spatioasa daca folosesti piese masive de mobilier. Dar daca amenajezi acest spatiu doar cu mobila de dimensiuni mici, vei obtine efectul de locuinta pentru papusi, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu te vei bucura de confortul pe care il meriti. Daca nu vrei sa renunti la ideea de a-ti lua un pat „king-size” sau la a avea un coltar in living, echilibreaza proportiile, renunta la piesele inutile de mobilier si cauta sa creezi spatii inteligente de depozitare. Asa vei reusi sa depasesti orice limitare pe care ti-o impune locuinta ta si sa o transformi intr-un spatiu de vis.
Mitul 5: O casa renovata se vinde mai repede si mai scump
Depinde. Finisajele noi, peretii indreptati, instalatiile electrice schimbare, instalatia de caldura noua, termopanele si balconul inchis sunt elemente care, in mod categoric, ridica valoarea de piata a oricarui apartament. Insa cei care cauta sa isi cumpere o locuinta au propriile planuri legate de cum ar vrea sa arate apartamentul sau casa, asa ca s-ar putea sa nu conteze foarte mult ce tip de gresie sau faianta ai folosit in baie si ca podeaua este din parchet laminat. Daca planuiesti sa vinzi o locuinta deja mobilata, iti poti mari sansele alegand un mobilier in tonuri neutre, cat mai simplu si elegant. Oamenii sunt mai receptivi in fata lucrurilor minimaliste, pe care stiu ca le pot adapta sau schimba in functie de preferinte, de aceea simplitatea ar trebui sa fie cuvantul cheie de care sa tii cont la renovare, daca ai in plan sa vinzi locuinta.