Amenajări de interior

Idei pentru decorarea și amenajarea casei în funcție de sezon

Schimbările pe care le aduc anotimpurile – zăpada, natura înflorită, soarele splendid al verii și fructele delicioase ale toamnei – trebuie să se reflecte și în decorul casei tale. Acestea aduc o notă de prospețime, te relaxează, dau un farmec aparte oricărui cămin și îl fac mai primitor atât pentru membrii familiei, cât și pentru oaspeți. Însă, indiferent de perioada din an, decorul casei tale trebuie să se potrivească personalității tale și stilului de amenajare.

Decorare de iarnă

Decorul de iarnă are în centru sărbătoarea Crăciunului și începe cu ritualul de împodobire a bradului de către membrii familiei. Așadar, înfrumusețarea casei începe cu bradul de Crăciun, care poate fi decorat într-o singură culoare (roșu, alb sau albastru, de exemplu) sau, din contră, poate avea o paletă mai largă de nuanțe – auriu, mov, argintiu -, în funcție de preferințele tale.

Aceeași regulă se aplică și când vorbim despre decorarea casei de Crăciun. Poți alege o temă cromatică – albul și roșul sunt cele mai populare – sau poți înveseli casa cu o paletă mai mare de culori, care să se completeze și să aducă bucuria în sufletul oricui îți trece pragul. Ceea ce trebuie să păstrezi este armonia dintre elementele decorative și simțul măsurii, pentru a nu ajunge în ipostaza în care decorul devine prea încărcat și deranjează.                                            

Holul

Iarna este perioada din an în care îți poți lăsa imaginația liberă și poți decora casa cum îți place. Sfatul nostru este să începi de la intrarea în casă: lasă spiritul sărbătorilor să te înveselească încă dinainte să treci pragul.

Nu contează dacă ai un mic apartament de bloc sau o casă spațioasă. Există varianta perfectă pentru decorarea oricărui hol. De exemplu, cel mai simplu decor pe care îl poți alege este să așezi o coroniță de brad simplă pe ușa de la intrare.

Dacă îți place un decor mai elaborat, pune-i beteală și mici globuri sau clopoței. Tot la intrare poți așeza o figurină care să dea bun-venit musafirilor, de exemplu, pe Moș Crăciun, un ren sau alt simbol haios al Crăciunului.

Holul este primul spațiu cu care fac cunoștință vizitatorii, așa că alege un decor cald, care să le aducă un zâmbet pe chip – de exemplu, poți pune o măsuță pe care să așezi lumânări sau o instalație de luminițe.                                                                    

Livingul

Este spațiul în care vei petrece mult timp în perioada sărbătorilor. Toți membrii familiei, de la mic la mare, se strâng pe canapeaua din living si stau de vorbă sau vizionează filmele preferate seara, cand atmosfera se liniștește.

Decorul livingului poate să însemne, pe lângă împodobirea bradului, un vraf de perne decorative, în culorile Crăciunului – roșu, verde și auriu -, lăsate pe canapea și fotolii. În același timp, poți folosi niște crenguțe de brad care vor împrospăta aerul în mod natural, cu mirosul inconfundabil de cetină.

Nu ar trebui să-ți lipsească din decorul de Crăciun fundițele, globurile și tradiționalele sosete de cadouri, care aduc un aer jucăuș livingului.

Dacă ai o bibliotecă în living, poți îmbrăca toate cărțile în hârtie cu imprimeuri de sezon. Asta va da un aer de sărbătoare și bibliotecii, fără să mai punem la socoteală efectul plăcut pe care-l va avea la nivel vizual.                                                                             

Masa de Crăciun

Masa de Crăciun nu este doar locul unde se adună întreaga familie pe 25 decembrie. Este un ritual și include alegerea tematicii decorului, a veselei potrivite, pregătitul mâncării și al dulciurilor. Mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, mulți oaspeți îți trec pragul și vrei ca ei să se simtă bine și să se bucure de preparate, dar și de atmosfera pe care îți dorești să o creezi cu ajutorul decorațiunilor.

Gândește-te din timp la tema decorului pentru masa de sărbători. Poți să o stabilești în funcție de o anumită paletă de culori sau într-un anumit stil – modern, clasic sau vintage, de exemplu.

În crearea atmosferei perfecte, culorile alese contează mult, la fel și alegerea texturilor (adică vesela sau materialul feței de masă, de exemplu). La final, după ce ai aranjat masa, farfuriile, șervețelele și tacâmurile, presară câteva conuri de brad, crenguțe și lumânări printre ele. Vor face cu siguranță diferența la masa din Ajun.                                                

Dormitorul

Poți lăsa sărbătorile să pătrundă chiar și în dormitor prin alegerea unor așternuturi cu motive de Crăciun, o pătură colorată din lână sau o cuvertură. Tot pentru pat, poți alege câteva perne care să ofere culoare și să completeze decorul camerei.

În același timp, amplasarea unor lumini decorative (felinare, luminițe) creează o atmosferă festivă, caldă și relaxantă.   

Balconul și grădina

Când alegi decorațiunile pentru grădină sau balcon, ai grijă ca acestea să fie create special pentru exterior și să reziste condițiilor meteo nefavorabile. Optează pentru decorațiuni luminoase cu LED, împodobește brazii de afară (sau alți copaci care sunt mai mici) și împachetează cutii de carton (sau polistiren) cu folie de cadou. Pe gard poți așeza lumini sau ghirlande din beteală și crenguțe de brad. Dacă ai copii, din curtea ta nu are cum să lipsească omul de zăpadă.

Inspirație pentru decorarea casei iarna

Magazinele pun la dispoziție, începând cu luna noiembrie, o mulțime de variante care te ajută să realizezi cele mai frumoase decoruri în funcție de preferințe. Am selectat pentru tine câteva imagini care să te inspire când îți vei decora casa. 

Decorare de primăvară

Primăvara este un anotimp festiv, la fel ca iarna, pentru că totul în jurul nostru revine la viață. Poți crea o atmosferă proaspătă și energizantă în locuința ta cu ajutorul decorului și al accesoriilor de primăvară.

Iată câteva idei care te ajută să aduci mai ușor primăvara în casa ta:

   • înlocuiește draperiile groase cu unele subțiri, deschise la culoare;
   • schimbă nuanțele așternuturilor și inspiră-te din culorile florilor când alegi cuvertura pentru pat;
   • ajută-te de perne decorative, atât în living, cât și în dormitor; acestea vor imprima o notă pozitivă spațiului de locuit;
   • umple vazele cu flori (zambilele sunt cele mai colorate și mai frumos mirositoare, în opinia multora) și crenguțe;
   • folosește materiale ușoare și culori deschise pentru fața de masă.

    Inspirație pentru decorarea casei primăvara

    În această perioadă alegem să ne decorăm casa pentru a aduce acea veselie caracteristică primăverii, a florilor proaspăt înflorite și a pomilor înverziți. În același timp, crearea unei atmosfere în acord cu natura ne ajută și în setarea decorului pentru sărbătoarea Paștelui.

    Iată câteva sugestii pe care ți le propunem pentru decorul de primăvară:

                                                                                                                                                      

    Decorare de vară

    Lumina este personajul principal în povestea decorului de vară. Ea trebuie să pătrundă în casă și să lumineze texturile, să pună accentul pe detalii și să facă ce știe mai bine – să încălzească.

    • Culorile pe care le poți folosi sunt cele ale fructelor coapte, pe care le poți combina cu alb, dacă vorbim de alegerea decorațiunilor și a acesoriilor.
    • În acest sezon, accentul este pus pe terasă/balcon și îți recomandăm mobilierul în nuanțe deschise, pe care să îl pui în evidență cu accente de culoare (o măsuță de cafea albastră sau roșie, perne de șezlong în culori puternice etc.).

     Inspirație pentru decorarea casei vara

     Încă din copilărie, vara este anotimpul preferat al multora dintre noi. Ne duce întotdeauna cu gândul la vacanță, căldură, mare, soare, nisip. Iată câteva idei care să te inspire când îți decorezi casa în sezonul cald:

                                                                                                                                                                                          

     Decorare de toamnă

     Toamna se culeg roadele și asta trebuie să transmită și casa noastră:

     • pentru a crea un decor de toamnă, fă o plimbare în parc sau în pădure și adună ghinde, nuci, frunze, conuri pe care le poți pune într-un bol sau într-un coș, la vedere;
     • folosește dovleci, crengi de mesteacăn, coajă sau chiar secțiuni de trunchi de copac pentru a aduce natura în casă;
     • colorează-ți livingul în nuanțele toamnei; de exemplu, înrămează printuri sau poze cu copaci care au frunzele ruginii și așază-le în living pentru a crea o atmosferă plăcută;
     • lumânările creează o atmosferă aparte și sunt bine-venite atât în camera de zi, cât și în dormitor sau baie.

     Inspirație pentru decorarea casei toamna

     Toamna este un anotimp cu o cromatică aparte, caldă, care ne inspiră să facem mici schimbări care ne aduc bucurie și ne cer eforturi reduse. Iată o selecție de imagini care să te inspire în acest sezon:

     Căminul este singurul loc care îți permite să te simți cu adevărat acasă, așa că merită să îl ajuți cu mici schimbări care să-i împrospăteze energia, în funcție de sezon și de preferințele tale.

     Sursa foto:Shutterstock, Elvila

(Visited 1.321 times, 1 visits today)
Summary
Idei pentru decorarea și amenajarea casei în funcție de sezon
Article Name
Idei pentru decorarea și amenajarea casei în funcție de sezon
Description
Idei în funcție de sezon și de fiecare cameră în parte care te vor inspira să-ți decorezi locuința în fiecare anotimp.
Author
Publisher Name
Elvila
Publisher Logo

S-ar putea să îți placă și

Nu există comentarii

Răspundeți