Sfaturi utile

Crăciunița: sfaturi de îngrijire pentru a avea o plantă frumoasă și sănătoasă

craciunita

În decorul predominant alb al iernii, există o floare care te încântă cu flori roșii și mari, chiar în preajma sărbătorilor. Despre Crăciuniță este vorba, o floare pe care o vezi cu siguranță iarna în toate florăriile și magazinele.

Dacă plănuiești să îți achiziționezi una, e bine să știi că sunt plante destul de pretențioase, care au nevoie de un anumit tip de îngrijire. Îți explicăm mai jos cum trebuie să o uzi, unde o poți așeza prin casă și ce trebuie să faci ca să înflorească din nou. În plus, vei afla și care este istoria din spatele acestei plante și de unde provine numele de Crăciuniță.

Care este legenda Crăciuniței

Crăciunița a fost cultivată pentru prima oară în America Centrală, în sudul Mexicului, într-o zonă numită „Taxco del Alarcon”. Aztecii numeau această floare „cuetlaxochitl” și foloseau frunzele pentru a crea o vopsea de haine, iar seva – ca medicament pentru a trata febra.

Dacă te întrebi de unde provine numele de Crăciuniță, află că există o legendă care pornește din Mexic și explică apariția florii.

Se spune că exista o fată săracă pe nume Pepita, care nu avea niciun cadou pe care să i-l ofere pruncului Iisus la slujba de Crăciun. Fata era foarte tristă, dar prietenul ei, Pedro, a încercat să o înveselească spunându-i: „Sunt sigur că Iisus va fi fericit cu un cadou oricât de mic, atât timp cât i-l oferă cineva care îl iubește”.

Pepita nu a știut ce să ofere, așa că a cules câteva buruieni de pe marginea drumului, a făcut un buchet și apoi a intrat rușinată în biserică. În drum spre altar, și-a amintit ce i-a spus prietenul ei și a început să se simtă mai bine. Astfel, a îngenuncheat și a pus cu încredere buchetul lângă scena Nașterii Domnului.

Dintr-odată, buchetul de buruieni a înflorit, uimind pe toată lumea cu florile sale mari și roșii. Cei prezenți erau convinși că tocmai au fost martorii unui miracol și de atunci i-a rămas numele de „Flores de Noche Buena” (în română, Floarea Nopții Sfinte sau Crăciunița).

Forma florilor și a frunzelor de Crăciuniță seamănă cu o stea și din acest motiv este asociată cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi către Iisus. Frunzele roșii simbolizează sângele lui Hristos, iar cele albe – puritatea lui.

Cum arată Crăciunița

Când te gândești la Crăciuniță, probabil îți închipui o floare de talie mică, roșie. Dar culoarea acesteia poate să fie și portocalie, verde pal, crem, roz sau alb, iar înălțimea poate varia între 0,6 și 4 metri.

Chiar dacă arată ca niște flori, partea de sus a plantei este formată tot din frunze, cu dimensiunea între 7 și 16 centimetri. De fapt, florile sunt cele din mijlocul mănunchiului de frunze, sunt foarte mici și au culoarea galbenă când înfloresc.

floarea craciunita

Sfaturi pentru îngrijirea Crăciuniței

Crăciunița este o plantă destul de pretențioasă, are nevoie de o perioadă lungă de expunere la soare pentru ca frunzele sale să se coloreze, nu suportă temperaturile scăzute și solul trebuie să fie bine drenat. Îți explicăm mai jos ce poți face pentru a-i asigura condițiile optime de creștere.

La ce să fii atent când o achiziționezi

Poți crește planta și din semințe, dar procedeul este mai de durată. Dacă vrei să te bucuri de Crăciuniță în perioada sărbătorilor, este mai ușor să o achiziționezi de la o florărie sau de la un magazin. Uite la ce trebuie să fii atent:

 • pentru că planta este sensibilă la frig, asigură-te că a fost depozitată într-un spațiu cald;

 • florile mici ar trebui să aibă o culoare galben-verzuie și să nu fie înflorite sau căzute;

 • nu achiziționa o plantă care are frunzele zgâriate sau maronii.

Unde trebuie așezată

În primul rând, trebuie să ai grijă cum transporți planta. Crăciunița nu rezistă la temperaturi joase, așa că este bine să folosești un ambalaj gros în jurul ghiveciului sau chiar o pătură ca să învelești planta.

Deoarece Crăciunițele cresc predominant în America Centrală, sunt obișnuite să primească mult soare și să nu fie expuse la vânt puternic. Având în vedere aceste considerente, iată câteva sfaturi pentru a alege cea mai bună amplasare din locuință:

 • temperatura din cameră trebuie să se încadreze între 16 și 22 de grade Celsius;

 • planta nu trebuie să stea lângă calorifer, lipită de un geam rece sau în locuri unde bate vântul;

 • în timpul zilei, Crăciunița trebuie să primească lumină indirectă de la soare;

 • încearcă să nu schimbi locul plantei foarte des, astfel încât să nu fie expusă la schimbări bruște de temperatură.

Crăciunița va avea un aspect spectaculos în timpul sărbătorilor, așa că este elementul perfect pentru a orna masa de Crăciun. Pe lângă fața de masa cu fulgi de nea și oameni de zăpadă, poți poziționa planta în mijlocul mesei din dining, pentru a crea o atmosferă perfectă de sărbătoare.

Citește și: 10 plante care rezistă fără multă lumină. Pot înfrumuseța și cele mai întunecate camere.

Cum trebuie udată

Avantajul de a avea o Crăciuniță este că nu va trebui să o uzi foarte des, doar aproximativ o dată pe săptămână. Înainte să o uzi, este bine să îi verifici solul cu degetul:

 • dacă solul este uscat în profunzime, e momentul să uzi planta;

 • dacă solul este uscat doar la suprafață, mai așteaptă o zi până să uzi planta;

 • dacă s-a adunat apă în tăvița de sub ghiveci, aruncă apa și așteaptă o săptămână până să uzi planta din nou; dacă rădăcinile sunt îmbibate cu prea multă apă, există riscul ca acestea să putrezească.

  cum se uda craciunita

  Cum faci Crăciunița să reînflorească

  Întreținerea Crăciuniței depinde foarte mult de perioada anului. Dacă în perioada ianuarie-martie trebuie ținută la lumină și udată când solul este uscat, în aprilie va trebui să o uzi mai rar și după două săptămâni să o muți într-o cameră întunecată.

  Pe la mijlocul lunii mai este bine să o muți într-un nou ghiveci și din iunie o poți muta chiar afară, pentru că temperaturile vor fi destul de ridicate. În iulie, când îi cresc noi tulpini, trebuie să tai cam doi centimetri din fiecare.

  În august, adu planta în casă și începe să o fertilizezi la fiecare 30 de zile. De acum până în noiembrie vei ține planta în lumină indirectă ziua, dar între orele 17:00 și 08:00 Crăciunița trebuie să stea ori într-o cameră întunecată, ori acoperită cu o cutie, pentru a începe procesul de înflorire.

  Dacă respecți aceste instrucțiuni și o uzi periodic pentru a menține un nivel optim de umezeală, te vei bucura în următorul an de o plantă frumos crescută, cu multe frunze colorate.

  Citește și: Top 15 cele mai ușor de cultivat și de îngrijit plante aromatice.

  Cum trebuie fertilizată

  După ce înfloresc în luna decembrie, la aproximativ șase săptămâni vei observa că partea de deasupra începe să se ofilească și să cadă. Acum este momentul potrivit să o fertilizezi folosind substanțele potrivite achiziționate de la fitofarmacie.

  În luna mai, când încep să apară noi tulpini, trebuie să fertilizezi din nou planta, diluând fertilizatorul astfel: jumătate substanță, jumătate apă. În iunie, când scoți planta afară, folosește aceeași cantitate de soluție pentru fertilizat.

  Din acest moment până în decembrie, când planta va înflori din nou, o poți fertiliza la fiecare 30 de zile, ca să te asiguri că planta se dezvoltă sănătos.

  Cum se înmulțește

  Înmulțirea se poate face în două feluri: prin semințe sau prin butășire. Prima opțiune este mai complicată și durează mai mult. Dacă ai deja o plantă care are cel puțin șase săptămâni, poți începe procesul de înmulțire imediat după ce noile tulpini încep să crească, adică aproximativ în luna iunie. Pentru a obține noi plante, urmează acești pași:

  • pregătește un bol cu apa caldă;

  • taie tulpini cu lungimea cuprinsă între 10-12 centimetri de la baza plantei;

  • introdu tulpinile în bol pentru a elimina seva lăptoasă pe care o secretă, numită latex; această sevă împiedică formarea rădăcinilor și trebuie eliminată înainte să introduci tulpinile în sol;

  • într-un recipient încăpător, prepară un amestec de nisip cu turbă în care vei pune tulpinile;

  • rădăcinile ar trebui să se formeze în aproximativ o lună, după care poți muta plantele în ghiveci.

   inmultire craciunita

   Cel mai cunoscut mit despre Crăciuniță

   Mulți oameni consideră că planta este otrăvitoare. Din fericire, acesta este doar un mit care a apărut în 1919 și care s-a perpetuat de-a lungul timpului. Legenda spune că un ofițer care se afla în Hawaii și-a găsit copilul de doi ani decedat sub o Crăciuniță. Deoarece copilul avea o frunză din această plantă în mână, toată lumea a presupus că a murit pentru că a mâncat din plantă.

   Conform indexului Poisindex, planta nu reprezintă un pericol pentru copii sau animale dacă este ingerată. Spre exemplu, pentru ca un copil de 22 de kilograme să fie afectat de compușii toxici din Crăciuniță, ar trebui să mănânce 500 de frunze. Chiar dacă acest lucru este improbabil, ar trebui totuși să ții planta la un nivel unde cei mici nu pot ajunge ușor.

   În schimb, planta secretă o sevă lăptoasă, numită latex, la care anumiți oameni pot avea alergie. Din acest motiv, ar trebui să porți mănuși atunci când atingi planta, ca să nu riști să îți apară o iritație.

   Crăciunița Cactus

   Deoarece au același nume și înfloresc în aceeași perioadă, Crăciunița (Euphorbia pulcherrima) și Crăciunița Cactus (Schlumbergera truncata) sunt des încurcate. Numită uneori și „Nu mă deranja”, planta nu este practic un cactus, dar seamănă cu unul, deoarece are tulpinile puternic aplatizate și segmentate.

   Crăciunița Cactus este o plantă originară din Brazilia și impresionează cu flori spectaculoase ce pot varia între alb, roz, roșu, violet, galben și oranj. Deoarece înflorește în perioada Crăciunului, este un cadou popular cu ocazia sărbătorilor.

   Sărbătorile nu ar fi complete fără un pic de culoare care să creeze o atmosferă relaxantă. Pe lângă bradul de Crăciun, îți poți decora casa și cu o Crăciuniță, pentru că frunzele roșii se potrivesc de minune cu restul ornamentelor de sărbători.

   Sursa foto: Shutterstock, Elvila

(Visited 5.431 times, 3 visits today)
Summary
Crăciunița: sfaturi de îngrijire pentru a avea o plantă frumoasă și sănătoasă
Article Name
Crăciunița: sfaturi de îngrijire pentru a avea o plantă frumoasă și sănătoasă
Description
Crăciunița este o plantă destul de pretențioasă, are nevoie de o perioadă lungă de expunere la soare pentru ca frunzele sale să se coloreze, nu suportă temperaturile scăzute și solul trebuie să fie bine drenat.
Author
Publisher Name
Elvila
Publisher Logo

S-ar putea să îți placă și

Nu există comentarii

Răspundeți