Bucataria este inima casei tale si, potrivit statisticilor, locul in care iti petreci peste trei ani din viata.
Bucataria traditionala, utilizata doar pentru prepararea si servirea meselor, a devenit un concept invechit. Acum, folosim bucataria si ca spatiu de relaxare sau de socializare. Ne invitam prietenii la o cafea aici, copiii isi fac temele la masa din bucatrie, este locul in care ne refugiem sa purtam o conversatie telefonica sau locul in care rasfoim o revista in timp ce savuram o gustare. De aceea, acest spatiu trebuie sa iti asigure confort si functionalitate, astfel incat bucataria ta sa fie o incapere in care ai totul la indemana si te simti ca acasa.
Cum amenajam bucataria mica de apartament?
Amenajarea unei bucatarii micute este o provocare chiar si pentru designerii de interior. Este dificil sa amenajezi un spatiu care sa fie si placut din punct de vedere vizual, si functional. Insa exista cateva trucuri care te ajuta sa faci o incapere mica sa para mai spatioasa si pe care le poti aplica cu succes si in bucataria ta:
Cum alegi gresia si faianta intr-o bucatarie mica
Amenajarea unei bucatarii mici de bloc este destul de restrictiva in privinta paletei de culori pe care o poti alege. Cele mai potrivite sunt nuantele deschise, care maresc optic spatiul si valorifica din plin lumina naturala. Alege o faianta alba, bej, gri sau roz pal si mentine o coerenta cromatica in toata bucataria. Daca iti doresti sa creezi un contrast puternic, poti varui peretele cel mai indepartat de usa intr-o culoare inchisa, precum gri petrol sau bleumarin, si vei da camerei impresia de profunzime. In ceea ce priveste faianta, poti opta pentru culori neutre, deschise, nefiind recomandat sa experimentezi cu nuante aprinse. Poti, totusi, sa alegi un gri inchis pentru gresie, mai ales daca ai pus pe pereti faianta roz sau bej.
Cum alegem mobila intr-o bucatarie mica de apartament
Mobilierul ideal pentru o bucatarie mica este cel compact si multifunctional, cu spatii inteligente de depozitare, care nu ocupa foarte mult spatiu. De aceea, este recomandat sa eviti mobila masiva si grea si sa te orientezi spre astfel de piese de mobilier de bucatarie, usoare, dar de calitate superioara, care vor oferi spatiului un aspect aerisit si ordonat. Gandeste in avans designul bucatariei tale, inclusiv directia si modul in care se vor deschide usile dulapurilor, astfel incat sa salvezi cat mai mult spatiu.
Cum amenajezi o bucatarie lunga si ingusta
Nu este chiar forma ideala pentru o bucatarie, dar chiar si asa, poti amenaja cu bun gust un spatiu lung si ingust. Secretul consta in alegerea unui mobilier potrivit pentru aceasta forma, iar aici ai doua optiuni: poti sa accentuezi forma incaperii sau sa incerci sa o ascunzi.
In primul caz, poti plasa blatul de bucatarie, chiuveta si frigiderul de o parte, iar dulapurile de bucatarie si aragazul de cealalta parte. Intre cele doua corpuri de mobilier va ramane un culoar ingust, pe care il poti scoate in evidenta daca decorezi cu o gresie intr-o culoare aprinsa si vesela.
Daca vrei sa maschezi forma bucatariei tale, alege un mobilier in forma literei „L”. Acesta iti va oferi toata functionalitatea de care ai nevoie, fara sa iti ocupe mult spatiu, iar bucataria ta va parea mai lata. Un truc foarte util este sa alegi dulapuri cu usi din geamuri. Acestea vor reflecta lumina astfel incat sa mareasca optic incaperea si sa ii dea un aer mult mai luminos. Arunca o privire printre aceste idei de amenajare a unei bucatarii inguste si vezi care s-ar potrivit locuintei tale:
Bucataria in balcon? Idei practice
Amenajarea unei bucatarii mici in balcon este o solutie creativa pentru cei care locuiesc intr-un apartament nu foarte spatios si vor sa foloseasca fiecare metru patrat cat mai inteligent. Exista insa atat avantaje, cat si dezavantaje in amenajarea bucatariei pe balcon, asa ca inainte sa incepi proiectul tau de design, este bine sa cantaresti cu grija argumentele pro si contra.
In primul rand, acest stil de amenajare este recomandat mai ales cand balconul se afla in continuarea bucatariei. Asa iti va fi mai usor sa tragi teava de apa si gazele pentru aragaz. Insa trebuie sa iei in calcul cat de functionala poate fi o astfel de bucatarie si daca va fi nevoie sa dai jos vreun perete despartitor. Mutarea bucatariei pe balcon inseamna ca vei capata un spatiu in plus, pe care il poti transforma dupa bunul plac. Poti organiza un loc de luat masa sau poti extinde livingul, astfel incat sa iti faci locuinta sa para mai spatioasa si sa fie mai confortabila.
Dezvantajul unei bucatarii pe balcon este ca amenajarea se dovedeste putin mai pretetioasa. Spatiul restrans, lipsa unei izolatii bune, precum si izolarea fata de celelalte incaperi iti pot da peste cap planurile de amenajare. Insa daca tu consideri ca aceste neajunsuri sunt suficient de mici incat sa nu conteze in fata beneficiilor pe care le obtii de pe urma amenajarii bucatariei in balcon, atunci aceste imagini te vor inspira sa gasesti designul ideal pentru bucataria ta:
Bucatarie open space in living
Bucataria open space sau americana a crescut foarte mult in preferintele proprietarilor de garsoniere sau de apartamente micute. Acest stil de amenajare demonstreaza cel mai bine cum s-a transformat bucataria traditionala intr-un spatiu multifunctional, care imprumuta ceva din lejeritatea livingului. Amenajarea unei bucatarii mici open space are numeroase avantaje.
In primul rand, castigi spatiu si iti transformi bucataria intr-un spatiu care favorizeaza socializarea. Iti poti primi invitatii in living si poti purta o conversatie cu ei in timp ce prepari masa sau bauturile, fara sa te mai izolezi.
In al doilea rand, este un design foarte practic, care structureaza intreaga locuinta, ii ofera un aer de continuitate si un aspect spatios. Poti opta pentru amenajarea unei bucatarii cu insula, care va delimita optic spatiul si iti va oferi suficient loc pentru a-ti organiza un banc de lucru, atunci cand gatesti. O bucatarie open space mobilata modern este ideala pentru persoanele practice si ocupate, care au nevoie sa se miste rapid dintr-un loc in altul. La alegerea mobilierului pentru acest spatiu, tine cont ca se potrivesc electrocasnicele incorporabile, care fac mobila sa para mai compacta si mai organizata.
Amenajarea bucatariei de vara
Cei care locuiesc la casa stiu ca gatitul pe timp de vara poate face ca aerul din bucatarie sa devina sufocant si irespirabil. Oricat de mult ai tine deschis aerul conditionat, este dificil sa prepari masa in zilele caniculare. Iar daca obisnuiesti sa gatesti des si nu vrei sa renunti la acest obicei in anotimpul cald, o solutie foarte avantajoasa este sa iti amenajezi o bucatarie de vara.
Bucataria in aer liber
Multe dintre bucatariile in aer liber sunt amenajate cu mobila inzidita, care sa faca fata schimbarilor de vreme, si decorate cu materiale precum lemnul sau piatra naturala. Bucataria in aer liber are un aer rustic care te cucereste de la prima vedere, iar daca vrei sa profiti din plin de avantajele sale, noi te sfatuim sa iti amenajezi in preajma si un foisor, in care sa iei masa si sa te relaxezi. Daca nu ai un buget suficient de mare la dispozitie pentru o bucatarie complet utilata, poti construi un gratar si poti improviza o sursa de apa, astfel incat sa nu faci drumuri pana in casa de fiecare data cand ai nevoie sa cureti un tacam sau sa umpli o oala cu apa.
Bucatarii rustice
Bucatariile rustice au un farmec aparte, care ne aminteste de cabanele montane sau de casa de la tara a bunicii. Aspectul lor clasic, dar calduros si primitor este relaxant pentru oricine. Amenajarea unei bucatarii rustice incepe prin selectarea materialelor. Lemnul, ceramica si piatra naturala nu trebuie sa lipseasca dintr-un astfel de spatiu. Da o fuga pana la un targ cu produse traditionale sau de artizanat si vei gasi toate decoratiunile de care ai nevoie pentru bucataria ta rustica: un covor tesut manual, farfurii ceramice pictate cu modele rustice, cosuri impletite din trestie, pentru a pastra fructele sau legumele. Alege mobilierul de lemn cu aspect nefinisat, astfel incat sa ii dai bucatariei tale un aspect rustic cat mai autentic.
Cum alegem culoarea pentru mobila din bucatarie
Culoarea mobilierului de bucatarie depinde atat de dimensiunile spatiului de care dispui, cat si de impresia pe care vrei sa o transmita aceasta incapere. Poti merge in mai multe directii cu designul tau, cand vine vorba despre alegerea paletei de culori.
Nuantele neutre, pale, precum bej, gri sau alb ofera o eleganta aparte unui spatiu, il face sa para mai mare si mai rafinat. Intr-o bucatarie decorata astfel trebuie sa domneasca ordinea, iar culoarea mobilierului, a gresiei si a faiantei trebuie intretinuta cat mai eficient.
Culorile intense, precum rosu, galben, portocaliu sau roz vor da energie bucatariei tale, care se va transforma intr-un spatiu perfect pentru a-ti reincarca bateriile. Aceste nuante puternice trebuie intercalate cu unele neutre, astfel incat designul sa nu fie unul agresiv sau obositor. Poti folosi culori de accent intense, pentru a scoate in evidenta anumite detalii din bucataria ta si pentru a-i da un plus de veselie.
Culorile mai blande, precum verde, lavanda sau albastru, au un aer calm, care iti vor transforma bucataria intr-un spatiu relaxant. Aceste culori sunt ideale pentru persoanele care isi petrec mult timp in aceasta incapere si o folosesc si pe post de camera de zi.
Culoarea mobilierului de bucatarie trebuie sa fie in armonie cu nuantele alese pentru gresie si faianta, dar si pentru zugraveala. Poti alege un mobilier a carui culoare sa creeze un contrast interesant cu restul nuantelor din bucatarie si sa iasa astfel in evidenta sau poti opta pentru un mobilier care sa se camufleze perfect in design si sa mareasca optic incaperea.
Cum alegem blatul de bucatarie
Alegerea blatului de bucatarie depinde de cat de des folosesti bucataria, cat de rezistent iti doresti sa fie acesta, dar si de cat de bine se va integra in designul incaperii, precum si de bugetul pe care il ai la dispozitie.
Daca gatesti des si iti petreci mult timp in bucatarie, un blat din granit sau piatra naturala va fi suficient de rezistent incat sa faca fata pe termen lung.
Pentru o bucatarie moderna si eleganta, blaturile din marmura au un aspect luxos, necesita o ingrijire atenta si au un pret pe masura.
Bucatariile rustice arata grozav cu un blat de lemn nefinisat, insa trebuie sa stii ca acest material este predispus la patare si iti va fi destul de greu sa il mentii ca nou.
Blaturile laminate sunt o solutie accesibila, ieftina si care arata bine in orice bucatarie. Exista numeroase culori din care poti alege, sunt usor de intretinut si de curatat si suficient de rezistente, mai ales ca vin in grosimi variabile, astfel incat sa il alegi pe cel potrivit pentru bucataria ta.
Asadar, amenajarea bucatariei nu este dificila, daca stii ce iti doresti de la acest spatiu si cum sa pui in valoare toate atuurile acestei incaperi. Daca tii cont de sfaturile noastre, timpul pe care il petreci in bucatarie va fi o placere, iar aceasta va deveni una dintre cele mai admirate si apreciate incaperi din casa ta.
Sursa foto: Unsplash/Pinterest